Reklama

Reklama

Luk

Drama / Romantický / Podobenství
Jižní Korea / Japonsko, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Dvanáctý Kim Ki-dukův film, elegicky laděné podobenství, vypráví poetický příběh pozdní lásky šedesátiletého muže, který žije na lodi kotvící na otevřeném moři. Společnicí nemluvného lodníka, a také zdatného lučištníka, je půvabná šestnáctiletá dívka, kterou jako dítě nalezl, vychoval a hluboce si ji zamiloval. Trpělivě odpočítává dny s blížícím se datem jejích sedmnáctin, kdy chystá svatbu. Jejich poklidné, pomalu plynoucí soužití oddělené od civilizace občas narušují vetřelci z pevniny, které sem láká rybolov. Až jednou zavítá na starou, pomalovanou loď sympatický mladík. Pěstoun s velkou nelibostí pozoruje, že jeho mladičké nevěstě padl do oka. Pro starého muže, vyznávajícího archaické rituály, má významnou funkci luk. Nejen jako rychlá a přesná zbraň, jíž si hájí svébytnou existenci, ale slouží mu i k věštění budoucnosti nebo jako hudební nástroj. Luk s ostrými šípy je zástupným symbolem jeho síly i mužství. Film zahajoval letošní sekci Un certain regard v Cannes. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (129)

hunty 

všechny recenze uživatele

Tak další Kim, když jsem zahlídl pruty a háčky v puse, tak jsem si musel vzpomenout na jeho Seom/Isle, ale naštěstí to nebylo tak horké, jen pár šípů, takže vcelku krásný a až nečekaně poklidný film. Pěkný hudební doprovod, který sice mohl být trošku sesynchronizovaný se záběry, ale co už... (a neviditelný odpaňující sex docela pobavil:) Hlavní představitelé to u Kima mívají lehké alespoň s těmi dialogy, jednou zavzdychat a je to. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Kim Ki-duk je umelec, coz je v dnesni dobe sterilnich, sice technicky zdatnych, ale umelecky totalne neschopnych reziseru velmi vzacna vlastnost. The Bow je sice pomaly, nizkorozpoctovy a mnohym se muze zdat nudny, ale je to take film originalni, kreativni a krasny. Opet tradicni Kimova poetika vyjadrena beze slov je tentokrat navic podporena vybornou hudbou (mozna vubec nejlepsi ze vsech filmu Ki-duka). A kdyz uz si myslite, ze to bude uplne prvni Kimuv film, ve kterem se nesuka, prijde finale a spiritualni fucking! 7/10 ()

Reklama

brit84 

všechny recenze uživatele

Na Kima docela slabota, ale přesně v jeho stylu. Slizkej stařík si dělá zálusk na mladou kočičku a žárlí na její možné nápadníky. Ve zbytku filmu hraje dost nepřesvědčivě na luk a také nás poučí o tom, že lidskou hlavu, omotanou lanem, síla několikatunového člunu od těla neodtrhne. Zajímavé... Já čekal něco ve stylu praku a následného krmení ryb. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se nepovedlo. Kim Ki-duk jakoby neměl čas na hlavní chod a snažil se hlad zachránit jen nevýživnou minutkou skládající se z obvyklých surovin, tentokráte bez chuti. Ono nestačí vzít hrdinům řeč, zavřít je na lodi a na konec přidat samoúčelnou scénu, kterak mladičká nevěstě přijde o panenství s duchem svého manžela. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Tak vlezlý hudební motiv asijské odrhovačky jsem už dlouho neslyšela. Preferovala bych sólo na motorovou pilu. Jinak asi nemám co dodat. Poetika mne minula, resp. jsem ji nezaznamenala. Pokud tím - safra, šmarjá panno, ovšem - nebyla míněna např. deflorace šípem, a tak dále a tak podobně: ... vyvalily se vlny zdola, roztáhnuly se v širá kola... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama