Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píšící režisér M. Night Shyamalan (Vesnice, Znamení, Vyvolený, Šestý smysl) přináší originálně pojatý příběh svým dětem – Žena ve vodě. Údržbář Cleveland Heep (Paul Giamatti) se straní lidí a tiše žije mezi vyhořelými žárovkami a pokaženými spotřebiči obytného komplexu Cove. Jednou však přijde noc, která navždy změní jeho život - objeví tajemnou mladou ženu Story (Bryce Dallas Howard), která žije v přívodních šachtách pod bazénem obytného komplexu, kde se stejně jako on skrývá před zraky ostatních. Cleveland zjišťuje, že Story je vodní nymfa z pohádek na dobrou noc, které tajemná stvoření brání v tom, aby podnikla náročnou cestu z našeho světa do toho jejího. Story je obdařena schopností předjímat osudy Clevelandových sousedů, jež jsou úzce svázány s tím jejím. Společně pak všichni musí rozluštit sled tajemných kódů, které jí opět otevřou cestu ke svobodě. Čas však běží jako splašený kůň a lhůta, během které se Story může vrátit domů, se chýlí ke konci - ale všichni nájemníci dávají své životy solidárně v sázku, aby jí pomohli. Cleveland je pojednou nucen utkat se s démony, se kterými do Cove přišel a kteří se jej drží, všichni obyvatelé domu pak musí užít zvláštních schopností, jež jim Story pomohla objevit, aby zachránili nejen její svět… ale i ten náš. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (534)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Time is running out for a happy ending. Možná nejlepší, pro mě osobně ale rozhodně nejzajímavější a nejemociálnější Shyamalanův film, který sofistikovaným způsobem vypráví o důležitosti a čistotě příběhů jak v rámci vyprávění, tak i v životě. Žena ve vodě je krom filmu o příbězích a jejich důležitosti a (pra)podstatě též filmem o různých typech diváctví, kdy to dětsky naivní, které rádo podléhá přiběhům, je bráno jako to správné, a to špatné je kriticko-cynické, které si myslí, že ho už nemá co překvapit a originalita nejen z filmů vymizela. Docela nechápu tu drtivou diváckou a i kritickou odezvu, když seriál z nedávné doby, pracující na stejném principu jako Žena ve vodě (tj. rekonstruování fabule, viz Heroes) je tolik populární a sklízí různá ocenění a jsou na něj jenom samá slova chvály. Postava kritika zde neslouží k vyřizování si účtů, ale má zde svůj opodstatnitelný dramaturgický účel a i on najde své místo ve vyprávění, stejně jako ostatní postavy. Jistý problém vidím v práci s žánrem, který Shyamalan nejdříve ovládne přesně stylisticky pravými prostředky, aby ho následně rozboural. Po technické stránce není filmu co vytýkat, James Newton Howard složil kouzelnou pohádkově-fantasy-hororovou hudbu se vzletnými heroickými motivy, Doyleova kamera vykazuje vynikající práci s hloubkou ostrosti (viz úvodní scéna, první útěk před skruntem, "ano/ne" v koupelně, závěr se smetákami ad.) a okaté triky mají svůj smysl, krom toho jsem s Giamattim a ostatními herci neměl sebemenší problém a neměl jsem ani čas zabývat se logickými nedostatky. Nebýt to film M. Night Shyamalana, tvůrce Šestého smyslu a Znamení, imho by se Žena ve vodě na ČSFD červenala a většina hodnotících by neměla problémy s očekáváním, která se poté na výsledném počtu hvězdiček odrážejí - a stačí přitom tak málo, brát ji jako propracovanou a otevřenou komedii. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jak už se někde psalo, Shyovy filmy, které prošly výhní kompromisů, byly lepší, než tento, u kterého dostal (vynutil si) MNS volnou ruku. Jeho Vesnice a Znamení se mně velmi líbily, budoval atmosféru a "překvapivé" konce jsem si užíval, ale tady: těžko říct, proč Žena ve vodě dopadla tak, jak dopadla. Takřka nekoukatelný, místy poloamatérský film, který sráží režisérovy manýry a sebezahleděnost. Jediný, kdo se svého úkolu zhostil snad nejlépe, je famózní James Newton Howard, jehož hudba zcela absurdně snímek drží nad vodou, resp. nad odpadem! Myslím si, že Shyův styl se už začíná lidem přejídat a že by měl přijít s něčím novým, ale bojím se, že u MNS to bude problém opustit když né styl, tak aspoň zaběhnutou kostru filmů. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím kde začít, ještě to rozdýchávám a aby se mé emoce nevytratily příliš rychle než dopíšu tenhle komentář, pustila jsem si soundtrack k filmu ... Začátek začal sympatickou předmluvou provázenou animací, pak jsem se ponořila do překrásného příběhu narfy Story z Modrého světa ... byla velice krásná, Bryce ji dokázala zahrát úžasně a až tak dokonale, že by ji to člověk i uvěřil. Párkrát se o mě pokoušel infarkt, když travní bestie vyskočila vrčíc s očima rudě planoucíma ... no mi stačilo poskočit na židli i při prasknutí žárovky ve sklepě... Taky je asi málo pravděpodobné, že by se takhle lidé z celého baráku spojili a společně věřili pohádce, která se zrovna teď děje a oni jsou její součástí a mohou svými společnými silami pomoct. Dostalo mě to čtení proroctví z krabic s kukuřičnými lupínky pěkně seřazenými v kuchyňské skříňce. To jsem jen nevěřícně zírala, "jako tohle myslí vážně?" No ale asi to tak mělo být ... Sice jsem spoustu věcí nepochopila, myslím tím souvislosti jak, proč ... ale je to fantasy a za mě je to přes to všechno čistá pětka. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Shy znovu dokazuje svou výjimečnost, ale jak se divám, tak diváci, kteří bez rozmyslu píší komentáře typu "a kde je pointa" a přidají k němu odpadové hodnocení, jen ukazují, že je pro ně příliš složité pochopit, že když někdo vytvoří dva napínavé thrillery a přidá k nim šokující závěr, neznamená to, že tomu tak bude i napopáté. Můj oblíbenec znovu ukázal, že ve své specifické tajemnosti nemá konkurenci a stvořil další excelentní dílo, u kterého jsem mu poprvé v kariéře nevěřil. A on mě stejně přesvědčil, že i ze zdánlivě nesourodé kombinace pohádky a horroru se dá udělat úžasný film. Možná Žena není tak komplexní a pocitově naplněná jako po dokonalosti sahající Znamení a Vesnice, ale ze svého vlastního námětu přetaveného do pomalu plynoucího scénáře dokázal Manoj odvyprávět maximum. Zdánlivě kontroverzní volba Paula Giamattiho jako hlavního hrdiny se vyplatí hned v prvních minutách, kdy jsem si Clevelanda pro jeho samotářskou a smutnou postavu zamiloval na první pohled. O zranitelné Story v podání éterické Bryce ani nemluvě. V těchto chvílích mi při vzpomínce na Ženu ve vodě vyvstávají podobné pocity jako při Burtonově Velké rybě nebo jiných velkých vyprávěnkách. Kdo přijme režisérova pravidla, bude nadšen, ale kdo bude chtít vytýkat žánrové přechody, najde si ve filmu tolik chyb, kolik jen bude chtít. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Po extrémně nedoceněné VESNICI další skvělý počin Mr.Shaymalana, u kterého mám pocit, že se film od filmu vzdaluje mainstreamovému divákovi, což kvituji s povděkem. Stejně jako v případě předešlého filmu nádherně atmosférická záležitost s výbornou Howardovou hudbou, několika silnými momenty a Giamattim, který jde definitivně do mé herecké TOPky. Koho znechutila pointa Vesnice (ne které ale film nestál, ať si kdo chce co chce říká), ten se ničeho podobného zde nedočká. Shyamalan upustil od svého tradičního trademarku překvapivých závěrečných rozuzlení (pokud nepočítám odhalení "Strážce"), ale už od začátku rozvíjí originální pohádkovou mytologii, která z tohoto filmu místy činí cosi, co by se dalo nazvat "divný", ale tuze zajímavý film. Bezvadně se o něm debatí se stejně postiženými filmovými fandy a nic neztrácí ani s druhým shlédnutím. Takže říkám "Jen houšť a větší kapky!", příště to už bude za 5*, pane Shyamalan. Jenom doufám, že ho od další práce neodradí nepříliš příznivý ohlas divácke obce a filmových kritiků (ty zvládneš, Shyi, pošleš na ně Skrunty a bude klid :o) ). ()

