Reklama

Reklama

Sedmá kavalérie

  • USA They Died with Their Boots On (více)
Trailer
USA, 1941, 140 min (Alternativní 134 min)

Hrdinové nepřekonatelní svou odvahou, historie nepřekonatelná svou slávou! ... Volná filmová adaptace dramatického života George Armstronga Custera (v podání ikonického Errola Flynna), od jeho příchodu na West Point v roce 1857 až po jeho smrt v bitvě u Little Big Hornu. Na akademii se mu jako „zobákovi“ dostává jen málo disciplíny, ale je připraven postavit se staršímu kadetovi Nedu Sharpovi (Arthur Kennedy), který mu znepříjemňuje život. Během pobytu na akademii padne do oka veliteli Philu Sheridanovi (John Litel), a seznámí se také se svou budoucí nevěstou Elizabeth Baconovou (Olivia de Havillandová). Kvůli občanské válce předčasně ukončí studium a jen díky náhodnému setkání s generálem Winfieldem Scottem (Sydney Greenstreet) je nakonec přidělen k jezdeckému pluku. Během války slouží s vyznamenáním, a když je omylem povýšen na brigádního generála, vede své vojáky k rozhodujícímu vítězství. Po válce nemá moc co na práci, když odmítá lukrativní místa v soukromém průmyslu, a je to jeho žena, která s generálem Scottem domluví, aby byl jmenován podplukovníkem a pověřen velením 7. kavalerie. Mimo jiné se Custer střetne se „Splašeným koněm“ (Anthony Quinn), obávaným náčelníkem Lakotů, který jej nazýval „Žlutým vlasem“. George Custer posléze zemřel v dnes již slavné bitvě 25. června 1876 ve věku 36 let. (Česká televize)

(více)

Diskuze

KarKulA

KarKulA (hodnocení, recenze)

dopitak: Svět je příliš krutý a stávají se v něm moc a moc špatné věci - ještě že se občas přihodí i nějaká ta dobrá ...... ať se tedy ten zlosin který na youtube umístil 70 let starý film smaží v pekle za to, že si nezjistil, že ještě neuplynulo 70 let od úmrtí režiséra, scénáristy, tvůrce scénáře a dialogů nebo autora jakékoliv hudby která snad ve filmu zazněla (a v případě spoluautorství nezapoměl vycházet z data úmrtí posledního přeživšího autora) a to ještě nevíme co říká US law. Ač je tu potenciál škody skutečně marginální, neváhal oprávněný v moderní horečce honby za autorskými právy vymáhat tvrdě svá copyright, přestože film je pro většinu současné populace nekoukatelný a leží zapomenut někde v archívech.

Řeknu ti to asi takhle. Nemohu říci že bych zcela souhlasila s tím že někdo filmy nahrává na youtube a sama bych to pravděpodobně asi nikdy neudělala. Na druhou stranu mohu říci, že díky nadšencům kteří tam občas tyto staré filmy uploadují jsem se dostala k několika starým skvostům, které jsem nemohla nikde jinde sehnat (protože se zkrátka v našich končinách sehnat nedají) a jsem jim za to neskonale vděčná a ráda na tento zdroj upozorním i těch pár dalších fandů starých filmů, které by na prstech ruky spočítal. Naprosto nezpochybňuji správnost striktního uplatňování těchto práv v případě filmů nových a logické mi přijde i období např. posledních 20ti až 30ti let. U těch starších filmů (pokud se tedy nejedná o jejich množení za účelem vlastního zisku), mě ale celá tadle horečka kolem copyright přijde poněkud absurdní a diskutabilní - i když to je od chvíle, kdy se na prvních videopřehrávačích objevilo tlačítko "rec" a kazeta se pak půjčila ke kouknutí 50ti kámošům.

Co jsi tu svým téměř robino-hoodovským příspěvkem chtěl dokázat skutečně netuším, pouze předpokládám že tvůj zdroj byl čistý jak padlý sníh a jsi minimálně vlastníkem nějakého CD z golden edition MGM, které jsi si nechal dopravit z USA. Jako větší frajeřinu bych od tebe brala, kdyby jsi se tu např. s ostatními podělil o to (místo plácání populistických frází), kde lze tento film získat z oficiálních zdrojů. Nicméně doufám, že ti tvůj vlastní příspěvek přinesl lepší vnitřní pocit.  

dopitak

dopitak (hodnocení, recenze)

KarKulA

"TDWTBO Pt1"
Toto video již není dostupné, protože účet YouTube spojený s tímto videem byl ukončen z důvodu opakovaných oznámení třetích stran ohledně porušování autorských práv. Tato oznámení podaly mimo jiné následující strany:
Paramount Pictures Corporation"

A to je dobře.

Reklama

Reklama