Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (129)

plakát

Temný anděl (1990) 

"Já přicházím v míru!" Policista Jackie Cain nemá lehký úkol, musí vypátrat a zlikvidovat tajemného návštěvníka z vesmíru, který vraždí pozemštany a odsává z nich hormon endorphin... Dolph Lundgren a jeho asi nejlepší počin v sobě kloubí podařenou, výbušnou akci, sci-fi, detektivku a buddy movie. Štědrý rozpočet se pozitivně podepsal na výpravě a povedených tricích. Zajímavostí je, že hudbu složil slavný český rodák Jan Hammer, který se za mořem proslavil znělkou ke kultovnímu seriálu Miami Vice. Matthias Hues je i oproti Lundgrenovi se svou impozantní výškou, více než důstojným protivníkem a je opravdu hrozivý. Lundgren a Brian Benben jsou svérázná dvojice, která je okořeněná suchým humorem a hláškama. Musím říci, že i dnes Temný anděl vypadá skvěle a čas si na něm po akční stránce dokonale vylámal zuby. Podařený kinodabing od Intersonicu se Soukupem a Trávníčkem, je už jenom tou pomyslnou třešničkou na dortu. "Jsem týmovej hráč!...Jseš týmovej sráč!"

plakát

Útěk z vězení (1975) 

Vskutku další zábavná Bronsonovka, která si na nic nehraje! Panička si najme zkušeného pilota, aby dostal z mexického vězení manžela, neprávem obviněného z vraždy. Režírující Tom Gries toho moc neřešil a dodal potřebnou syrovou atmosféru a drsnější akci, vyhrál si s postavami a s příběhovými zvraty. Dokonale padnoucí hudbu složil jako vždy bezchybný Jerry Goldsmith. Jeden z největších akčních hrdinů sedmdesátých let, který se nejdříve prosadil ve westernech, Charles Bronson se představil opět jako drsný chlápek, ale ukázal v několika scénách i svou komediální tvář. Výsledný dojem podtrhuje šikovně zvolené herecké obsazení a to dost nesympatický Robert Duvall, půvabná manželka Jill Ireland, sexy Sheree North nebo nezvykle mladý, ještě hubený Randy Quaid.

plakát

Orlové práva (1986) 

"Hej, co to vyvádíte?...Kradu si vlastní auto!" Po fenomenálním úspěchu Krotitelů duchů se dal do kupy režisér Ivan Reitman s Robertem Redfordem, který se v osmdesátých letech moc neobjevoval před kamerou, ale spíše za ní a natočil hravou směs komedie, krimi a soudního thrilleru. Vedle sebe má šarmantní Debru Winger ( její řízení bez řidičáku nemá chybu) a okouzlující Daryl Hannah. V závěru zazní hit Roda Stewarta "Love Touch", který si kdykoli s chutí poslechnu. Lehce stárnoucí, ale stále fešácký Redford drží snímek nad vodou i v těch nejslabších chvilkách, má odpovídající atmosféru, humor, akci a po celou dobu udržuje relativně svižné tempo, které skoro neumožní se nudit. Dalším pozitivem je velmi slušný dabing čt v čele se Soukupem a Medveckou.

plakát

Odplata (1999) 

"Lidi většinou neznají cenu svýho života. Já ano, 70 táců, ukradli mi je, a já je chci dostat zpátky!" Porter je naštvaný, a když je Porter naštvaný, začnou se kolem něj brzy vršit mrtvoly...Odplata je řízný thriller natočený podle knihy Richarda Starka. Lahůdkový, neskutečně charismatický Mel Gibson si parádně vychutnal svého "zlého hajzla", který má jednoznačně amorální a negativní rysy, ale je to sympaták, kterému nelze nefandit. Zaujme svým retrostylem, odkazujícím k sedmdesátým letům, pobaví notnou dávkou černého humoru i parádní akce plus "Marlowovské" bonmoty Porterova vnitřního monologu. Za zmínku stojí i skvělí záporáci Gregg Henry, William Devane, Kris Kristofferson a v titulcích neuvedený James Coburn, kteří jsou skvěle zahraní. Odplata má dvě různé verze s jiným koncem, viděl jsem obě, ale mě se líbí více tato verze s happyendem. Dabing Vladimíra Dlouhého je taky perfektní . "Nechci, aby mě zabili!.. A co čekáš ode mně, mě se nebojí

plakát

Nečistá hra (1978) 

"Máte nejhezčí zelený oči na světě!...Jsou modrý!" Výborná, bohužel ne moc známá krimi komedie šmrcnutá thrillerem jak od Hitchcocka! Debutující režisér Colin Higgins napsal chytrý scénář a dodal jemný humor, napětí, solidní akci a nechybí ani albín, trpaslík, muž s jizvou, papež a spousta mrtvol. Krásná blonďatá Goldie Hawn si zahrála citlivou, naivní slečnu v nesnázích, kterou chrání sympatický detektiv Chevy Chase ( debut oblíbeného komika ), mezi nimiž funguje potřebná chemie. Nejzábavnější je ale skvělý Dudley Moore ( jako "sexuální loudil" ) a všechny jeho scény. Velmi dobrý je dabing čt v čele se hodící s Vilmou Cibulkovou a Pavlem Trávníčkem. Dost mi to připomíná šedesátkové thrillery Šaráda a Arabeska. "Kojak, bang, bang!"

