Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Existencionalistická dráma natočená na motívy divadelnej hry s rovnomenným názvom od slovenského spisovateľa Ivana Bukovčana. Príbeh desiatich zdanlivo náhodne vybraných ľudí umiestnených v pivnici jedného malého mesta počas nacistickej okupácie Slovenska. Pomaly sa začínajú vynárať fakty, vykresľovať charaktery a príbeh začína naberať nebezpečné tempo. (Marys)

(více)

Recenze (37)

honajz 

všechny recenze uživatele

Obecně mám rád filmy odehrávající se na jednom místě v jednu chvíli, a ještě raději, pokud je to v hospodě či pivnici. Ne všechny jsou povedené, ale třeba Pasiáns nebo Konec velké epochy se mi líbily hodně. Úvod tohoto filmu mi trochu připomněl koronavirové nesmyslné předpisy, kdy rovněž platily omezení pohybu v nočních hodinách, a pobavila mne představa, že by takto honila policie lidi bez roušek po desáté v noci. Ale to jen tak bokem. Pokud jde o technickou stránku věci, líbilo se mi zde nasvícení, s tím si skutečně tvůrci hodně vyhráli, herecké výkony všech jsou excelentní, každému jsem jeho roli věřil), v textu občas zazní i jemný, nenásilný vtip, což odlehčovalo mírně celou situaci a nedělalo z toho prvoplánové drama. Postavy jsou poněkud excentricky přehnané, ale tady je to schválně, aby vynikly jednotlivé polohy a názory tohoto panoptika postojů a změn postojů, a také nejen oba odlišné konce dobra a zla, ale i ten šedivý prostor mezi nimi. Líbí se mi práce s dávkováním informací, samozřejmě (pro ty, kdo mě znají) křesťanské motivy účelně sem vložené a mysticky vše ozvláštňující. Jen se musím podívat na nějaký film s panem Chudíkem, kde nehraje takového prosťáčka jako zde nebo ve Spolužiakovi. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ode mne je to dnes večer bez připomínek, strhující příběh deseti lidí ve vyhroceném dramatu z 2. světové války.. Herecký ansámbl výborný do jednoho, všichni ve svých rolích přesvědčiví, za zmínku určitě stojí František Dibarbora, Jozef Kroner a moc se mi líbil Jozef Adamovič.. Jedná se o takové to krásně smutné pokoukání, kdy člověku tuhne krev v žilách a hlava šrotí na plné obrátky.. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Najväčším nepriateľom Slovákov sú Slováci..." 1 mŕtvy nemecký vojak = 10 mŕtvych civilistov. Táto nemecká matematika platila na všetkých okupovaných územiach. Komorne ladená dráma si nekládla za úlohu ukázať vraždenie civilistov ani povýšenecké jednanie Nemcov, ale rozobrať situáciu desiatich náhodne chytených ľudí, ktorí boli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Desať rôznych ľudí, každý iného spoločenského postavenia, desať rôznych charakterov a názorov. Desať ľudí rozoberá svoju situáciu v pivnici rodinného domu. Priestor dostáva každý z nich, v tomto je film naozaj profesionálne zvládnutý, ale predsa len najviac pozornosti na seba strháva trojica Króner, Chudík a Adamovič. Komornosť filmu vôbec nevadí, práve naopak. Umocňuje pocit stiesnenosti a bezbrannosti. Skvelá herecká zostava, výborné dialógy o živote a smrti a rôznorodosť charakterov, to všetko sú dôvody, prečo sa nudiť nebudete. "Ak sa do rána vrah nenájde, budete všetci popravení..." 80%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama. 1)  Je listopad 1944. Povstání je potlačeno a Slovensko okupují německá vojska. Východní fronta se blíží a o tom, jak válka dopadne, už asi není moc pochyb. Smrt německého vojáka si žádá popravu desítky rukojmích._____ 2)  Trochu polopaticky prezentovaná mravní naučení musela v době vzniku filmu působit dost apelativně. On sa modlí! Ten bolševik sa modlí! Divadelní hru totiž její autor, 48letý Ivan Bukovčan, napsal v roce 1969._____ 3)  Jak to u podobných děl bývá, postavy reprezentují určitý pohled na věc a na svět. Neznámý - svědomí a čest, učitel - svědomí a morálku, zvěrolékař a holič - zbabělost a podlost, ostatní - dost typické postoje běžné společnosti._____ 4)  Vynikajícím hereckým výkonům jednoznačně dominovali 48letý Jozef Kroner (holič) a 48letý Vladimír Durdík st (zvěrolékař). Ještě mě zaujal 33letý Jozef Adamovič (neznámý příchozí)._____ 5)  Celou dobu jsem si říkal, že je všechny nakonec stejně Němci postřílejí._____ 6)  Knihu jsem dosud neznal, ale určitě si ji přečtu._____ 7)  Stručný, ale výstižný koment: Marius*****, radektejkal*****. Zajímavý pohled na film bez servítků prezentuje rovněž Rozjímatel**. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-Největšími nepřáteli Slováků jsou Slováci.- Jak trefné, přičemž lze dosadit nejen Čechy, kteří dokázali za doby soudruhů trumfnout i gestapo, ale jistě, bohužel, i příslušníky jiných národů. Zdánlivě bezvýchodná situace je bezvýchodná do té doby, než se někdo odhodlá k činu. Otázkou zůstává, jaké povahy čin je, každopádně vše se posune určitým směrem. Místo hlobokomyslné recenze stačí jen film doporučit. Díky filmovému kolegovi pornogrind za doporučení. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama