Reklama

Reklama

Avatar: Legenda o Aangovi

(seriál)
  • USA Avatar: The Last Airbender (více)
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy / Akční / Mysteriózní
USA, (2005–2008), 26 h 4 min (Minutáž: 23–48 min)

Hrají:

Zach Tyler, Mae Whitman, Jack De Sena, Dante Basco, Jessie Flower, Dee Bradley Baker, Mako, Grey Griffin, Mark Hamill, Jim Meskimen, Jason Isaacs (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(61)

Bezstarostný 12letý Aang musí ovládnout své živelné schopnosti a čelit svému osudu, aby navrátil rovnováhu do světa rozděleného násilným konfliktem. (SkyShowtime)

Recenze (187)

Luksa 

všechny recenze uživatele

Tady budu pět jen chválu. Stručně řečeno celý seriál je neskutečně zábavné dobrodružství ve stylu některých anime seriálů, který zprvu vypadá jak pohádka pro děti, ale postupem času se přeloupne v něco mnohem epičtějšího, nejednoznačnějšího a čím dál víc návykovějšího. Za velký klad bych zmínil postavy, které jsou skvěle podané, sympatické a zajímavé, většina z nich postupuje vývoj, což nespočívá jen v naučení se nové bojové techniky, ale i v charakteru a osobnosti. Další velký klad je svět - máme zde čtyři odlišné národy, které mají vlastní kulturu a národní zvyklosti, scenérie kde se děj odehrává je okouzlující a za celou dobu se neokouká. Poslední vyzdvihuji děj se spoustou vedlejších linek a subpříběhů, které se všechny protnou v epickém finále, jako celek seriál tedy působí komplexně, epicky a nesmírně promyšleně. Co ještě? Animace, humor, akční scény, vše perfektní. Navíc i díky postavám, se kterými jsem se ztotožnil jsem nepostrádal ve vypjatých situacích ty pravé emoce, a ke konci mi bylo hrozně líto, že už je konec. No, Last Airbender asi bude srdcová záležitost a už teď je řadím po bok těch nejlepších seriálů jaké jsem viděl. MASTERPIECE // P.S. co se týče sympatií 1. Iroh (jednoznačně), 2. Zuko, 3. Katara, 4. Aang, 5. Mai. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Skoro bych nevěřil, že v mém věku mě ještě dokáže tak nadchnout nějaký animovaný seriál, ale stalo se a jsem tomu skutečně velice rád. Poslední vládce vzduchu je totiž nádherným vyprávěním o strastiplné cestě poznání, nacházení vnitřní rovnováhy a naplnění osudu. Příběh se vyvíjí postupně od jednoduchého základu hravých příhod přes pozvolné rozšiřování hlavních i vedlejších dějových linek až k poměrně rozsáhlému a úžasně propojenému celku, v němž do sebe všechno perfektně zapadá a v jehož světle mají prakticky všechny události a činy svůj smysl. Kromě toho se navíc jedná o velmi propracovaný kousek rovněž z hlediska pozadí a mytologie světa, ve kterém se odehrává, a skýtá tak mnohá překvapení i nemálo námětů k užitečnému zamyšlení. Ovládání živlů pomocí pohybových cvičení je velmi nápadité a větší souboje nebo bitvy jsou mnohdy dech-beroucí. Je prostě skvělé nechat se unášet tím rozmanitým světem čtyř národů na hřbetě létajícího bizona a prožívat všechna ta dobrodružství vzbuzující místy opravdu silné emoce všeho druhu. 100 % ()

