Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natočeno podle pravdivého příběhu. Anthony Hopkins v roli muže, který šel celý život za svým snem: být nejrychlejší. Novozélanďan Burt Munro strávil 40 let života zdokonalováním svého motocyklu Indian Scout z roku 1920. S tímto strojem se pak vydal na cestu na solná jezera v Bonneville v americkém státě Utah, která jsou díky dokonale rovnému povrchu ideálním místem pro rychlostní závody. Přes nepřízeň okolností se mu v roce 1967 podařilo zajet rychlostní rekord, který dodnes nikdo nepřekonal. Příběh filmu V zajetí rychlosti se soustředí na cesty k Bonnevillským solným pláním, které Burt Munro podnikl v 60. letech minulého století. Je to cesta za splněním fantastického snu, pravdivý příběh muže, který nepřestal věřit. „Jestli je to těžké, dej do toho víc. Jestli je to nemožné, dej do toho všechno.“ (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (440)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Až doteď jsem si myslel, že si Anthonyho budu navždy pamatovat jako šíleného Hannibala Lectera z The Silence of the Lambs, ale upřímně, od této chvíle budu v tomto geniálním herci vidět hlavně Burta. Pozitivně naladěného starého týpka, který seká trávu ohněm a sem tam pokoří nějaký ten světový rekord. The World's Fastest Indian je parádní a hlavně skvěle natočený film, který vás vtáhne na celé dvě hodiny a nepustí. A to je dobře. Anthony je skvělý herec, na kterém vše stojí a padá. Jenže tady nemá co padat, když nesleze z plátna po celou dobu filmu! Prostě a jednoduše, krásný a hlavně dojemný příběh o jednom staříkovi, který měl sen. A i když mu (skoro) nikdo nevěřil a pár problému mu stálo v cestě, šel za tím snem. A to se cení. 100 %. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tak, a dnes ještě s čistým svědomím přidám další z kvarteta výnikajících filmů, jichž jsem byl v posledních dnech svědkem, a z nichž si každý zaslouží maximální pětihvězdičkové hodnocení. V případě snímku V zajetí rychlosti je pak verdikt víceméně jasný. Film má totiž několik předností, které mu nedovolují klesnout níže než nad nadprůměrné hodnocení, a jež z něj vedle Pána Prstenů dělají další z klenotů kinematografie Nového Zélandu. Za prvé je to neskutečně charismatický, milý a k sežrání Anthony Hopkins, jemuž role stařičkého mladíka sedla přesně na tělo. Dále tu je příběh, během jehož sledování jsem se ani nanosekundu nenudil, a který mě neuvěřitelně bavil po celé dvě hodiny. V podstatě jsem se s hřejivým pocitem v hrudi doslova těšil a pukal blahem a nadšením, jaká další svérázná epizoda vyjde v případě tohoto roztomilého novozélanďana Burta na povrch. Celkově vzato mne tento filmový zážitek příjemně pobavil, rozesmál i rozesmutnil, a já si tak po dlouhé době znovu uvědomil, že sledování filmů má v sobě prostě něco, co jiné druhy kultury nikdy mít nebudou... Sedni a dívej se. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Tradičně pojatá biografie s výjimečným hercem v hlavní roli. Nic víc, nic míň. To už je jakousi pravidelnou ingrediencí každoročního filmového kalendáře. Moc dobře víte, jak to začne a skončí, ale přesto si tuhle jízdu se skutečně žijícím, vitálním novozélandským vtipálkem Burtem Munroem (1899–1978) nechcete nechat ujít. Řada scén je opravdu vydařených, ale postupem času se utápějí v moři kýčovitého kalkulu a mnohokrát viděného sentimentu. Příběh je to přímočarý, až prostý, žádná přidaná hodnota se vyjma hlavního představitele nekoná. Právě Burt vyměnil houpací síť za jeden velký sen – upraveného motorkářského veterána, který má trhnout světový rychlostní rekord v solném jezeru v Bonneville v americkém státě Utah.. a záhy nám z toho vykrystalizuje banální příběh zabalený do líbivých obrázků, plných podezřele vřelých lidí kolem. Až to celé začne lézt krkem, protože je to nastavené pouze jedním optimistickým směrem, takže se logicky brzy vytratí jakýkoliv náznak dramatu. Nebude klišé, když napíšu, že si svérázný dědula Anthony Hopkins tuhle charismatickou postavu náležitě užívá, prakticky nesleze z plátna a je to jeho zásluha, že si tuhle pohádku jakž takž užijete.. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Možno nie najlepší, ale určite najkrajší film s Anthonym Hopkinsom, aký som kedy videl. Film prekypujúci entuziazmom, radosťou, láskou a šťastím vám rozhodne zdvihne náladu. Príbeh starnúceho motorkára, ktorý si chce splniť svoj celoživotný sen - prekonať rýchlostný rekord na svojej motorke, a kvôli ktorému sa vydá z Nového Zélandu až do amerického Bonneville a cestou stretáva mnoho zaujímavých ľudí, ktorých spája jedno - i keď môžu byť na prvý pohľad nepríjemní, proti dobrosrdečnému Burtovi nič nezmôžu a nakoniec sa od každého dočká pomoci a spozná mnoho nových priateľov. Z môjho hľadiska je tento film skutočne pre každého a je rozhodne, hlavne vďaka extrémne fenomenálnemu Anthonymu Hopkinsovi nadčasovým. 100% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dojemná a sentimentálně nostalgická (a trochu neobvyklá) road movie o tom, že se vyplatí jít za svým snem. Režisér Roger Donaldson namíchal (sic hollywoodsky) zdařilou kombinaci motocyklového Phar Lapa putujícího od protinožců do země zaslíbené, tedy Ameriky, aby tu nakonec slavně zvítězil, s romantikou neobyčejné alvinostraightovské pouti stárnoucího člověka, který touží uskutečnit navzdory svému pokročilému věku něco neobyčejného, velkého... Film nesmírně idealistický, naivní, možná až kýčovitý, rezonující ale tak neobvykle hlubokou silou lidskosti, že mu nelze nepodlehnout. Novozélandský veterán Burt Munro Anthony Hopkinse je skutečně jedna z životních rolí, a že to v herecké filmografii takového herce, jakým je Anthony Hopkins, už opravdu něco znamená! Munroova filmová biografie je vskutku nadmíru povedená. Asi není moc lidí, kteří proslavili Zemi dlouhého bílého mraku tak, jako právě tenhle tvrdohlavý motocyklový veterán... Podobné filmy: Příběh Alvina Straighta, Letec ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Životopisný film za 25 milionů amerických dolarů se dostal do amerických kin 3. února 2006 a po prvním víkendu promítání vydělal v limitovaném počtu kin 400 tisíc dolarů, což stačilo na 29. příčku. Celkový výdělek se pak vyšplhal na 5,1 milionu dolarů. (imro)
  • Když Burt Munro (Anthony Hopkins) spadne s motocyklem při závodě, jede rychlostí 320 km/h. Přestože jel pouze v košili, vůbec se nezranil, a to ani když dřel tělem o zem, i košili měl pořád nepoškozenou. (M.B)
  • Když Burt Munro (Anthony Hopkins) objedná místo čaje Coca Colu, servírka mu ji doleje zhruba do čtvrtiny sklenice. V dalším záběru má ale Coly najednou více, přestože neupil. Potom je ve sklenici opět méně. (Chundys)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama