Reklama

Reklama

Střevíček

(festivalový název)
všechny plakáty
Německo / Lotyšsko / Francie, 1998, 83 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Tragikomedie nás zavádí do 50. let, kdy byly lotyšské pláže součástí sovětských hranic. Každou noc uhlazují traktory písek a každé ráno strážníci kontrolují, zda na sovětské území nevnikl z moře vetřelec. Jednou se na písku objeví střevíček a stopy vedoucí do nedaleké vsi. Každá žena si musí střevíček vyzkoušet. Tu, které padne, ale rozhodně nečeká vysněný princ. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Recenze (3)

Iggy 

všechny recenze uživatele

V 50. letech je na pláži u lotyšského města Liepāja nalezena dámská bota, a protože se jedná o strategicky důležitý sovětský vojenský přístav (Liepāja byla pro veřejnost uzavřené město), hrozí, že došlo k narušení vojenského prostoru. Tím začíná komická celodenní odyssea tří nezkušených vojáků se psem, kteří mají ve městě najít ženu, které bota padne a tím dokázat, že je původcem narušení. Vojáci zkoušejí své štěstí na ulici, ve škole, na jatkách, v domě i frontě na kvas, a když se zdá, že konečně chytili stopu, dojde jim benzín v džípu a musí ho městem tlačit. Film je jakousi mozaikou z každodenního života v okupovaném Lotyšsku a hezky zachycuje neochotu lotyšského obyvatelstva spolupracovat s představiteli sovětského režimu. Film vypadá velice autenticky a že nebyl skutečně natočen v 50. letech lze poznat snad jen podle moderního filmového stylu a pochopitelně celkově ironického vyznění. Naprosto skvělá je originální (černobílá) kamera zřejmě ovlivněná režisérčinými zkušenostmi s dokumentárním filmováním. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hloupá absurdní karikatura hysterie a vojenské nadutosti. Vše co je k vidění jsou tři vojáci a pes, který chodí městem a zkouší ženám botu. Jde o verzi naší pohádky Popelka. Zbytečně se zápletka s jedním vtipem nafoukla na 80 minut. S pár pěknými scénami je to temně zábavný film. ()

Reklama

Reklama