Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země Alagaësie byla po tisíc let chráněna jezdci na dracích. Pak ale tito jezdci začli mezi sebou soupeřit o moc, až proradný Galbatorix zradil a všechny pobil v jedné velké bitvě. Od té doby vládne zemi a válčí s Vardeny – bojovníky za svobodu, kteří se museli uchýlit do skrýší v horách. Arya, spojenkyně Vardenů, veze vzácný kámen, který byl ukraden samotnému králi. Stín Durza jí spolu se svými služebníky urgaly během cesty přepadnou. Chtějí zpět to, co patří Galbatorixovi. Arya mu ale kámen nedá, raději ho kouzlem pošle tisíc mil daleko a nechá se Durzou zajmout… Mezitím se kdesi v Dračích horách mladý čeledín Eragon chystá ulovit srnu. Těsně před vystřelením šípu jej oslní záblesk a přímo před ním se v doutnajícím kráteru objeví modrý a dokonale vyhlazený kámen. Eragon se ho ve vesnici pokusí vyměnit u řezníka za jídlo pro rodinu. Řezník ale pozná, že se jedná o králův majetek, a nechce s ním mít nic společného. Tak se Eragon vrací domů s nepořízenou. Jeho bratranec Roran se chystá opustit farmu, protože královi vojáci odvádějí mládež do armády a jeho osud není stát se bojovníkem. Strýc Eragona ujišťuje, že jeho čas také přijde, až bude starší. Později se Eragon blíže podívá na neznámý kámen. Při dotyku se objeví modrý záblesk, který dá Arye, Durzovi a dalším zasvěceným osobám vědět, že dračí vejce bylo objeveno. Zanedlouho se z něj doopravdy vyklube malý drak, který vypálí Eragonovi na dlani znamení spirály... Durza dostane nový úkol. Když nedokázal získat zpět ukradené vejce, musí zabránit Vardenům, aby se o jeho existenci dozvěděli. Durza vyvolá temné bojovníky Razaky a pošle je zabít Eragona a přinést vejce… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (978)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Čo možno očakávať od dobrodružného príbehu z pubertálneho pera 15-ročneho chlapca? Nič. A čo možno očakávať od jeho filmovej adaptácie? No že sa autori povznesú nad triviálnosť primitívnej predlohy a nebudú otrocky parafrázovať. A tu vidím problém, že scenárista má snáď ešte menej fantázie ako Paoilini a Fangmeier jeho (aj a svoje) nulové autorstvo maskuje, hrdými hláškami a vrtulníkovými obletmi (asi po vzoru Bolla) za doprovodu pompéznych chorálov. Skratkovité, ploché, občas prudko iritujúca logika chovania hlavne Eragona. Jediné čo na tomto Dungeon & Dragonns 3 stojí za to, je finálny súboj. A to je veru málo aj na vykrádačku Star Warsov, Nekonečného príbehu, Pottera, LOTRa a neviem ešte čoho. 50% ()

Arachneuss odpad!

všechny recenze uživatele

Nejhorší knižní zpracování co pamatuji. Něco tak odporného se nemělo ani dostat na stříbrné plátno. 1/2* za Safiru a to je tak vše. Takhle zničit atmosféru tak nadějné knižní ságy pro všechny generace, to se jen tak nevidí. Celá mytologie okolo dračích jezdců a hlavně celý magický svět se zcvrknul na pouhou cestu nýmanda k titulu největšího frajera s drakem. Co naplat, že obsazení je hvězdné, nebo že Sienna Guillory je pěkná baba, když všechno okolo je sračka nejhrubšího zrna. ()