Reklama

stepankoby1 

všechny recenze uživatele

Takhle silně jsem se do něčeho nezamiloval snad od prvního průchodu Mass Effect trilogie. Jsem strašně rád, že něco takového vzniklo a ještě radši, že jsem se k tomu dostal nezkažený spoilery. Obsáhnout tu nádheru trefně, výstižně a zároveň v jednom krátkém komentáři je prakticky nemožné a sám bych moc rád viděl recenzenta, kterému se to podaří. Pokusím se to říct ve zkratce. Překrásně ucelená cesta postav, o jejichž vývojích by se daly psát seminárky, ve světě takhle rozmanitým, originálním a luxusně představovaným byla audiovizuálně uchopená obdivuhodným, nepopsatelně božím způsobem a spolupráce všech prvků dala vzniknout unikátu, který nemá obdoby. Pochopitelně tedy není dokonalý a vad na kráse se najde víc než pár, ale jsou tak miniaturní a nedůležité, až se snad dá prohlásit, že blíže k dokonalosti se dostaneme jen těžko. Při prvním sledování jsem se tak nezmohl na víc než ukojené slintání. Snad se mi povede to vzít trošku racionálněji napodruhé (napotřetí, napopáté,...) | Nejlepší postavy: Zuko <3IrohToph, Sokka, Cabbage Merchant | Book One: Water - 95 %, Book Two: Earth - 95 %, Book Three: Fire - 100 % ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Nejlepší animovaný seriál pro ty, co nikdy neviděli anime. Skvěle zpracovaný příběh v nejčistších stopách Campbellova The Hero’s Journey umně zužitkovává všechna klišé, škoda ale, že výslednému celku sráží nohy přílišné zaměření na dětského diváka a snaha imitovat japonský subžánr šónen, která vůbec nefunguje. Ale každá série je však lepší než ta předchozí a ta poslední je dokonce strhující - jen je nutné se k ní trochu prokousat skrze nepříliš zajímavý epizodický start. 8/10 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Už u první bylo znát, že je to.. typické. Roztahaný příběh o zbytečné epizody, místy zbytečné moderní prvky, předvídatelnost. Sestříhat ze tří seriálových sérii jeden, dva normální filmy by tak nemělo být vůbec těžké. Z tohoto pohledu mi tak filmový Poslední vládce větru přijde ještě snad i o něco snesitelnější, protože alespoň nezdržoval. Pravda, tam to bylo zase možná trochu moc rychlé. Chtělo by to zřejmě film i seriál "smíchat" dohromady. ~ První série ještě šla, pominu-li, že mi tenhle "japonský" styl animace nijak zvlášť nevoní, a že Avatar mi také sedí víc jako "malý mudrc" z filmu než rozjařené trdlo. Ale budiž. ~ Ve druhé sérii mi už vadila další postava (slepá dívenka), nahánění za "záchranou unesené dívky", breptající zvířecí duchové, Zukův a strýcův příběh, hledání Appa, vlastně celá zbytečně roztahaná část ve městě, zbytečně navracející se dřívější postavy a k tomu další zbytečné natahující díly, nemluvě o zbytečných klišé. Autoři měli zřejmě příběh na dvě série a najednou dostali zadání na sérii třetí, tak se musela vymyslet vata. ~ Třetí série už byla zbytečná a dvě by tak i seriálově byly až až. Nápad s "telekinetickým ocelovým polo-Golemem", dřevěné lodě s ponorkami... To už snad není fantasy, to je hovadina. Chyběl mi tam James Bond. Tady už tvůrci vůbec netušili, co dělají a snažili se být vtipní, což bylo ubohé. ()

Galerie (1 154)

Zajímavosti (185)

  • Postava Balvana byla inspirována profesionálním wrestlerem Dwaynem Johnsonem. Tvůrci se pokoušeli Johnsona přemluvit, aby postavu též nadaboval, ale neuspěli. Dabingu se nakonec chopil další wrestler Mick Foley, Johnsonův dobrý přítel. (Azurovydrak)
  • Kapitán Zhao je inšpirovaný postavou Williama Tavingtona z filmu Patriot (2000). Vedúca castingu Maryanne Daceyová dostala pokyn, že má nájsť človeka s podobne hrozivým hlasom. Prekvapivo dokázala získať herca Jasona Isaaca, ktorý skutočne hral Tavingtona vo vyššie uvedenom filme. Zhaa teda hral herec, ktorým bol inšpirovaný. (Krnac)
  • Wan Shi Tong se objeví pouze v epizodě Knihovna (2006), a poté v navazujícím seriálu Legenda Korry (od r. 2012) v epizodě Nová éra duchů (2013). Obě epizody jsou přitom vždy desátým dílem druhé řady daného seriálu. (Azurovydrak)

Související novinky

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (více)

Reklama

Reklama