Galerie (45)

Zajímavosti (17)

  • Námět filmu je založen na povídce na dobrou noc, kterou Shyamalan napsal pro své děti. (imro)
  • Ve filmu si zahrál sám M. Night Shyamalan, a to postavu spisovatele, který píše "kuchařku". (T-enter)
  • Shyamalan objevil pro svůj film neznámou Cindy Cheung a byl ochotný zaplatit jí z rozpočtu 65 000 dolarů, což je minimum požadované hereckou asociacií. Její agent však žádal rovný milion, ale nakonec se dohodli na sumě 100 000 dolarů. (imro)

Související novinky

A profesorem Moriartym se stává...

A profesorem Moriartym se stává...

30.09.2010

Když se mluvilo o obsazení hlavního padoucha v Sherlocku Holmesovi 2, padala zvučná jména: od Brada Pitta přes Hugha Laurieho až po Daniela Day-Lewise. Roli nakonec získal Jared Harris. Kdo, k čertu,… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Blizard ve filmu

Blizard ve filmu

10.05.2006

Resident Evil, Doom, Mortal Kombat, Alien vs. Predator, Street Fighter, Super Mario Bros, Wing Commander a Dvojitý drak mají něco společné s novým projektem v těchto chvílích dorážejícím na pracovní… (více)

Reklama

Reklama