Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou neprávem zapomenutého filmu režiséra Karla Kováře je vesnický listonoš s neobvyklým jménem Amadeus Macků. Nenapravitelný snílek (hrál ho Josef Hrubý), který měl být hudebním virtuosem, je posedlý touhou létat. Vymýšlí a vlastnoručně staví vznášecí aparáty, čímž se stane trnem v oku křupanským sousedům. Partu hospodských žvanilů (nejaktivnějšího z nich hrál Pavel Zedníček) popuzuje hlavně dřevěná rozjezdová dráha, kterou umíněný pošťák buduje pro svůj další experiment. Bezelstný podivín však zaujme místní lékařku (Zuzana Cigánová), která má známost s uhlazeným doktorem z velkoměsta (Josef Abrhám)... Výtvarně zajímavá hříčka - vzniklá podle scénáře Jana Fleischera - připomíná hořké gruzínské komedie z osmdesátých let. Má nádech protitotalitní alegorie o výjimečném jedinci, který je šikanován konformním stádem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Amadeus Macku v podani Josefa Hrubeho spolu se svym kamaradem hajnym Karlem Brozkem tvori skvelou dvojku,ktera pro mne osobne predcila vsechny ostatni protagonisty-herce tohoto snimku, jenz zacina pro tento film velice priznacnou vetou "Nikdo nepochyboval o tom ,ze si Amadeus Macku rozbije drzku jako vzdy,takze se na strani pod Amadeovym domkem sesli vsichni,cela vesnice,skoro cela..." Videl jsem spoustu ceskoslovenskych filmu, ale snimek natoceny v takovem stylu jeste ne. Stacilo mi si pustit zacatek,abych vedel,ze ano toto tedy budu sledovat. Obcas jsem z toho zacitil Sveraky ci Menzela,jenze ne,podobnost je ciste nahodna.Tento film je svuj,stejne jako je jednoduchy a lehky a prave v tom dle me tkvi jeho genialita.Reziser Karel Kovar vychazel z nametu a scenare napsaneho Janem Fleischerem(ktery mimochodem zastal i funkci pomocneho rezisera). Myslenka komentare cteneho hlasem Eduarda Cupaka byla snad z jineho sveta a dle dulezitosti ji stavim hned za postavy Amadeuse a hajneho. Pribeh se nam odviji za doprovodu ceho jineho, nezli housli. "Byla mlada,nebyla normalni a jestli byla, tim hur..." ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

No vono asi od Žluťáka nebylo moc chytrý učit se techniku letu od slepice. Kdyby choval orly nebo alespoň holuby, mohl dopadnout podstatně lépe. Hajný se projevil jako pěkně zákeřný týpek, podporoval pošťáka v jeho bláznivém úsilí, ačkoli mu muselo být jasné, že to smrdí krchovem. Naopak Zedníček & spol, naoko nepřátelští, se ukázali jako charakteři, dělali aspoň něco pro jeho záchranu. Film poněkud kazí vypravěčův komentář, je naprosto nadbytečný. A Cupáku, "držka" a dokonce dvakrát, to se fakt neříká! ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známý snímek o plnění jednoho snu a posměchu okolních obyvatel. Příběh jemný a přitom vážný. Vesnice typická pro svoji dobu, kde není přáno nikomu a ničemu. A přesto se hlavní postava nevzdává a jde stále za svým. Snímek je trochu zvláštní. Neobsahuje humor ani vážnost. O nějaké poetice už nemůže být vůbec řeč. Přesto si své určité poselství nese. Že je snímek přehlížen je opravdu škoda. Není od věci ukazovat, že byť je vliv okolí na jednotlivce masivní, není potřeba si ho všímat. Dnes to mnohým opravdu velice chybí. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Proč vy si nekoupíte televizi?” - „Na petrolej? Hmm, to by bylo moc složitý.” +++ „Rozumíš, já jí něco řikám a ona to bere tak, jak to řikám. Ne že by hledala, jak to myslim.” - „Tak to jí musíš říct, jak to myslíš.” - „To je zas blbý. Na to by měla přijít sama.” +++ „Ženský... Jo, já jsem řek doma, že jdu na jedno. Tak aby mi věřila, že jsem byl v hospodě.” Hajný Joska si poté otevře láhev piva a pořádně se napije. +++ Tím pádem je taková správňácká komedie z venkovského prostředí s poměrně neotřelým námětem a trochu ňoumovitým hlavním hrdinou Amadeem Macků, kterému prostě musíte fandit, ať už vyrábí létající stroje a snaží se vznést k nebesům, nebo usiluje o krásnou doktorku. (80%) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hlavního hrdinu nazývala celá vesnice bláznem, jen proto že snil o tom, že jednoho dne za pomocí svých vynálezů bude lítat. Pak přišla do vesnice půvabná doktorka v podání krásné Zuzany Cigánové a náš snílek se jako bonus ke svému bláznovství do doktorky zamiloval až po uši, upřimně, čistě a až dětsky naivně. Že nekomentuju své hodnocení, ale jen popisuju děj filmu? Naopak, snažím se co nejpřesněji popsat to, co na mě zapůsobilo hrozně mile, co mě okouzlilo a co mě pohladilo na duši. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Československý rozhlas, stanice Praha, denně dlouhá léta v 8 hodin ráno vysílal hru A léta běží...“. Úvodní znělka tohoto seriálu se několikrát ozývá v průběhu filmu. (optik)

Reklama

Reklama