Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jedna věc je princeznu si zasloužit a jiná věc je rozhodnout se, jestli si jí opravdu zasloužíte. A Honza se rozhodl tak, jak se rozhodl, protože Honza, navzdory zažitému klišé, není hloupý. Sekyrkovou polévku vnímám jako předchůdkyni homeopatické holubí polévky. Ta se vaří tak, že vezmete hrnec, na který padl stín holuba .... ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Pohádka z dob, kdy Jiří Korn měl ještě vlasy a Naďa Konvalinková byl štíhlá. Bez urážky je mám moc rád i dnes. Mimochodem s N. Konvalinkovou jsem chodil do stejné restaurace na oběd. Pohádka je milá, ale má i smutné pasáže. Bubeník (Josef Kemr): Nadarmo se neříká: Co se vleče, neuteče ! a Důstojník vojáků (Zdeněk Dítě) reaguje: Má pravdu, na můj povel: cepy,cepy,klepy,klepy. Také dobré Král (František Filipovský): Ó rci dcero má. Finální píseň Svítí, svítí slunce nad hlavou, nad hlavou _ Svítí až háj se zelenááá … je skvostná ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Holly shit, tak tohle bylo těžce za trest. Myslel sem, že tuhle "pohádku"znám, ale asi sem si to s něším splet. Viděl sem včera poprvý a zároveň naposledy. V pohádce by podle mě měl být děj. Tady? Tady byl děj? Tady nebylo nic... Akorát předabovaná hodinu a půl časová ztráta. Na to, jaké herecké ikony se tady objevují (teďteda nemám na mysli Korna, páč toho jako herce moc nepovažuju), tak sem opravdu obrovsky zklamanej. Když se dívám na výčet rejžovýchc filmů, tak si tak říkám, že se s tímto Světem mohl rozloučit něčím kvalitnějším. Bleee, to nám ty Vánoce teda začaly divně :o( ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Proč stojí dnešní pohádky za pendrek? Nu třebas proto, že v nich nebubnuje Josef Kemr, nekosí Valerie Kaplanová a hlavně se v nich nevaří vyhlášená sekerková polivečka. O kreaci Petra Nárožného, ztělesňujícího pověstný sedlácký workoholismus, ani nemluvě. A i když se tu, co do zápletky, v podstatě nic kdovíjak zásadního neřeší a Jirka Kornovic disponuje po celou stopáž výrazem sympatického ťulpase s lehkou mentální retardací, nelze tuhle pohádkovou klasiku, nemilovat. Jakoby dřív tvůrci dávali do všech těch legendárních rozprávek kus sebe. Proto ta atmosféra, kouzlo, nebo feeling, chcete-li. Jenže od dob 'Nesmrtelné tety', kde nic, tu nic. Dnes už jsou to všechno asi jen produkty (pro děti) a kšefty (pro herce). Škoda. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z tradičních československých pohádek, která šla v mládí mimo mě. Obecně mi motiv „našeho“ hloupého Honzy v pohádkách přijde jako jeden z nejpitomějších. Když k tomu připočtu to, že se mi zpěvák Jiří Korn jako Honza do vkusu vůbec netrefil, na slabé hodnocení je zaděláno. Navíc si z ní nedokáži vybavit ani jednu povedenou scénu, žádný dobrý vtip, ani sympatickou postavu. Když už bych se měl na podobnou pohádku dívat, zvolím si Šíleně smutnou princeznu, která sice taky nepatří k mým oblíbeným, ale je lepší než Honza málem králem. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Film bol natáčaný vo Vysokom Chlumci u Sedlčan a Borotíne. (dyfur)
  • Scéna, kdy je princezna (Jorga Kotrbová) vyplácena, aby promluvila, byla natočena na Křivoklátě. (rakovnik)
  • Jiří Korn při natáčení jedné scény zlomil Valerii Kaplanové dvě žebra . (Stocki)

Reklama

Reklama