Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Příliš pitomá pohádka, kde se dějí náhodné, opravdu hloupé věci, objevují se prakticky nikam nevedoucí odbočky (i když zrovna v takové scéně si zaskotačila jediná opravdu charismatická, pamětihodná postava filmu v podání Valerie Kaplanové) a co hůř, téměř žádný z herců není sympatický. Ale jako taková úplná jednohubka na výplň Vánoc... proč ne. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých vůbec nejoblíbenějších pohádek. Pohádka, aby byla úspěšná, musí totiž mít dvě základní věci. Prvně musí být skutečně pohádkou ve své podstatě a za druhé musí být vtipná. Skvělé písničky či hudba jako taková je pak už jen příjemný bonus, který rozhodně pomáhá. A tady to ladí všechno. Od vynikající hudby, přes humor, kterému se opakovaně a rádi zasmějí i dospělí. Pošli, došli, zašli...je nezapomenutelné a takových hlášek je zde víc. Pohádka, která se mě osobně rozhodně neomrzí. ()

Reklama

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Pohádka z dob, kdy Jiří Korn měl ještě vlasy a Naďa Konvalinková byl štíhlá. Bez urážky je mám moc rád i dnes. Mimochodem s N. Konvalinkovou jsem chodil do stejné restaurace na oběd. Pohádka je milá, ale má i smutné pasáže. Bubeník (Josef Kemr): Nadarmo se neříká: Co se vleče, neuteče ! a Důstojník vojáků (Zdeněk Dítě) reaguje: Má pravdu, na můj povel: cepy,cepy,klepy,klepy. Také dobré Král (František Filipovský): Ó rci dcero má. Finální píseň Svítí, svítí slunce nad hlavou, nad hlavou _ Svítí až háj se zelenááá … je skvostná ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Odvážný, chytrý a veselý Honza si žije v malé chalupě s laskavou maminkou, která rozhodne, že musí do světa na zkušenou, kde by na něj mohly čekat i princezna a půl království. I když se Honzovi moc nechce, nakonec přece jen sleze z pece a vydá se na cestu. Čeká ho řada veselých i vážných příhod. Nechybí setkání s lakomou selkou, loupežníky, smrtkou s kosou, nafoukanou princeznou, zákeřnými královskými úředníky, ale také s milou vesnickou dívkou Mařenkou. Herecky netvárný Jiří Korn, předabovaný Michalem Pavlatou, v připitomělé, přeafektované a nezajímavé pohádce Bořivoje Zemana. Upraveno dobou vzniku. 40% ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Honza málem králem je pohádka, která v mých očích zraje jako víno. Jakoby byla stále lepší, ačkoli už je více než třicet let stále stejná... U této pohádku objevuji a obdivuji spíše drobné scénky. Nezapomenutelná je ta s Helenou Růžičkovou alias hloupou a lakomou selkou, Slávkou Budinovou, která se nechá opít rohlíkem(či sekyrkovou polévkou?) či Čestmírem Řandou, vychytralým hostinským, kterého přechytračí "hloupý" Honza. Jiří Korn jako neherec se své role zhostil vynikajícím způsobem. V pohádce se mi však příliš nelíbí postava Mařenky. Dodnes její roli nechápu... Pohádce také škodí nepříliš dobrá kamera či osvětlování, protože místy působí temně, ačkoli (s výjimkou báby s kosou) to nejspíš nebyl záměr filmařů... 72%. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Jiří Korn při natáčení jedné scény zlomil Valerii Kaplanové dvě žebra . (Stocki)

Reklama

Reklama