Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jedné chaloupce žila maminka (J. Bohdalová), tatínek (J. Somr) a Honza (P. Nárožný), který se celý svůj život jen válel na peci. Jednou se otec dozvěděl, že drak Kvadrát chce, aby mu všichni králové poslali své dcery, aby si je mohl vzít za manželky. A protože se Honzův tatínek přece také jmenuje Král – poslal syna k drakovi, aby se za něj „provdal“. Na cestě se Honza potkává s bytostmi z pohádek, kterým pomůže a ony pak, jak už to bývá, na oplátku pomohou jemu, když se pustí do boje s drakem Kvadrátem, který vězní ve sluji čtyři princezny… (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Jak to dopadlo, vodvedli mě?“ Ráža, celý realizační tým a všichni herci se v této pohádce slušně utrhli ze řetězu. Pohádka má vtip, je moderní, převrací pohádková klišé naruby, scénář je naplněn hláškami, prostě téhle studiové pohádce chyběl pouhý ždibíček, aby dosáhla kultovního statusu. Nárožný, Somr a Bohdalová to rozjedou ve velkém stylu, krásně hrají a krásně si nahrávají na frky. Když ale Honza dorazí k drakovi, děj trochu poleví a nevím proč se stočí k romantice, což mi ke zbytku příběhu vůbec nesedělo. Také Molavcové zpěv neslyším vůbec rád. Vlastně ani trampoty Somr a Bohdalové se slepicí mě nebavily. Přesto je to pohádka vynikající, zábavná a velmi, velmi nezvyklá. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Asi jediná československá hudební televizní pohádka 80. let, ke které prakticky nemám výhrady. A to jsem ji objevil až teď za dospěla. Vtipná a naprosto neodhadnutelná (tak např. drak, aby se pomstil vodníkovi, přičaruje perníkové chaloupce kuří nožky). A i písničky Uhlíře se Svěrákem se povedly, zvlášť "Skálo, skálo" se proslavila. | Vodník: "Já ti pomůžu nasadit baťoh..." Honza: "No, ale to není moc velká odměna, co? Tak mi něco dej, ne?" :)) ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Hodně zábavná pohádka s pěknými písničkami. Herci se museli opravdu vyřádit, protože co tady přédváděli, to se v jiných pohádkách hned tak nevidí. Už jenom samotný Honza je hodně komická figurka, ale byl charakter. Všem pomohl a draka Kvadráta přemohl a to se s ním musel utkat v nelehkých úkolech. Poslední mě vážně dostal. Honza závodil s drakem ve Formuli 1 a všechno jim to komentoval sportovní komentátor Robert Bakalář. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Úvodní píseň, kde se zpívá mimo jiné "...přední pražští herci se tu snaží pod vedením režiséra Ráži nadělat vám na bránici puchýře, hudba je od Jaroslava Uhlíře..." signalizuje, že to nebude docela normální pohádka. Brzy se ukáže, že není normální ani trochu, že je to vlastně jakási parodie na pohádku; smluvená hra s divákem. Proto může hrát Honzu plešatý a tehdy už šestačtyřicetiletý Petr Nárožný, jeho rodiče jen o málo starší Somr a Bohdalová, v perníkové chaloupce může bydlet vodník (Josef Dvořák, kdo jiný) a Červená Karkulka může mít podobu Stelly Zázvorkové. Co sejde na tom, že podstatnou část dramatického děje - souboj Honzy s drakem Kvadrátem - vůbec neuvidíme, jen o ní slyšíme z rádia, které napjatě poslouchají princezny? :-) 70% ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pár poznámek: 1. záhada plešatění konečně odhalena, důvodem je tření hlavy při spánku o zeď či o jinou hmotu. To také vysvětluje, proč jsou nejplešatějším národem Skotové (viz Connery) - dlouhé postele stojí víc než krátké 2. patrně první pohádka na světě, ve které zaznělo slovo "akvaplejning" a to dokonce na suchu 3. Andrlovou neměli odčarovávat, slušelo jí to víc jako Ježikůži, kdy (zdálky a v mlze!!!!) připomínala Siouxsie 4. Nárožný prozradil tajemství, jak dosáhnout dokonalé fyzické kondice (unesl dokonce dva koně najednou!) - válet se celý život na peci - jdu do toho a příští tour de france je moje 5. nejdřív jsem se na tvůrce pohádky zlobil, proč divák pouze slyší drakův hlas, ale nikdy ho nevidí - myslel jsem, že je to kvůli šetření nákladů, ale pak mi docvaklo, že to je skutečně kvůli šetření nákladů... na odškodnění rodičům, jejichž děti by před obrazovkami zkameněly (samozřejmě, někteří rodičové by naopak toto přivítali, kámen nezlobí, zvládne perfektně několik povelů, zejména "lehni", kromě občasného omytí a odstranění mechu nevyžaduje žádnou péči) 6. drak měl sice čtyři hlavy, a údajně čtyřikrát i všechno ostatní, ale v pohádce zazněl pouze jeden, Krampolův hlas - ostatní tři hlavy asi byly těžcí introverti ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • V chalupě rodičů Honzy (Petr Nárožný) mají televizi, ve které běží závody Formule 1. (M.B)
  • V pohádce vystupuje drak Kvadrát, který není vidět, ale jen slyšet a namluvil ho Jiří Krampol. (M.B)
  • V rádiu se vysílá reportáž, kterou komentuje sportovní reportér Antonín Pečenka. (M.B)

Reklama

Reklama