Reklama

Reklama

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie(R)* Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (693)

kingik 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson vrhá drsné pohledy na všechny světové strany. Jde si pro svoji odplatu a nemíní na nikoho brát ohled. Kvalitní thriller v kvalitním balení. Je to drsné, nápadité a bez zbytečných keců. Film si dává záležet na kvalitním vizuálu, nevyhýbá se ani naturalisticky pojatým scénám. Stárnoucí Mel Gibson, to sice nehraje na hloubku svojí postavy, kromě toho nebylo mu to ani umožněno scénářem, ale rozdává rány na všechny strany a má na to pádné argumenty. Něco málo do plného počtu chybí. Vypiloval bych ještě scénář a dodal ještě nějaký ten neočekávaný zvrat v ději, protože se jedná vesměs o přímočarý thriller. Odplata, jak ji neznáte a po "melgibsonovsku". 80% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson je tady správnej kruťák a to i když na to moc nevypadá, tak mu to tady celkem sedne a z dylších herců se mi nejvíc líbil Gregg Henry v roli Resnicka, to byl fakt pěknej slizoun, nikdo další už se tam moc neprosazoval, snad jen Bill Duke, ale toho jsem si všim jen proto že ho znám z filmů se Schwarzeneggerem. Co se týče Příbehu, tak ten vůbec nenudí a pořád postupuje dál a nikde se nezasekává a má dobrý vyvrcholení. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Nemohu se zbavit dojmu, že se Mel Gibson bere trochu moc vážně. Film má dobrý potenciál a šlo by ho leckam žánrově posunout, ale režisér asi netušil kam (nebo na to měl Gibson jiný názor) -- takhle je to neslané nemastné, morálně pochybné (a přitom ani ne pořádně zkažené)... Ale jinak stylově celkem slušné... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Chris Boardman: 1. Ain't That a Kick in the Head ,2. It's a Man's Man's Man's World ,3. The Thrill Is Gone ,4. Smoke Gets in Your Eyes ,5. If I Had My Life to Live Over ,6. Luck Be a Lady ,7. You're Nobody 'Til Somebody Loves You ,8. Main Title ,9. Lynn's Havit ,10. Porter Croaks Carter ,11. Warehouse/Finale ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Porter je ranař, kterýmu jde o 140..teda 70.000 $ a hodlá kvůli tomu odrovnat každýho, kdo se mu v tom pokusí zabránit. Hm, bohužel mám menší problém s tímhle filmem, protože několikrát během jeho sledování jsem si říkal, že tohle už někde bylo. Odplata totiž není moc originální a jediným prvkem, který ji odlišuje od tuctu podobných filmů je kukuč Mela Gibsona a pár dobrých nápadů, které však hned spláchnou některé dost ubohé scény (bohužel skoro každá s Lucy Liu). Co se týče stylu humoru, ten mě bohužel docela minul (např. scéna, ve které Gibsonovi "dělají z chodidla roast beef", mě prostě nerozesmála). Konec taky není moc překvapivý, takže hodnotím lepším průměrem. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (18)

  • Věta "Get ready to root for the bad guy" musela být pro australskou verzi upravena jako "Get ready to cheer for the bad guy". Je to kvůli tomu, že "to root" vyjadřuje v australském slangu pohlavní styk. Přišel s tím Mel Gibson (Porter), rodilý Australan. (don corleone)
  • V režisérském sestřihu chybí scény návštěvy "doktora", všechny scény s panem Bronsonem (Kris Kristofferson) a jeho synem, likvidace gangsterů v autě a Pearl (Lucy Liu) se nedostane do křížku s tlusťochem (Doc Duhame). (giallo)

Související novinky

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama