Reklama

Reklama

Cesta

(festivalový název)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Japonsko, 1973, 12 min

Obsahy(1)

Snímek, který svou technikou animace vybočuje z řady režisérových loutkových filmů, je jako jediný z Kawamotovy karlovarské retrospektivy zasazen do současnosti. Cestu uvozují tradiční obrázky z letištního reálu, s přechodem do animované roviny se však snímek neobyčejně zvnitřní: extenzivní turistika tak, jak ji vnímáme prostřednictvím japonských turistů, objevujících skrze objektivy svých kamer a fotoaparátů západní architekturu, je nahrazena motivy spirituálního hledání vnitřního alter ega. Režisér se v některých momentech nechal inspirovat invazí ze srpna 1968 - jeho hrdinka se při svém putování setkává s tanky, sebeupálením a nekonečnou řadou proměn sobě přisouzeného mužského protipólu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Úplně jiný Kawamoto... od loutek si na chvíli odskočil ke kreslenému filmu, tedy abych byl přesný, není to anime, spíše to připomíná Gilliamovy sekvence z MPFC. Surrealisticky nádherné. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Netypický, přesto však rozpoznatelný, Kawamoto. Přes změnu techniky působí výsledné dílo zcela profesionálně, obrazy jsou skutečně působivé, až přesycené symbolikou. Rovněž hudba, ač velmi silná, je jiná, než na jakou jsme si zvykli. Jako anglický název bývá častěji uváděn "Travel", což obsah filmu vystihuje podstatně lépe, než zde uvedený "The Trip" (byť uznávám, že jde o vtipný dvojsmysl:). Tato krásná parafráze na dospívání se patrně odkazuje i k několika skutečným událostem, bohužel jsem však neměl možnost vidět otitulkovanou verzi (textu se, nicméně, vyskytuje opravdu málo). ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Vynikající prolnutí picassovského kubismu a černého humoru, naplňující asi nejlépe teoretickou definici avantgardního umění - ta praví, že se tato odrůda postmoderny někdy zakládá i na vlastních snech. A věřte mi nebo ne, ale takové sny, jaké zde byly představeny, se mi občas zdají. Proto tento film Kihačira Kawamota považuji za zatím nejlepší, co jsem od něj viděl, byť se zde téměř odklonil od trnkovské vizualizace a japonských legend. ()

listr 

všechny recenze uživatele

Tento film je čistě o pocitech, nemá ani pořádný děj jsou to jen vize jedné divky. Jinak tento film je animovaný, ale i Kawamotovy ostatní filmy jsou animované, tento ma pouze použitou jinou animační techniku a to papírek- malé poučení pro pana hobita. ()

Reklama

Reklama