Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Málo veřejných osobností si troufá nečíst noviny." Negramotný zahradník Chance omylem zabloudil na politické výsluní, kde je jeho nechápavé mlčení bráno za jasný souhlas a kde se vždy najde někdo, kdo si dokáže jeho zahradnické poznatky vyložit jako složité ekonomické poučky. Chance sice občas potřebuje od pánů v oblecích poněkud krkolomější nahrávky na smeč, ale to zase tak moc nevadí, protože já jsem si na tomto poklidném, jemně sarkastickém snímku docela pochutnal. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Zápletka ne nepodobná Forrestu Gumpovi ale zpracování docela jiné. Sellersovi nejsou připisovány žádné zvláštní kladné vlastnosti a jeho hloupost není dojemná ani nijak zvlášť vtipná. Není poťouchlý, jen odevzdaný a sebejistě tupý. V hledáčku se ocitli spíše všichni ti, kteří v něm viděli někoho, kým nikdy nebyl. Inteligentního, rozvážného a upřímného podnikatele vyjadřujícího se ve složitých metaforách. Nepřišlo mi ale, že by toto Chanceho okolí bylo nějak extra zesměšňováno, spíš je zde jen naddimenzováno nedorozumění mezi očekáváními a skutečností, které vede k nečekanému. Asi jako kdyby Uwe Boll natočil film a podepsal se pod něj David Lynch. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Taková milá pohádka o frajerovi, který byl při tom. Peter Sellers působí celý snímek jako člověk, který spapal příliš mnoho houbiček. Celý humor je založen na tom, že poví nějakou hovadinu, kterou si ostatní přeberou po svém a mají ho za génia. Z čehož plyne, že to vtipné samozřejmě vůbec není. Film působí pouze na rovině laskavosti, kterou vnucuje divákům plnými doušky. Sám jsem byl po hodince přesycen. Proč si tolik lidí ujíždí na filmech o retoších mi zůstává záhadou. Neshledávám ve filmu vůbec nic úžasného. Uznávám, že není úplně debilní a má co říct, ale orgasmus jsem u něj rozhodně neměl. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Neskutočne výborne namiešaný koktejl drámy, spoločenskej satiry a všeobjímajúceho humoru. Vo všetkých týchto zložkách sa ako klenot vynímajú dialógy v podobe hutných myšlienok hodných zamyslenia, ktoré sú navyše divákovi podané prekrásne jednoduchou, milou metaforou. Každá jedna myšlienka, ktorá vyšla z úst záhradníka Chanceho si zaslúži samostatne rozobrať vo zvláštnej kapitole, alebo aspoň vytesať do kameňa. Obyčajne ma pomalé tempo filmov trocha nudí, v tomto prípade som to však privítal s otvorenou náručou, nehovoriac o tom, že tempo presne vystihovalo charakter hlavnej postavy. Skrátka v každom ohľade majstrovský kúsok, pričom životný výkon P. Sellersa je dokonalou čerešničkou na torte. Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Chápu! Chápu?" . . . . . Švejk je názorná ukázka toho, co způsobí uřední blb u armády. Byl jsem při tom je názorná ukázka, co se stane, dostane-li se v Americe prosťáček mezi vysoké politiky. Jedna z mála amerických komedií, u které jsem se skutečně bavila. Jak je vidno, i Američané si umí utáhnout sami ze sebe. Oceňuji!!! Zahradník do Bílého domu!!! ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Po vydání knihy a zajištění práv na její zfilmování získal Peter Sellers hlavní roli. Ihned zaslal Jerzymu Kosińskému telegram, kde stálo: „Zahradník je připraven do práce“. (HellFire)
  • Natáčelo se také na usedlosti Biltmore Estate v Severní Karolíně. (džanik)

Reklama

Reklama