Reklama

Reklama

Černé zrcadlo - Série 6 (2023) (série)


Démon 79 (S06E05)

(epizoda)
  • Velká Británie Demon 79

VOD (1)

Obsahy(1)

Severní Anglie, 1979. Dobrosrdečná prodavačka zjistí, že aby odvrátila hrozící katastrofu, bude muset spáchat děsivé věci. (Netflix)

Recenze (80)

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Našťastie záverečná epizóda "Demon 79" je opäť to, čo by som od Black Mirror reálne viac očakával. Napriek tomu, že to má tiež trošku iné elementy, na aké som zvyknutý, vie to pracovať so svojim námetom a dáva veľmi zaujímavú otázku k tomu, čo je vlastne správne a ako by sme v tomto smere mali vlastne zareagovať. Pripomenulo mi to v mnohom príbeh, ktorý napísal Stephen King a dočkal sa aj filmovej adaptácie "The Dead Zone". Keby ste vedeli, čo ten človek urobí, ako by ste sa zachovali? Čo by ste reálne urobili? Anjana Vasan v hlavnej role je vynikajúca a rovnako aj Paapa Essiedu, ktorý stvárňuje démona. Okrem toho ma bavili aj momentky, kde sme mali možnosť vidieť predstavy Nidy, keď ju ľudia skutočne vytočili. No potom k tomu pridáme jej reálne reakcie a vidíme, aký bol vlastne aj reálny svet. A keď ešte do toho Katherine Rose Morley hrá neskutočne nesympatickú kravu, o to lepšie to vynikne. Dobré zakončenie tohtoročnej série, uvidíme s čím príde Black Mirror nabudúce. Hodnotenie: B ()

PaxoCZE 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od dílu nečekal vzhledem ke slabším hodnocením. Je to trochu něco jiného, nejde tady o technologie, tady se ponoříme spíše do světa nadpřirozena, hodně to vybočuje ze standardů BM, ale musím říct, že jsem se bavil do konce. Příběh takový jednoduchý, nic co bychom neviděli už několikrát, ale v sympatickém kabátku. Dávám 4/5 ()

Reklama

starfisch

všechny recenze uživatele

Jsem jedina, kdo v tom vidi paralelu s muslimskymi bojovniky za viru? Musis zabit 3 lidi, jinak bude konec sveta = musis zabit bezverce, jinak bude konec sveta; jsi hodna a zabijis ty spatne a delas to vyssi dobro = netreba vysvetlovat analogii zde; atd atd az se dostaneme do Pojd se mnou nekonecna, alespon budem spolu = ceka na Tebe tucet pannen. ()

Cinex_studio 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No.. Opět nějak nevím jak to shrnout. Nápad vlastně super, vizuál naprosto geniální a atmosféra taky výborná. Co je tady ale největší mínus, co zabíjí celý díl je fakt, že je to v sérii Black Mirror, protože tohle není Black Mirror. Být to tak jeden díl, možná bych byl asi zklamán, ale nebylo by to nic proti ničemu, když je ale takhle zabitá s výjimkou jednoho dílu, je to vážně smutné. No a do toho nesmím opomenout cast, který je opět "politicky tragický" a ne, není to Netflixem. Viděli jsme, že to bez rádoby politicky korektního castu jde, bohužel zde se chtěl asi režisér zavděčit bůh ví komu a musel tak, jak je již docela klasické, udělat padouchy z bělochů a vyhypovat černocha a indku :D Opět to od mého já může znít mírně rasisticky, ale rád bych podotknul, že to tak opravdu není, jen už nechci tolerovat ničení kinematografického průmyslu něčím, co doslovně ničí pohled na onen celý průmysl. A přitom to je tak jednoduchý, že? Stačí se podívat na díl "beyond the sea" , kde všechno funguje tak, jak má, a proč? Protože je všechno přirozené a né jen na sílu a zbytečně. To jest jedno, v mém celkovém hodnocení této série to nezmění nic, ačkoliv to byl jeden z lepších dílů, a to je na fakt, že je to Black Mirror, opravdu špatný. Nebrat to jako koncept tohoto seriálu, bude to taková horší čtyřka, ale v tomhle seriálu to nemá co dělat, tím pádem průměrná trojka. ()

jirikzaboj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S celkovým přijetím se začínám obávat toho, že lidé neumí číst mezi řádky a tuhle sérii berou s nadhledem a pouze jako spotřební zábavní produkt.  Tohle není JEN pocta a inspirace hororovému krimi žánru 60-70 let. Tohle není JEN tuctová epizoda, která si vyhrává s vizuálem a dopuje skvělý soundtrack. Tohle není JEN o tom, jestli si to Nida představovala nebo ne. Je to sofistikovaný příběh, který kritizuje a reflektuje skutečnost, která se v sedmdesátých letech děla ve Velké Británii a dost možná se děje ve spoustě jiných zemích dodnes. Národní fronta získávala na popularitě a lidé se veřejně hlásili k její podpoře. Pro kontext je to obdoba českého SPD, tedy krajně pravicová extrémistická strana, která měla ve svém programu leccos. Nida musí bojovat s rasismem, s nepřijetím, či odporem od společnosti. Dá se tedy říci, že žije opravdu nekomfortní život a už od začátku můžeme sledovat náznaky její psychiky. Pročítá si knihy o vizuální představivosti a do toho ji z televize začne hrát Boney M. Čirou náhodou narazí na talisman, který rozjede slet událostí, ve kterém nás tvůrci zdánlivě snaží přesvědčit o tom, jak to ve skutečnosti je. Napříč epizodou je několik náznaků, jak to vlastně doopravdy je. Ale i my si můžeme vytvořit vlastní představu, ve které si určíme svůj závěr. Výsledek? Komplexní studie zapadlého jedince, který se snaží reagovat na humanitní toxicitu způsobem záchrany, která by mohla všechno vyřešit. A nebo taky ne? Filosofický přesah z toho jen srší a to je ta látka, kterou na 6. sérii obdivuji nejvíc. Tvůrci se nebáli jít hlouběji. Možná ale na úkor střídmých recenzí. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Vzhled Gaapa byl inspirován Bobbym Farrellem ze skupiny Boney M. (jirikzaboj)
  • Na začátku epizody se objeví místo klasického intra, které všichni fanoušci dobře znají, logo „Red Mirror“. Je to proto, že Black Mirror se obvykle zaměřuje na vize dystopických budoucností a důsledky nových technologií, zatímco tento příběh má důležitý nadpřirozený prvek, kterým se vrací k hororům ze 70. let 20. století. Tato epizoda je podle hlavního tvůrce Charlieho Brookera téměř nezařaditelná, a proto se rozhodli pro odlišné označení. (UhLee)

Reklama

Reklama