Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (174)

LeoH 

všechny recenze uživatele

V Zorbově příběhu se toho dá najít hodně – třeba u nás ve zlínském divadle z něj druhdy udělali poměrně odpudivou oslavu drobného podvodníčkovství – a to, co v něm našli Kakojannis s Quinnem, mi dává smysl, hlavně to o blahodárném vlivu šílenství na život chlapskej. Ale pro optimismus si k nim chodit nebudu, záchvat smíchu nad jedním inženýrským debaklem a závěrečný taneček na pláži mě ze smutku nad sugestivně vylíčenými temnotami lidské povahy tak úplně nevyléčil. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Skoro filozofický snímek na téma, co v životě stojí skutečně za to? Podlézání, kariéra, pachtění se za mamonářskými sny, nebo je lepší si z radosti zatancovat při měsíčku na pláži? --- Klasické dílo světové kinematografie se poprvé dostává na český trh, žel ve značně zuboženém provedení. Adaptace románu Nikose Kazantzakise se ujal stylově také Řek, vlastně Kypřan, Michael Cacoyannis. Což dodalo celému provedení, byť v hlavních rolích hrají americký a britský herec (Anthony Quinn a Alan Bates), ten patřičný pocit, že autoři vědí, o čem je řeč, a dokáží to předat dál. Na prostém příběhu mladíka, který po otci zdědí nijak výnosný důl a stihne se zamilovat do řecké vdovy, je ukázán odlišný styl života jedné evropské kultury, včetně pozitivních i negativních konotací. A současně jde o skoro filozofický snímek na téma, co v životě stojí skutečně za to? Podlézání, kariéra, pachtění se za mamonářskými sny, nebo je lepší si z radosti zatancovat při měsíčku na pláži? Disk v úvodu nabízí onen nový protipirát, který vymýšlel někdo, kdo v životě neviděl kopii DVD (skutečně nejsou zrnité a obraz se nevlní, dokonce i 5.1 zvuk je možný). Zvuk je pouze stereo. Nu a bonusy žádné, přitom v USA vyšel dvoudisk s tímto filmem, který bonusů samozřejmě obsahuje ohromné množství. U nás se však asi počítá, že to půjde hned do papíru do trafik. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film jsem moc spoluprožíval s hlavním hrdinou už jako dítě. Později už tolik ne. Co mě jako dítě zaujalo? Jak jde hlavní hrdina hrát kostky a na všech má šestku, aby vydělal peníze na dobrou věc. A jak sbalil ženu, která neměla muže, a tak ji rozproudil, že pak už jen čekala na muže, co ji budou stále uspokojovat. A co mě zaujalo podzěji, jako dospělejšího? Že to co mě zaujalo jako dítě, tak už mě moc nezaujalo, ale něco jiného. Aby ne, když jsem byl starší! ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Jsem moc ráda, že poslední dobou moje "must-see" filmy do puntíku plní očekávání. Děj plyne pomalinku v atmosféře slunného beztarostna a najednou bác ho, a přede mnou je jedna z nejpůsobivějších scén, co jsem kdy viděla. Antony Quinn u mě po Silnici ještě stoupl, jeho sympatický Zorba je neuvěřitelně uvěřitelný. No krása, krása! Btw 1: Kréťané jsou pěkné kurvy Btw 2: Dala bych si jehně ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokud by hrabalovská poetika a její nejpověstnější umělecký představitel měly být představeny a přeneseny do balkánského prostředí, nejspíš by se transformovaly do ŘEKA ZORBY. Krétský rodák vtělil do této nádherné postavy vše, co postihuje rázovitou řeckou povahu, ztřeštěnou divokost, velkorysost a jistou povznesenost ve věcech všedního života a oficialit, schopnost živelně se radovat, kouzlit, tvořit byť z vteřinového okamžiku stavební jednotku věčnosti, básnivou lhavost, která svou krásou a hloubkou přemáhá posléze skutečnost. V Zorbovi je mnohé z toho, co Kazantzakis vtělil do memoarizujícího POSELSTVÍ EL GRECOVI. Režisér řeckého původu dostal do filmu vše podstatné z literární předlohy a v hereckých výkonech Anthonyho Quinna a proslulé řecké herečky Ireny Papasové ji v některých místech i přesáhl. Koprodukce se v tomto případě - zdá se to být nesporným - vydatně spoluzasloužila o mimořádnou úroveň tohoto klasického díla kinematografie hraného filmu. Závěrečná scéna, která je pohromou jak pro spisovatele, tak kapitálním selháním jeho poněkud samozvaného pomocníka, vyznívá jako oslava nikdy nekapitulujícího a v podstatě nezničitelného života. A tak ... pokud by hrabalovská poetika a její nejpověstnější umělecký představitel strýc Pepin měly být přeneseny do .... Věřím, že toto přesvědčení budou sdílet i generace těch, kteří přijdou po nás. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Závěrečná část filmu se natáčela na pláži Stavros, což je nedaleko vesnice Kokkino Chorio. Tady také Zorba (Anthony Quinn) tancuje svůj tanec „Sirtaki“. (CharlieZ)
  • Z toho tance, který Anthony Quinn tančí, se stal rázem jeden z nejpopulárnějších tanců v Řecku a byl nazván stylově Zorbas. (Kamkon)
  • Film se natáčel také ve vesnici Kokkino Chorio na Krétě. Účinkovalo v něm i mnoho místních občanů. Místo se následně stalo vyhledávanou turistickou atrakcí. Genius loci mnoho z nich okouzlil natolik, že se na místě usadili, což dokládají novostavby ve vesnici a v blízkém okolí. (CharlieZ)

Reklama

Reklama