plakát

Telefon (1977) 

Režisér Don Siegel opět předvedl kus poctivé filmařiny. Zběhlý agent KGB Donald Pleasence aktivuje v Americe "spící agenty", aby svými sebevražednými útoky zničili nějaké vojenské cíle. Ústředí KGB tedy posílá do států svého nejlepšího agenta s fotografickou pamětí v podání Charlese Bronsona. S pomocí kontaktu Lee Remick se vydává po jeho stopě, aby ho našel a zlikvidoval.... Zaujme parádní dobová atmosféra studené války, solidní akce, která nabídne několik zajímavých momentů, mohutné exploze a dávkované napětí. Na scénáři se podílel Peter Hyams, který měl původně režírovat. Bronson je opět skvělý ( dokonce se předvede v ruské uniformě ), Pleasence mohl být více šílený a Remick nebyla jen na ozdobu, ale byla Charliemu rovnocennou partnerkou. "Víte, jste mírně atraktivní muž, ale taky jste otrava!"

plakát

Kdo nastaví kůži (1981) 

"Halo, co je?...Ale nic normálka...A co on?...Taky normálka, je po něm!" Zdánlivě nevinný úkol, který dostane ex-inspektor Choucas, pracující nyní jako soukromý detektiv, se ukáže jako nejnebezpečnější akce jeho života. Při hledání zmizelé slepé dívky se stále více zaplétá do labyrintu hrozivých událostí.... Alain Delon touto detektivkou debutoval jako režisér a podílel se též na scénáři, který je ale zbytečně překombinovaný. Nechybí solidní akce, napětí a nadhled, kdy si střílí jak ze sebe, tak i ze svého tehdejšího konkurenta Belmonda. Je vidět, že od mistrů řemesla leccos odkoukal. Vedle sebe obsadil i pozdější "Brutální Nikitu" Anne Parillaud, které to náramně sluší a která velmi slušně hláškuje. Ta hudba je zajímavá a písničku uprostřed si střihnul sám pan Delon. V původním dabingu čst nezvykle dabuje Delona dokonale pasující Jiří Štěpnička. "No ne v takovýchhle případech se Belmondo omezí na mužný úšklebek...Nech teď laskavě Belmonda plavat a radši mi uvař pořádný kafe!"

plakát

Číslo 5 žije (1986) 

"Víš co mají v noci řidiči většinou rádi? Světla!" Stále příjemná a zábavná nostalgická vzpomínka na kus mého dětství, která ani po těch letech neztratila nic ze svého kouzla! Mladý vědec Newton Crosby vyvine pro americkou armádu řadu bojových robotů. Při slavnostní přehlídce se však strhne bouřka a blesk způsobí, že jeden z robotů, ten s číslem pět se vymkne kontrole a prchá... Oblíbený režisér John Badham namíchal skvělý koktejl plný humoru a nápadité akce, která má stále co nabídnout (současní břídilové, co točí filmy se mají co učit). Prim hraje roztomilý robůtek Johnny Pětka, vedle něhož se neztratila ani Ally Sheedy (asi v poslední památné roli, než se po ní zavřela voda), stoprocentní sympoš Steve Guttenberg ( tehdy velmi populární) a neodolatelný Fisher Stevens a jeho několik úderných hlášek ( umocněno dokonalým hlasovým projevem Jiřího Bartošky). K tomu počítám také bezchybný barrandovský dabing s dokonale padnoucí Ilonou Svobodovou a Jiřím Štěpničkou. "Nashledanou vy bláznivko, úžasně se mi líbilo strhávat vás!"

plakát

Pomsta (1979) 

"Výstřely pro lásku!" Charles Bronson opět v roli tvrdého policisty přijímá nebezpečnou nabídku, jejímž cílem je zlikvidovat síť organizovaného zločinu, kterou řídí gangsterský boss Joe Bomposa. Zkušený režisér Stuart Rosenberg vytvořil slušnou atmosféru, umocněnou malebnými záběry zimního Švýcarska. Nechybí napětí, slušná akce a dobrá hudba z pera klasika Lalo Schifrina trochu připomíná western. Bronson je jako vždy skvělý, zajímavý je Rod Steiger jako koktající mafián, který tu ale jede jen na půl plynu, naopak mi moc neseděla Jill Ireland (asi bych jí přeobsadil). Jinak ve výsledku to je další Charlieho nadprůměrná klasika, která se neomrzí!

plakát

Zbraně pro San Sebastian (1968) 

"Chcete kněžoura? Vemte si ho, máte ho ode mně, jako dárek!" Henri Verneuill si natočil ve francouzské koprodukci trochu netypický western, který sice není moc známý, ale žánru určitě ostudu nedělá! Má pomalejší tempo a velké množství dialogů s určitým náboženským přesahem. Absolutním vrcholem snímku je ale strhující, naprosto famózní závěrečná bitva. Prim hraje vynikající Anthony Quinn jako falešný kněz a proti němu vyjímečně záporný (ještě bez svého typického kníru) Charles Bronson. Spolehlivý Ennio Morricone složil další zajímavý hudební doprovod.