Reklama

Reklama

Gregory Peck v hlavní roli mysteriózního thrilleru o muži, který záhadně ztratil paměť. Účetní David Stillwell (Gregory Peck) se ocitne na běžném firemním večírku, který se koná v prostředí nejvyššího patra newyorského mrakodrapu. Během večera ovšem dojde k výpadku elektrického proudu a David se vydává temnými poschodími směrem dolů k východu z mrakodrapu. Během svého sestupu potkává tajemnou ženu jménem Shela (Diane Bakerová). Ta ovšem náhle zmizí a David si postupně začíná uvědomovat, že trpí záhadnou ztrátou paměti. Nedokáže si vzpomenout na události posledních dvou let a marně se snaží zorientovat ve spletitých hádankách svého života. Brzy zjišťuje, že jsou mu v patách neznámí muži, kteří po něm cosi záhadného chtějí a nebojí se to dostat za každou cenu. David nemůže nikomu ze svého okolí věřit, proto se s nadějí obrací na soukromého detektiva Casella (Walter Matthau). Ten se domnívá, že Davidova amnézie může souviset se sebevraždou, k níž došlo v mrakodrapu téhož večera. Vedoucí představitel humanitární organizace a známý filantrop totiž za záhadných okolností vypadl z okna. Nebezpečí se stále stupňuje, začíná přibývat obětí a ukazuje se, že v pozadí veškerého dění patrně stojí tajemná osoba nazývaná „Major“. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

majo25 

všechny recenze uživatele

Spojenie mysterióznej zápletky, amnézie a napínavého trileru dopadlo nadočakávane. Všetky tieto veci držia diváka v šachu a v spojení s tempom, dobre kúskovaným napätím a postupným odhaľovaním záhady utečú takmer dva hodiny ako voda. Peck hrá svoj štandart, komika Matthaua by som v trilerovom snímku nečakal, aj keď treba podotknúť, že sa mu ušla mierne komická rola. Z Kennedyho je zasa drsná gorila v obleku, z ktoréj ide rešpekt. Výborne zvládnuté flešbeky, čo sa v takýchto klasikách veľmi nevidí. Veľmi dobre podčiarkujú to, čo je v postupne odkrývajúcom sa deji dôležité a posúvajú príbeh dopredu. Menšia škoda, že filmu nebola dožičitá farba a občasne vyzerá ako o 10 rokov starší film, než je v skutočnosti. Každopádne, veľká spokojnosť. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Mám takový dojem, že první polovina filmu toho hodně naslibovala a druhá? Druhá toho moc nesplnila. Všechno se poskládalo dohromady poněkud naivně, zjednodušeně. Jsem ráda, že se film, v němž hrají dva moji oblíbení herci (Gregory Peck a Walter Matthau), jiným uživatelům líbil. Já jsem čekala víc a odcházím od obrazovky poněkud zklamaná. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná bourneovina s napätím od začiatku do konca, a nevadil ani rok natočenia filmu. Začiatok a koniec príbehu som sa vlastne ani nedozvedel (alebo som poriadne nedával pozor) a práve to pridáva poslednú kvapku napätia. –––– Nikdy jsem nepochopila, proč většina lidí dělá za tmy věci, které by za světla nikdy neudělali. ... Když můžeme lhát, podvádět, krást a zabíjet za bílého dne, a pak čekáme na tmu, abychom se milovali, někde je něco špatně. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Od prvních minut se snímek nese v napínavé atmosféře a tajuplném hávu. Gregory Peck je tradičně ve své roli skvělý a přesvědčivý, akční pasáže působí stále dobře a postupné rozplétání záhady okolo ztráty paměti vyústí ve zdařilé finále. Edward Dmytryk velmi zručně udržuje diváka v napětí a obdivuhodné na tom je, že mu k tomu stačí v podstatě jen síla dialogů a sem tam nějaká ta akční scéna. À propos, tohle není první film, v němž Gregory Peck ztratil paměť. Vzpomeňme na Hitchcockův perfektní počin Rozdvojená duše. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tajuplné drama s kriminální zápletkou stojí a padá s výkonem G. Pecka. Ztráta paměti způsobí, že David, hlavní postava příběhu, potkává lidi, které nepoznává, a sám nakonec neví, zda se nezbláznil. Zpočátku to dokonce vypadá, že David už je po smrti, nebo podstoupil jakýsi tajemný experiment (připomene tak trochu mladší Znovuzrození s R. Hudsonem). Zkraje někde mezi Kafkou a Orwellem, později s nádechem klasických krimi a noir snímků. „Vypadá to, že si někdo hraje na bohy. K tomu ti, co jsou nahoře, často rádi sklouzávají." Černobílá kamera filmu sluší, hudba dokáže místy navodit patřičné napětí. Přesto film ocení spíše milovníci žánru a starších snímků. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama