Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Poněkud uštěpačná satira... ale na co? Absurdní podobenství... ale o čem vlastně? Příběh negramotného, retardovaného zahradníka, jenž to díky dostatečně wall-street vzhledu a pomalé dikci dodávající jeho holým větám o hnojení a růstu nádech moudrých metafor dotáhne skoro až na prezidenta USA, chce nejspíš něco zásadního říci o stavu Spojených států, o tamním propojení světa politiky a financí, o vlivu médií na člověka, o rasové segregaci a tak dál. Jasné sdělení jsem však nerozšifroval. Jen jsem se zasmál, ale tak trochu proti své vůli, protože k smíchu tu byla především lidská ubohost a trapnost. A takový humor já nerad, neb zavání posměchem a dává člověku falešný pocit povýšenosti, že se smí chechtat, jak jsou ti druzí hloupí. Bylo to příliš jedovaté a přitažené za vlasy, ale zároveň nutno uznat, že Peter Sellers hrát umí a že to není natočené zle. Film zůstal někde na půl cesty k mým sympatiím. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Život je stav mysli." O tom, že Peter Sellers byl vynikající herec, jsem nikdy nepochyboval. Teď, když jsem konečně viděl Byl jsem při tom, mám chuť ho vychvalovat ještě víc, jenže ono je to těžké. Jeho přesný výkon, kdy každé slovo, každý pohled, každý nevinný úsměv, každý nádech a výdech fascinuje, něco takového nejde popsat. Dlouho, dlouho, dlouho jsem zkrátka neviděl tak senzační film, který jsem si chtěl hned po závěrečných titulcích pustit znovu (respektive ještě před závěrečnými titulky, protože ty jsou kvůli použité zkažené scéně opravdu hloupé). ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Chance nie je žiaden mentálny atlét, rád sa díva na TV, rozumie prírode, cíti s ňou a okolitý svet pozná len z televíznej bedne. Jeho život je jednoduchý a je v ňom dokonale šťastný (vďaka svojej intelektovej kapacite).... Peter Sellers mu svojím vzhľadom dodal správnu štipku elegancie, "serióznosti" a grotesky. Scenár jeho plochú emotivitu skúša viacerými absurdnými zážitkami, tá je permanentne svojská. Chance ako filmová postava je maximálne originálna, bravúrne herecky prevedená! Dej mi šak miestami prišiel slabý, chvíľkami zbytočne sarkasticky vygradovaný, čím na povrch pretlačilo bezduchý humor a divácku rozpačitosť. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::::: Geniální dílo s geniálním a brilantním hereckým výkonem Petera Sellerse ! Na to, jak byl film dlouhý, jsem se nenudil ani chviličku ! Moc krásný, inspirující a laskavý film. Na tohle se můžu dívat kdykoliv a kdekoliv, kde je televize a elektřina ;-) ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

"Life is a state of mind." Myslím, že tahle satira nikdy nepřestane být aktuální, Peter Sellers a Melvyn Douglas na sklonku své herecké a vlastně i životní cesty. Oba předvádějí velmi uměřené a uvěřitelné výkony, přesto pro mě hlavní hvězdou byla Shirley MacLaine, jejíž part si mě naprosto získal a já jsem stále okouzlen jejím přirozeným hereckým projevem. Suma sumárum vynikající film s promyšleným scénářem, jméno Ashby se mi pevně zarývá do paměti. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Hal Ashby si ve filmu zahrál malé cameo muže u pořadače dokumentů. (Terva)
  • Závěrečná scéna napadla Hala Ashbyho během rozhovoru s jiným režisérem, když popisoval, jak jde všechno hladce a řekl: „Je to jako vznášet se ve vzduchu.“ (džanik)

Reklama

Reklama