Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva kandidáti na vedoucí post. Jejich soupeření, střety a přesvědčování ostatních... tato volba se podobá tisícům jiných - rozdíl je ale v tom, že tady jde o volbu hlavy gangu! Proto nebude nouze o opravdové napětí a drsné scény! (oficiální text distributora)

Recenze (28)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hneď od začiatku naznačí režisér, akým štýlom bude svojho diváka nasledujúcu hodinu štyridsať ohurovať. Nekonečnými žvástami postáv, v ktorých sa nevyzná ani divá sviňa, ani čínsky drak. Musíte sa do filmu skutočne zažrať, aby ste sa v tej spleti postáv začali orientovať. Ja som hneď od začiatku stratil niť s príbehom a istý To ma absenciou akčných scén a zaujímajších interiérov a exteriérov skoro uspal. Prečo nie sú v hong kongskej gangsterke poriadne akčné scény, iba sem tam nejaká solídna brutalitka? Prečo sa všetci mafiáni naháňajú za vecou, ktorá pripomína maltézskeho sokola, poprípade zdeformovaného robertka, ako keby sa jednalo o mimozemský artefakt, dodávajúci svojmu majiteľovi vládu nad svetom? Potešil a vytrhol ma z letargie iba výborný záver, ale to je trochu málo. Keďže nie som fanúšikom ani Johna Woo a jeho filmy som ohodnotil troma hviezdami, tu musím ísť nižšie. 50%. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Johnny To natočil výbornú drámu z prostredia Triád. Najviac mi to pripomínalo Kitanovo Outrage. Ale zároveň sa to atmosférou približovalo k Internal Affairs. Pre mňa pomerne našlapaná konverzačka z výborne vykreslenými charaktermi. Človek by čakal, že to bude uťahané, hlavne kvôli množstvu detailov, ale opak je pravdou. Najväčšiu pochvalu si zaslúži strihač, ktorý odviedol naozaj skvelú prácu. Výborný strih, precízna réžia a ktokoľvek kto sa chce dozvedieť nie len o histórií vzniku Triád ale aj ich tradíciach, nemôže nájsť lepší film. Ak vás teda podobná tématika zaujíma. Pekne premyslené vraždy a neúprosnosť zmien dopadajúca na každú jednu postavičku v komplexnej hierarchií v čínskej spoločnosti, na ktorú je polícia krátka. Pre mňa skoro dokonalé. ()

Reklama

ladynka 

všechny recenze uživatele

Každé dva roky si rada starších ze společnosti Wo Sing volí nového předsedu. Tentokrát přichází v úvahu dva hlavní kandidáti. Lok, který má respekt starších a proti němu ambiciózní Big D. Pro předsedu je však také nutné získat tzv. Dračí hlavu, symbol moci a vlády ve Wo Sing. Volba a pokusy o nalezení Dračí hlavy rozpoutají zápas mezi příznivci protivníků ale také mezi samotným Lokem a Big D… První myšlenka, která mě při sledování filmu napadla, byla, že Johnnie To opouští svou hravost (naštěstí ne docela), aby natočil dospělý film reflektující současnou situaci v Hong Kongu. Volí vděčné téma politických manipulací v hongkongské mafiánské organizaci. Děj je postaven na dvou povahově odlišně působících postavách: Na jedné straně symbol klidu a tradic (Lok), na straně druhé vláda peněz a násilí (Big D). Zároveň s nimi ožívá svět, kde je zákonem přání vůdce, úskoky, podplácení a násilí jako řešení problémů jsou naprosto běžné. Tím se film stává trochu problematický pro případného nevstřícného diváka. Není tu žádná vyloženě sympatická, "hrdinsky" vděčná postava, žádný charakter k identifikaci. A pokud si divák myslí že ano, závěr ho vyvede z omylu. Žánr gangsterského filmu je tedy jasný. Kde by však jiný režisér vytvořil rutinní snímek (např. Jiang Hu), Johnnie To originálně aranžuje (práce s mizanscénou) a komponuje záběry (střídání otevřené a uzavřené formy). Děj a žánr je pro film pouze základ, zbytek dotváří právě svébytný režisérův styl. Postavy jsou podle často proměnlivých vztahů komponovány do širokoúhlých záběrů, další informace vnáší otevřená forma záběru. Úhly kamery jsou přizpůsobeny pozici osoby nebo se váže na jejich stav (klasicky řadoví členové snímaní z nadhledu, prohrávající osoba usazená níže). Ve výsledku se Election jeví jako plnohodnotná studie soudobého gangsterského světa, kde nejsou důležité jen dialogy ale také filmová řeč, zejména díky výraznému autorskému stylu režiséra. Triáda Wo Sing je sice založena na demokratickém principu volby, ale jako mocenská organizace zrozená na zločinu a stavějící na násilí a korupci se nemůže oprostit od svých kořenů a podmiňuje tak jednání svých členů. Jakže to promlouvá jeden ze strýčků k Jimmymu: "Jimmy, if you stay in the Triad make sure you get absolute power… Otherwise, leave now…" PS: Wo Sing Society, jež ve filmu figuruje, je jedna z nejpočetnějších a nejznámnějších Triád (spolu s Yee On a 14K). ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Johnny To je proste skveli reziser ktery i z okoukane zanrovky dokaze vytrepat hodne dobrou podivanou. Mozna, ze se nekomu muze zdat pribehovost i charkterizace z pocastku velmi plitka, ale to jen pro to aby minutu po minute scenar kristalizoval oboje zminene do velmi slusne hloubky - pro me opravdu neprehlednutelne. ()

t_gon 

všechny recenze uživatele

První volba hlavy triády v podání Johnnieho se povedla výtečně. Místo aby naservíroval krvavou řež mezi jednotlivými členy, sledujeme jejich pomalá a klidná sezení a slovíčkářské postrkování mezi dvěmi kandidáty, Big D a Lokem. Každý má jinou taktiku přesvědčování ostatních členů gangu a hlavně jinou metodu jak získat Baton (něco jako velitelská hůl, bez ní by nemohl být bosem nikdo a ceremoniál by neproběhnul), kolem kterého se točí většina stopáže. Takže sečteno podtrženo je to výtečná gangsterka s pohledem za oponu „typických gangsterů“ s dobře zahranými party postav a několika twistery… Ale kdo od Johnnieho čekal méně? ()

Galerie (56)

Zajímavosti (3)

  • Původní plakát, který byl roku 2005 použit na filmovém festivalu v Cannes, nebyl v Hong Kongu povolen, jelikož zobrazoval gesta triád. Provádění těchto gest nebo vlastnění triádských symbolů je v Hong Kongu zakázáno. (Jigvell)
  • Scéna s pojídáním porcelánu byla převzata ze skutečnosti. (Rodriguez)

Reklama

Reklama