Reklama

Reklama

Černé zrcadlo - Série 6 (2023) (série)


Démon 79 (S06E05)

(epizoda)
  • Velká Británie Demon 79

VOD (1)

Obsahy(1)

Severní Anglie, 1979. Dobrosrdečná prodavačka zjistí, že aby odvrátila hrozící katastrofu, bude muset spáchat děsivé věci. (Netflix)

Recenze (79)

FilmysMartym 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Demon 79 zasahuje stejně jako předešlý díl spíš do fantasy a vlastně mi to vůbec nevadí, hlavně díky retro zasazení celé série. Obyčejná prodavačka posedlá manipulativním démonem začne plnit jeho přání a je to fakt jízda, jelikož se jí to postupně začíná líbit, což je na tom to nejděsivější. Taky je fajn, že celý díl prostě netušíme, jestli si démon, který je mimochodem geniální a vtipnej, nevymýšlí o apokalypse a jeho vlastním zatracení. Opět zasazení do Anglie v politicky napjaté době je perfektní match a tohle je 4. nejlepší díl. ()

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Našťastie záverečná epizóda "Demon 79" je opäť to, čo by som od Black Mirror reálne viac očakával. Napriek tomu, že to má tiež trošku iné elementy, na aké som zvyknutý, vie to pracovať so svojim námetom a dáva veľmi zaujímavú otázku k tomu, čo je vlastne správne a ako by sme v tomto smere mali vlastne zareagovať. Pripomenulo mi to v mnohom príbeh, ktorý napísal Stephen King a dočkal sa aj filmovej adaptácie "The Dead Zone". Keby ste vedeli, čo ten človek urobí, ako by ste sa zachovali? Čo by ste reálne urobili? Anjana Vasan v hlavnej role je vynikajúca a rovnako aj Paapa Essiedu, ktorý stvárňuje démona. Okrem toho ma bavili aj momentky, kde sme mali možnosť vidieť predstavy Nidy, keď ju ľudia skutočne vytočili. No potom k tomu pridáme jej reálne reakcie a vidíme, aký bol vlastne aj reálny svet. A keď ešte do toho Katherine Rose Morley hrá neskutočne nesympatickú kravu, o to lepšie to vynikne. Dobré zakončenie tohtoročnej série, uvidíme s čím príde Black Mirror nabudúce. Hodnotenie: B ()

Reklama

MegaBite 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrci by se na to měli asi vybodnout definitivně, jelikož jim evidentně dochází nápady. Takový scénář bych dokázal napsat za půl hodinu v hospodě u piva... Tohle vůbec není styl BM a to mi na tom vadí ze všeho nejvíce. Ve výsledku průměrná podívaná, ale jelikož to zapadá do tak kultovní značky, tak je to velké zklamání. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záverečná časť opäť nezapadá do škatuľky sci-fi, ale je tu prítomné nadprirodzeno, samozrejme ak budeme brať to, čo vidíme, za realitu. A svojim spôsobom to nakoniec aj ako sci-fi brať môžeme, ak si vezmeme, čo démonovi hrozí. Rád by som si pozrel aj vizuálne stvárnenie toho, čo bude nasledovať a to ako na Zemi, tak vo vesmíre... Zápletka pôsobí predvídateľne, ale dočkáme sa aj nejakých tých zvratov, čiže príbeh sa posúva vpred a nevidíme iba tri udalosti, ktoré by sme mohli medzi sebou ľubovoľne vymeniť, ale sú chronologicky logicky zoradené. ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tematicky i formálně epizoda upomíná na exploatační horory a ve výsledku není špatná, ale do Black Mirror vůbec nepatří. To si uvědomuje i sám Brooker, který zvažoval nastartování nové antologie nazvané Red Mirror. Nakonec ale zůstal u zajeté značky a nálepku červeného zrcadla jen přidal k úvodním titulkům pátého dílu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Vzhled Gaapa byl inspirován Bobbym Farrellem ze skupiny Boney M. (jirikzaboj)
  • Ve vizích Nidy (Anjana Vasan), které jí ukázal démon, můžeme vidět logo stanice UKN, která v epizodě Národní hymna (2011) streamovala pohlavní styk premiéra s prasetem. Také v těchto vizích můžeme vidět psího robota z epizody Železná vůle (2017). (jirikzaboj)

Reklama

Reklama