Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natočeno podle pravdivého příběhu. Anthony Hopkins v roli muže, který šel celý život za svým snem: být nejrychlejší. Novozélanďan Burt Munro strávil 40 let života zdokonalováním svého motocyklu Indian Scout z roku 1920. S tímto strojem se pak vydal na cestu na solná jezera v Bonneville v americkém státě Utah, která jsou díky dokonale rovnému povrchu ideálním místem pro rychlostní závody. Přes nepřízeň okolností se mu v roce 1967 podařilo zajet rychlostní rekord, který dodnes nikdo nepřekonal. Příběh filmu V zajetí rychlosti se soustředí na cesty k Bonnevillským solným pláním, které Burt Munro podnikl v 60. letech minulého století. Je to cesta za splněním fantastického snu, pravdivý příběh muže, který nepřestal věřit. „Jestli je to těžké, dej do toho víc. Jestli je to nemožné, dej do toho všechno.“ (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (440)

H34D 

všechny recenze uživatele

Anthony Hopkins a.k.a. The World's Fastest Grandfather předvádí velice sympatický výkon a ukazuje, že ještě zdaleka nepatří do starého železa. Jeho postava táhne celý film a prostředky jakými je vykreslen jeho charakter (užívat si života naplno) a způsob myšlení ("Nemám brzdy, plánuji jet, ne brzdit") jsou na filmu to nejzábavnější. Ovšem jinak je celé biografické pojetí obyčejné, přímočaré, příliš idylické a tím pádem i předvídatelné. Scénář je poněkud strohý a pár road movie prvků jej může maximálně vytáhnout do mírného nadprůměru, ale ani o chlup výše. Myslím, že hodnocení tohoto filmu také dost závisí na náladě (chci myslet, nebo odpočívat?) a očekávání... Nebylo to vůbec špatné, ale pro mě ne zcela uspokojivé. 7/10 ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Anthony Hopkins je absolutně špičkový herec a vypadá to jakoby mu role Burta Munroa byla psána přímo na tělo. Tedy kdyby nebyl Burt skutečně žijícím člověkem. Ale oba jsou si v jednom podobní - věk není překážka, aby člověk nemohl být stále aktivní. Už dlouho jsem neviděla takhle hřejivý, nikoli sentimentální, film. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +snad nejlepší role Anthonyho Hopkinse, příjemná nálada snímku se vám vlije do žil, nádherný příběh, český dabing -přemýšlím dlouho, žádný mě nenapadá/// Tohle je to nejhezčí překvapení. Tak hřejivý a pěkný příběh o lidském snu a cestou za jeho splněním jsem dlouho neviděl. Burta Munroa si nelze nezamilovat./// Celkem 91%/// ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Roger Donaldson .. Tak krásný a laskavý film, který mne opravdu mile potěšil! Stárnoucí Burt Munro se nevzdává svého snu a to je hlavní poselství celého filmu. Jít za svým snem, přes všechny překážky a nebát se risku. Hlavní postava příběhu, všestranně excelentní Anthony Hopkins, podstoupí náročnou a velmi poutavou cestu z Nového Zélandu, přes Los Angeles až na solnou poušť Bonneville, kde se pokusí o rychlostní rekord na svém motocyklu Indian. Příběh je sice přímočarý, ale moc krásný, dojemný a zanechá opravdu příjemný pocit. Velkou zásluhu na výsledku má scénárista a režisér v jedné osobě Roger Donaldson, který po několika spíše průměrných filmech konečně plně boduje a jeho poslední dílko stojí určitě za pozornost. Líbivá je také kamera a jemný hudební doprovod. „Není to kritika, co se cení, ne člověk, který ukazuje, jak silný chybuje nebo co by člověk činu mohl udělat lépe. Uznání patří člověku, který je právě v ringu.“ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

A mě to prostě zahřálo na srdíčku. Hlavní hrdina je megasympatickej vitální důchodce, kterýho maj všichni rádi a s kterym je sranda. Navíc jede přes půl světa překonat rychlostní rekord se svojí obstarožní mašinou. No, jak to asi dopadne :) Je fajn, že samotné závody jsou jen tak třetina filmu, protože pro páprdu Hopkinse je malým vítězstvím, už jen to, že se tam dokázal včas dopravit. Ta road movie část mi taky sedla. Ukázala nám, že Bertovo charisma funguje i na drsné Amíky. 9/10 ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Originál motocyklu Indian Scout Burta Monroa je vystaven v obchodě Hayes v novozélandském městě Invercargill, odkud Monro pocházel. Ve stejném obchodě je rovněž vystavený automobil, který při natáčení používal Anthony Hopkins (Burt Munro). Další dva automobily použité při natáčení filmu jsou k vidění v muzeu Transport & Toy Museum nedaleko města Wanaka. (Pepinec)
  • Režisér nechal pro potřeby natáčení vyrobit 4 motorky, dvě na detailní záběry a dvě na jízdu. (imro)
  • Když Burt Munro (Anthony Hopkins) spadne s motocyklem při závodě, jede rychlostí 320 km/h. Přestože jel pouze v košili, vůbec se nezranil, a to ani když dřel tělem o zem, i košili měl pořád nepoškozenou. (M.B)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama