Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

rawen 

všechny recenze uživatele

A já bych to neviděl tak černě. Tvůrci se podle mě snažili a tento film sám o sobě obstojí, "problém" je asi v tom, že kniha je naprosto parádní a je tak obsáhlá a vypracovaná, že podle mého není v moci nikoho ji převést na plátno dostatečně výstižně. Kdo nečetl ať si přečte knihu (10/10 - opravdu) - film je tak na úrovni 7/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Román Johna Irvinga Svět podle Garpa je tak obsáhlý a různorodý, že jeho adekvátní převedení na filmové plátno je takřka nemožné. Tahle filmová adaptace George Roye Hilla, který se o podobně nemožný čin pokusil již třeba i v případě adaptace Vonegutových Jatek č.5, je ale natolik strhující a dechberoucí, že si ji zapamatujete nadlouho. Nepatří možná k absolutním vrcholům dějin kinematografie, ale svým lidským, milým způsobem a poetikou ne nepodobnou o mnoho úspěšnějšímu Forrestu Gumpovi osloví každého vnímavého diváka. Je pravda úplně jiný než kniha, ale přece hluboce lidský a emotivní film... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Přímočarý komediální nástup mne nadchl, romantický střed zdvořile nudil a dramatický závěr donutil k spontánnímu vypouštění výrazů, jejichž skutečný význam se ve slušné společnosti pouze odhaduje. Irvingův román jsem kdysi rovněž s nadšením rozhltal, ale cesta k jeho konci byla pro mne stejně složitá, jako ta filmová. Takže příště se pobavím prvních přibližně 40 minut a ve chvíli, kdy se Garp začne stávat spisovatelem, tak spokojeně zmizím do hajan s vědomím, že podruhé si náladu pokazit nenechám. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Walt je Walt. Spodní výr opravdu není spodní proud. Vídeň není New York. A kde se ztratil TROP? A mnoho dalších gegů, které překladatel úplně přešel a nehodlal si předlohu přečíst. Ten film je zklamáním neuvěřitelným. Z Garpa udělali ufňukánka Robina Williamsa a celé to bylo divné, ošemetné a nejvtipnější scény úplně usekly. Tak neuvěřitelně to zklamalo... ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Kdybych neznala předlohu, tak je to za 4. Ale protože Svět podle Garpa je jedna z mých nejoblíbenějších knížek, tak jako film to byl jen průměr. Ono je taky těžké do dvouhodinového filmu vměstnat tak vrstevnatý příběh, plný všelijakých podivností a úchylností. Glenn Close tam ale jako Garpova feministická matka opravdu pasuje. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Matka Johna Irvinga nebyla v době jeho početí vdaná a sám Irving nikdy nepotkal svého otce. Kdykoliv na matku naléhal, aby mu o něm něco vyprávěla, odešel s prázdnou. Začal jí tedy vyhrožovat, že si bude muset okolnosti svého početí vymyslet. Matka ho k tomu vybídla. Výsledkem je kniha „Svět podle Garpa“. (HellFire)
  • Cameo si zde střihl autor knihy John Irving jako rozhodčí wrestlingu. Cameo zde měl i režisér George Roy Hill, a to jako pilot letadla, které se zřítí do domu. (CliffLee)

Reklama

Reklama