Reklama

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak to dopadá, když si patnáctiletí cucáci hrají na Tolkiena. Knižní předlohu moc neznám a po tomhle skvostu se na ni ani nechystám. Eragon selhává snad ve všem. Špatný scénář, debilní dialogy, prkenné herecké výkony (Irons s Malkovichem by neměli koukat jen na číslo na výplatní pásce), nulové napětí a gradace příběhu si asi vzala dovolenou. Jediné, co skutečně stojí za to je digitální dračice Safira a těch několik málo přeletů nad Tatrami. Snad nikdy jsem se ještě u žádné fantazy tak nenudil. Jedno nesporné pozitivum ale tahle rádoby fantazy má. Člověk si díky ní uvědomí, že Pán prstenů je skutečně jen jeden a to nejspíš na vždy... ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Eragon je moje oblíbená kniha a i přes všechny ty zkráceniny, nepřesnosti a nesmysly se mi film docela líbil. Hlavně však kvůli výběru herců. Speleers sice není kdovíjaký Eragon a Guilloryová také neodpovídá popisu elfky Aryi, ale... Irons je nepřekonatelný Brom, Malkovich je super Galbatorix (ač má tak málo prostoru), Carlyle je Stín Durza přesně podle mých představ (ač ta poslední scéna fakt působí úchylně) a Hedlund je zatraceně sexy Murtagh. Docela mě zarazil Safiřin růst a scéna poslední bitvy, ale jinak to šlo a bylo tam pár povedených vtípků, takže... ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Dnes je těžké natočit příběh plný kouzel, magie a velkolepých bitev, protože se tu bude vždy nabízet porovnání s Pánem Prstenu. Jak zhodnotit Eragona?? První dojem - líbilo se mi to. Režijní debut Stefena Fangmeiera nedosahuje(a ani nemůže) kvalit trilogii čaroděje Jacksona, ale snaží se ukázat, že ve světě fantasy umí být také mnohdy monumentální. Mám na mysli výbornou digitální dračici Safiru a scény s ní spojené, závěrečný duel Safira vs Stínový drak je opravdu parádní. Jenže pak jsou tu také scény, ve kterých vidím šklebící se ksicht Uweho Bolla a to je průser. Hlavní hrdina Ed Speelers mi připomíná stormbreakerovského Alexe Pettyfera, jak vizáží, tak herectvím, ale vzhledem k jeho věku možná časem trochu herecky vyspěje. Styl vyprávění je příliš zbrklý, nevyzrálý, kamerové záběry přes hory a doly jsou pěkné, ale začínají se stávat samozřejmostí. Robert Carlyle je docela směšný, naopak Jeremy Irons správně mentorovský. Větší bitva je ve filmu všehovšudy pouze jedna a je hodně slabá, vývojový cyklus Safiry je rychlejší, než byste si stačili připravit vajíčko naměkko. Celkově to ale není film špatný a vzhledem k výdělkům se možná brzy dočkáme pokračování. 100 miliónů dolarů(rozpočet)/242,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Galerie (67)

Zajímavosti (45)

  • Mnohí fanúšikovia knihy boli sklamaní z rozhodnutia Stefena Fangmeiera vynechať dôležité postavy a dejové línie, ktoré podľa neho boli vynechané kvôli tempu a snahu skrátiť viac ako päťstostránkovú knihu do stominútového filmu. (Pat.Ko)
  • Film si vysloužil silnou kritiku od fanoušků knižní předlohy. Jedním z důvodů je nesrovnalost v barvě meče Zar'roc, který by měl být celou dobu červený, což je velmi důležité pro budoucí děj. Místo toho je ve filmu také modrý. (vyfuk)

Související novinky

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Dračí planeta Pern na filmových plátnech?

Dračí planeta Pern na filmových plátnech?

20.04.2011

Když se plive na Eragona, většinou se poukazuje na to, že jde o plagiát všeho možného, zejména pak knižní série Dragonriders of Pern spisovatelky Anne McCaffreyové. Inu, filmový Eragon propadl,… (více)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (více)

Prachy dělaj člověka

Prachy dělaj člověka

12.01.2007

Charlie Kaufman, slavný a Oscarem oceněný scénárista Věčného svitu neposkvrněné mysli, se rozhodnul režírovat svůj první film. To není žádná novinka, o filmu s prapodivným názvem SYNEKDOCHA se mluví… (více)

Reklama

Reklama