Reklama

Reklama

Nejraději za sebe nechává mluvit svou dalekonosnou pušku. Sebevědomý americký ostrostřelec Matthew Quigley přijíždí za prací do Austrálie. Tam, hluboko v buši, najde zaměstnání u despotického majitele pozemků. Zjistí však, že místo slibované ochrany stád před divokými psy dingo byl ve skutečnosti najat na vybíjení původních obyvatel, což mu šéfa okamžitě notně znechutí. Tak začíná smrtící hra na kočku a myš, kterou může přežít jen jeden z nich... Titulního hrdinu ve filmu ztvárnil Tom Selleck, jehož celosvětově proslavil především televizní seriál Magnum. Roli jeho protihráče a ústředního záporáka si doslova vychutnává Alan Rickman, zatímco v roli krásné, byť poněkud bláznivé Cory exceluje Laura San Giacomová. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

mortak 

všechny recenze uživatele

Krásný hudební motiv, dobří herci, úchvatná krajina... a prapodivný scénář, který tvoří neuvěřitelný mišmaš žánrů. První hodina by se dala charakterizovat jako temný romantický film na pozadí vyvražďování australských domorodců (a nepřímo indiánů). Giacomo rozehrává své ponuré trauma, domorodci umírají po desítkách, a mezi tím vším se za zvuků jásavé Poledourisovy hudby potácí odstřelovač Quigley. Bezradnost scénáristy, který se snaží pomocí oslích můstků dostat Quigleyho do akce, je opravdu šílená (způsob, jakým Quigleymu zůstane jeho puška, i když byl odvezen do pouště, je opravdu WTF). V poslední třetině konečně dojde i na ten akční western, se skvělým Rickmanem a mladým Mendelsohnem, ale v kombinaci s ponurostí témat v prvních dvou třetinách to vypadá dost podivně. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Quigley a "Valdézova puška", velmi podařený western se skvělým záporákem. Hlavní hrdina doslova vystřílí celou bandu chladnokrevného farmáře, který, jakožto řádný boháč, nemá nikdy dost a likviduje každého, kdo mu stojí v cestě. Jak si originálně a přes půl světa importovat smrt, zeptejte se Marstona.. :-)) ()

Reklama

Belmondicek 

všechny recenze uživatele

Tohle je ne moc známý westernový klenot z Austrálie! Ostrostřelec Matthew Quigley připluje z Ameriky do Austrálie na pozvání rančera Marstona, který si ho najal údajně na to, aby ho zbavil divokých psů dingo, kteří ohrožují jeho stáda. Quigley, ale netuší, že od něho Marston chce, aby postřílel místní domorodé obyvatele, protože chce jejich půdu. Quigley odmítne a prohodí překvapeného Marstona z okna. Marston se rozzuří a omráčeného a zbitého Quigleyho spolu s Corou, kterou předtím zachránil odvezou daleko do buše, aby tam zemřeli.... Vyníkající Tom Selleck tady odehrál svoji nejlepší westernovou roli, Alan Rickman si po Smrtonosné pasti zahrál dalšího parchanta a téměř neznámá Laura San Giacomo má tady po Pretty Woman druhou nejznámější úlohu. Režisér Simon Wincer naservíroval podařenou atmosféru, slušné přestřelky, zajímavý příběh, ale i určitý nadhled a fungující hudbu Basila Poledourise. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Western z Austrálie, a prečo nie? Zvieratá sú iné, ale krajina je divokému západu veľmi podobná a rovnako aj spôsoby, ako sa kolonizátori chcú vysporiadať s domorodcami. Príbeh strelca na inzerát je na začiatku slušne prekvapujúci, neskôr už menej, no až do konca som mu veľmi držal palce. Záver s ukecaným bláznivým hlavným podouchem je už dnes trochu obohraný, ale film stále zostáva nadpriemerným westernom. Aj vďaka bláznivej ženskej partnerke, výbornej hudbe, mysterióznej vložke a, samozrejme, hlavnej postave Roya Matthewa. –––– Říká se, že Bůh stvořil Austrálii jako poslední. Po tom, co ho přestalo bavit dělat pořád stejné věci. ()

AnanAss 

všechny recenze uživatele

Vydařená westernová podívaná s trochou té romantiky, se spoustou mrtvých smrdutých pistolníků a ukázka toho, jak to dopadne, když si Alan Rickman objedná chlápka na prácičku, která mu však nevoní a rozhodne se proto svého zaměstnavatele poslat rovnou na krchov. Tom Selleck, jako nájemný snajpr, cválající si to na své herce po nádherné australské buši, jenž protivníky likviduje nejraději z více než dvousetmetrové vzdálenosti… a jeho odstřelovačské schopnosti by mu záviděl nejspíš i Martin Riggs. Plus jedna šílená ženská, ukrývající nepříjemné tajemství s vtíravou hudbou, která se zaryje okamžitě do hlavy. ■ AnanAss‘s Score: 7/10 ■ ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama