Reklama

Reklama

Hvězdná srážka

  • Itálie Scontri stellari oltre la terza dimensione (více)
Trailer

Obsahy(1)

Z trestanecké planety jsou propuštěni vesmírní pašeráci Akton a Stella Star (Caroline Munro). Sám Císař je omilostnil, aby se vydali na nebezpečnou cestu - mají vypátrat úkryt zlotřilého vévody Zarth Arna a najít loď ve které ztroskotal jediný císařův syn (David Hasselhoff). V doprovodu šéfa galaktické policie Thora a robota Ella navštěvují planetu amazonek, planetu ledu a planetu neandrtálců, zatímco se schyluje k rozhodujícímu střetu mezi Císařem a Zarth Arnem... Svérázný příspěvek italské kinematografie k žánru space opery volně kopíruje scénář Hvězdných válek Nové nadějě, ne však jejich technické provedení a tak vyznívá značně béčkovitě a roztomile naivně. (Ertai)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

JFL 

všechny recenze uživatele

Naprostá láska. Campové kouzlo "Hvězdné srážky" nevychází z ironického výsměchu či provinilého potěšení, ale z roztomilého okouzlení bezelstnou naivitou i upřímným nadšením. Je snadné, ale také ryze ignorantské se filmu jen vysmát coby patlalské kopírce "Hvězdných válek", nařknout tvůrce z neumětelství a plagiátorství, či dokonce z toho, že dehonestují sci-fi. Luigi Cozzi naopak miloval fantastické žánry, psal sci-fi povídky a přispíval i do prestižního časopisu Famous Monsters of Filmland. Toužil natočit sci-fi film podle svých představ a šance přišla právě, když od vypočítavého producenta Nata Wachsbergera dostal zakázku, že má udělat variaci na "Star Wars". Navzdory tomu, co nakukal producentovi, Lucasův hit ani neviděl a scénář spíchnul podle novelizace hitu, kterou fofrem přelouskal. Stejně jako Lucas, také Cozzi obdivoval klasické brakové sci-fi. Jenže jeho ambicí nebylo udělat sofistikovaný a trikově převratný biják, který by u dospělých diváků dokázal vyvolat ekvivalent dětského úžasu tím, že by usiloval o zdání uvěřitelnosti. Cozzi naopak miloval sci-fi v její naivní pulpové podobě před tím, než žánr v očích široké veřejnosti i filmových studií legitimizovaly seriózní filmové hity jako "2001: vesmírná odysea", "Vetřelec" i ony "Hvězdné války". Absurdně neprakticky navržené zbraně, naivní design vesmírných korábů, teatrální kostýmy a pompézní sety či kosmické dálavy hýřící barvami duhy představují cílenou poctu klasickým obálkám sci-fi románů od mistrů šestákového romantismu jako Earle K. Bergey, Richard Clifton-Dey či Frank Frazetta. Ústřední neohroženou a spoře oděnou hrdinkou se pak Cozzi vyznával ze své adorace Barbarelly (filmové i komiksové) a preferencí stop motion efektů vzdával hold milovanému Rayi Harryhausenovi. "Hvězdná srážka" je fanboyovský pastiš dávno před tím, než to bylo cool. Ale na rozdíl od těch novodobých zůstává svěže oproštěný od ambice ospravedlňovat své dětinské obsese tím, že bude působit vážně a pateticky. Zde naopak všemu vládne rozjařilá naivita, vzletná nerealističnost, upřímná pokleslost i až operní kašírovanost. Tím ale výčet elementů, které si lze užívat, zdaleka nekončí. Máme tu casting, z něhož poskočí srdce každého fandy braku, ambiciózní soundtrack klasika Johna Barryho i křečovité herecké výkony či totálně prostinký scénář plný dětsky osudových zvratů. "Hvězdná srážka" není žádný neumětelský drek, nýbrž skvostně roztomilý campový drahokam. ()

Kryton odpad!

všechny recenze uživatele

Sci-fi ultra blbéčko! Tenhle film nechápu, že někdo hodnotí 4 hvězdami. Všechno je tam neuvěřitelně blbý a hloupý. Tvůrci si měli aspoň přečíst jednu sci-fi knihu. Pak by neblábolili kecy typu "radioaktivní vyfuky" nebo "robot má kraťas". OMG! Jenže oni si pustili na pár minut Barbarellu, Star Wars, pár dílu Star Treku a vzali si z toho tu a tam něco. Jenže tam, kde Barbarella baví svojí naivitou a zábavnou hloupostí, tak STARCRASH jenom servíruje tupé záběry na hlavní představitelku, která i ve Vesmíru má perfektní make-up a na trestanecké kolonii jako jediná nenosí vězenský mundůr, ale latexové bikiny (OMG!!!). Je vidět, že film je ultra levný jako vesnická hospoda páté cenové. Záběry lodí ukazují plastové modely, Vesmír má jen tři obrázky, kteří se opakují. Herecké výkony? On tam někdo hraje? Buď někdo afektovaně ukazuje kozy anebo přehrává brutálně jako hlavní padouch. Mimochodem a kdo nebo co měl být ten týpek, kterého laserové paprsky nezničí, má vlastní světelný meč a zabije ho meč?! (OMG!!!) Díky bohu za Lucase, který sci-fi vytáhl z takovýto sraček už rok předtím. ()

Reklama

strougy odpad!

všechny recenze uživatele

Dokonalý "klenot", který sice neobsahuje žádný náznak filmové kvality, avšak jako zábava funguje stoprocentně. Kdo mě obzvláště pobavil byl představitel "nejlepšího navigátora ve vesmíru" Aktona Marjoe Gortner, u kterého stačilo, aby se pousmál a celé kino umíralo smíchy. A taky robot Elle, jehož řeči neměli holt chybu ( "Jsem rád,že jsem pod proudem" či "Jsem šovinistický robot" ) a prostě se dá říct jen musíte vidět, neb kdo neviděl, tak neuvěří. Festival otrlého diváka 2008. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzábavnějších špatných filmů. Nečekaně pozdě objevivším se Davidem Hasselhoffem zábavnost klesla, což jsem nečekal. I přesto je to jízda a už tak nějak filmu odpouštím, že docela dost dehonestuje můj nejoblíbenější žánr. Jediná objektivně kvalitní věc na tomhle filmu je hudba Johna Barryho. A překvapivě tím nepůsobila nepatřičně. Některé hlášky provázely většinu rozhovorů po zbytek LFŠ 09. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Kupodivu mě to nepobavilo tak moc jak jsem čekal, přestože David Hasselhoff se světelným mečem, úchylně hláškující roboti a triky jak z doby kamenné jsou samozřejmě geniální. Jenže ne dost geniální na to aby udržely bránici na pokraji exploze po celou dobu takto debilně natočeného trashe, a k tomu jejich pseudoparodické výstupy neustále přerušují nekonečné, odporné a pohříchu nevtipné vesmírné dogfighty. 5/10 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (19)

  • V úvode odohrávajúcom sa na palube kozmickej lodi Murray Leinster zaznie z reproduktora výzva, aby sa Major Bradbury dostavil na kapitánsky mostík. Je to narážka na významného autora sci-fi žánru, Raya Bradburyho. (beso74)
  • Prvá klapka natáčania padla 15.10.1977 v štúdiu Cinecittà v Ríme. Natáčalo sa však aj v Maroku, Tunisku a v Hollywoode. (beso74)

Reklama

Reklama