Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (174)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film jsem moc spoluprožíval s hlavním hrdinou už jako dítě. Později už tolik ne. Co mě jako dítě zaujalo? Jak jde hlavní hrdina hrát kostky a na všech má šestku, aby vydělal peníze na dobrou věc. A jak sbalil ženu, která neměla muže, a tak ji rozproudil, že pak už jen čekala na muže, co ji budou stále uspokojovat. A co mě zaujalo podzěji, jako dospělejšího? Že to co mě zaujalo jako dítě, tak už mě moc nezaujalo, ale něco jiného. Aby ne, když jsem byl starší! ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Nekonečná pošetilost mužů a marnivost žen? Lžeme a chceme být (jsme) obelháváni? Zorba to řek přesně: "Šéfe, život znamená potíž, jenom smrt ne. Žít znamená odvázat se a potíže hledat!............Sakra šéfe, mám vás tak rád, že to nemůžu neříct. Máte všechno, vyjma jedné věci. Nejste blázen. A člověk musí být trochu blázen, jinak.....(zbytek moudra se dozvíte ve filmu ;-)" ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Skoro filozofický snímek na téma, co v životě stojí skutečně za to? Podlézání, kariéra, pachtění se za mamonářskými sny, nebo je lepší si z radosti zatancovat při měsíčku na pláži? --- Klasické dílo světové kinematografie se poprvé dostává na český trh, žel ve značně zuboženém provedení. Adaptace románu Nikose Kazantzakise se ujal stylově také Řek, vlastně Kypřan, Michael Cacoyannis. Což dodalo celému provedení, byť v hlavních rolích hrají americký a britský herec (Anthony Quinn a Alan Bates), ten patřičný pocit, že autoři vědí, o čem je řeč, a dokáží to předat dál. Na prostém příběhu mladíka, který po otci zdědí nijak výnosný důl a stihne se zamilovat do řecké vdovy, je ukázán odlišný styl života jedné evropské kultury, včetně pozitivních i negativních konotací. A současně jde o skoro filozofický snímek na téma, co v životě stojí skutečně za to? Podlézání, kariéra, pachtění se za mamonářskými sny, nebo je lepší si z radosti zatancovat při měsíčku na pláži? Disk v úvodu nabízí onen nový protipirát, který vymýšlel někdo, kdo v životě neviděl kopii DVD (skutečně nejsou zrnité a obraz se nevlní, dokonce i 5.1 zvuk je možný). Zvuk je pouze stereo. Nu a bonusy žádné, přitom v USA vyšel dvoudisk s tímto filmem, který bonusů samozřejmě obsahuje ohromné množství. U nás se však asi počítá, že to půjde hned do papíru do trafik. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Odhliadnuc od témy filmu je Grék Zorba kvalitný film hlavne vďaka tomu, že jeho 142 minút ubehne rýchlo ako rovnako dlhá letná prechádzka po preslnenom krétskom pobreží. Ako je krétska príroda krásna, tak sú mi jej obyvatelia mentálne vzdialení. Dávajú prednosť miestnym tradíciám a emóciám pred zdravým rozumom, vyznávajú princíp oko za oko, zub za zub a neskrývajú chamtivosť, čo režisér iba komentuje, ale nikdy priamo nekritizuje. Poohliadnutie sa za gréckou históriou, jej traumami, mentalitou a zvykmi, predovšetkým ale oslava života, ktorý musí vždy zvíťaziť nad smrťou. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dobrý to bylo. Když se nad tím člověk zamyslí, dojde mu že je to vlastně tak trochu buddy movie. Dva uplně rozdílní lidé jsou furt spolu a snaží se rozjet podnik (ňákej důl a klády dopravovat lanovkou), přičemž zažívají různé pozitivní či dosti tragické příhody. Anthony Quinn podal opravdu brilantní výkon a hlavně díky němu je ten film tak slavný. A samozřejmě i hudba je skvělá (kde by bez ní dneska byly hokejové zápasy a "Sbal prachy a vypadni"). Akorát je dost škoda že je to černobílé, jindy mi to nevadí, ale tomuhle filmu by barevná ohromě přidala. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Pláž Anthonyho Quinna sice najdete na Rhodosu, protože si ji tam v jedenašedesátým koupil, když tam natáčel film Děla z Navarone (1961). Pláž mu poté Řekové v 84. roce zase zestátnili. Nicméně Řek Zorba se točil na Krétě a slavná pláž je Stavros. (nada93)
  • Skutočný "Grék Zorba" sa volal Giorgios Zorbas. Narodil sa v roku 1867 a bol baníkom, s autorom románu Nikosom Kazantzakisom sa stretol v roku 1915. Zorbas neskôr žil v Juhoslávií v obci Butel neďaleko Skopije, kde v roku 1941 zomrel a je tam aj pochovaný. (Jaroo)
  • Film se natáčel také ve vesnici Kokkino Chorio na Krétě. Účinkovalo v něm i mnoho místních občanů. Místo se následně stalo vyhledávanou turistickou atrakcí. Genius loci mnoho z nich okouzlil natolik, že se na místě usadili, což dokládají novostavby ve vesnici a v blízkém okolí. (CharlieZ)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno