Reklama

Reklama

Tichý Don III.

  • Sovětský svaz Tichij Don III (více)

Obsahy(1)

Třídílná výpravná adaptace stejnojmenné předlohy Michaila Šolochova zachycuje nejpohnutější období ruských dějin 20. století - přerod carského Ruska k Sovětskému svazu. Ten totiž kromě politické změny přinesl především radikální zvrat v osobním životě desítek milionů lidí, neboť tradiční křesťanské hodnoty víra – rodina – půda po staletí akcentované monarchií, byly v řádu měsíců převálcovány pro mnohé zcela abstraktními a krvavě protlačovanými revolučními ideály.
Šolochov svou epopej nestaví na zjednodušující opozici nenasytných buržoů a utlačovaného proletariátu. Jeho hrdiny jsou donští kozáci, drobní zemědělci a chrabří válečníci, kteří doplatili na svou rodovou povinnost zachovávat věrnost monarchii a nakonec se ocitli v nesmyslné řeži občanské války, která zcela rozvrátila jejich odvěkou pospolitost. Dramatický zlom historických epoch je v Tichém Donu obdivuhodně naléhavě zpřítomněn v příběhu tragické lásky Grigorije Melechova a osudu jeho rodiny. Zatímco první díl nabízí pohled na tradiční život kozáctva povolaného z polí do první světové války a odehrává se v melodramatickém duchu, druhý „válečný" díl v sobě skrývá stupňovanou předzvěst pohromy, která se na kozáky snese po bolševické revoluci. Závěrečná část, v níž Grigorij ztrácí všechny opory svého dosavadního života, připomíná svou fatálností a gradací antickou tragédii. (Seminář ruských filmů)

(více)

Recenze (13)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Doba se pohnula, hrdinové zestárli a u některých se z velké míry obrousily ostré hrany jejich postojů. Nejpatrnější to je na Grigoriji Melechovovi, ale znatelné to je i na jeho matce. Přesně opačnou cestu prošla Natalie až k tragickému konci. Velké plus má tenhle film v jedné věci, všechny ženské postavy jsou ztvárněny krásnými ženami, které jsou bytelné, zdravé, odolné s jiskrnýma očima a dlouhými silnými copy. Žádné kachektické chudinky, které pokašlávají a halí se do plédu. Jsou to ženské, které bez problémů unesou dvě vědra plná vody, navaří v kotli pro celý statek, naštípou dříví a obstarají krávy a přitom neztratí nic ze své ženskosti a půvabu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vyvrcholenie trilógie je ozaj impozantné a tento film je zo všetkých určite najlepší. Hlavný hrdina Grigorij si uvedomuje nezmyselnosť bratovražednej vojny. Na pozadí stretov medzi bielogvardejcami a červenoarmejcami, ktorí postupne ovládajú celé Rusko, je opäť daný veľký dôraz na rodinné drámy. Láska medzi ním a dvomi ženami je opäť nosnou ideou príbehu a dramatické osudy všetkých sa naplnia do bodky. Režisér zvolil komornejší prístup než v druhej časti a dokonale to pomohlo vžiť sa do myslenia a konania postáv. Zaujímavý je aj opis drsnej reality, kedy je nekompromisne ukázaná túžba po osobnej pomste ( zastrelenie mužovho vraha ), alebo odstrelenie komunistického rečníka v dave ľudí. Okrem podobných odvážnych scén ( treba si uvedomiť, že v čase vzniku zúrila v Sovietskom zväze tvrdá boľševická ideológia ) je treba vyzdvihnúť aj neúnavnú snahu o hľadanie pravdy a osobnej zodpovednosti. A táto myšlienka je ukrytá v celej trilógii... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Opäť silný príbeh, no hlavne vyvrcholenie trojdielneho eposu o ťažkých časoch, strete tradícií s boľševickými myšlienkami. Je to o živote, ktorý svojho času na týchto miestach bol extrémny. Záver bol dojemný. Tento diel je akoby mixom predchádzajúcich dvoch a je skôr tragický. Čo sa týka hlavného hrdinu a jeho milovaných, tak asi najtragickejší, druhý bol skôr na obete okolo jeho milovaných a v jeho krajine. Je dosť psychologický a akoby opakom prvého nielen ohľadom vzťahov, ale aj ohľadom energie postáv, ktoré akoby stratili iskru života, kde sa už dávno z bojového elánu a odhodlania z prvého dielu prešlo únavou a dezilúziou z vojny u druhého dielu až k snahe utiecť, ako sa len dá za lepším a ľahším životom. No, po strate takmer všetkého už len k rezignovaniu a odovzdaniu sa posledným milovaným. Keď si človek uvedomí, že podstatne horšie udalosti v histórii na tie miesta ešte len udreli neskôr a keď vidí ako zruinované vzťahy, životy a krajina tu už vtedy bola, je to ozaj k plaču. Až po čase opäť so skúsenosťami aj tu zisťujem, aké to je veľké dielo. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásné a dojemné zakončení eposu o osudech Kozáků z okolí Donu. Teprve až Gríša ztratil téměř vše, zjistil, že nemá smysl bojovat za pochybné cíle, že jediným správným cílem je domov. Skvělá a neprávem opomíjená trilogie. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

jak mě předchozí 2 díly nechávaly chladným, tak ¨tento mě neskutečně dostal. Má to neuvěřitelně silnou atmosféru a film je neskutečně dobře vygradovaný. Ta chuť všeho nechat a věnovat se jen lásce, poctivé práci a přátelství je cítit v každé minutě avšak .. vše je ztraceno..... Tak krásná to na začátku byla vesnička (nebo město) a tak smutně to všechno skončilo. Ještě hodinku po konci filmu mi bylo do breku. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Povedené převedení velkolepého románu na filmové plátno. Na celkové ploše asi šesti hodin se muselo hodně proškrtávat, tak rozsáhlý tento román je. Myslím, že ideální by byl alespoň desetidílný seriál, ale jsem rád i za tuto filmovou verzi. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Filmový epos. Treba si sadnúť pred televízor a nerušene sa nechať unášať dlhým príbehom. Vyvrcholenie celej trilógie a asi najlepšie čo nám ponúkli autori. ()

trango 

všechny recenze uživatele

Priemerná adaptácia poplatná dobe vzniku, degradujúca skvelú literárnu predlohu na remeselne zručne spracovanú agitku. ()

Reklama

Reklama