Reklama

Reklama

Zhluboka dýchat!

  • Japonsko Šinkokjú no hicujó (více)

Obsahy(1)

Pět mladých lidí přijíždí na jaře na Okinawu jako brigádníci na sklizeň pole cukrové třtiny. Tři dívky a dva mladíci o sobě navzájem nic neví, ale během následujících dnů a týdnů začnou zjišťovat, že mají více společného, než by si zpočátku mysleli. Jak říká jejich starší kolega, zemědělské brigády představují útočiště odpadlíků. Film na jedné straně vychází z populárního žánru o outsiderech, kteří nacházejí svou cestu životem, ale je prostý charakteristické afektovanosti a přepjaté emotivnosti. Přestože vychází ze šablonovitě rozvržených postav a klišovitých scén, díky poklidnému tempu a nekřiklavé formě získává bezprostřední a upřímný tón. Narozdíl od budovatelských brigádnických filmů zde nejsou žádné zlotřilé nástrahy v cestě za úspěchem, pouze osobní slabosti a životní křivdy, které musí každý z hrdinů překonat. [EIGASAI 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

seeker23 

všechny recenze uživatele

Sice příjemné, ale až příliš klišovité a hnané na efekt. Typicky japonská vykořeněná mládež se pod vlivem jedné události spojí a začne táhnout za jeden provaz. Podbízivě nasnímáno i ohudebněno, film který potěší, ale zmizí jako pára nad hrncem. Pro mě nejsplabší ze tří filmů, co jsem viděl na EIGASAI (vedle Žen v zrcadle od Jošidy - problematických, místy hysterických, ale i proto nezapomenutelných, a Kurosawovy famózní Světlé budoucnosti) ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Neškodně roztomilý, malý film o partičce poněkud "ztracených" brigádníků, kteří naleznou jednoho léta smysl života v tom, že sklidí lán cukrové třtiny. - - - EIGA-SAI 2008 ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Artran to pekne napsal : " Skupina ztracenych brigadniku nalezne smysl života v tom, že sklidí lán cukrové třtiny "... . Film je to opravdu roztomily. Mladi zbloudilci vrzeni do prosteho zivota v prirode na venkove, zivici se praci vlastnich rukou. Jean-Jacques Rousseau by mel radost. Kolektivizujici nota v zaveru filmu ovsem mnohe filmu ubira. Slusne herecke vykony Nao Omori (Ichi v Ichi the Kller, Vibrator, The Go Master, Harmful Insect ) jako brigadnicky predak o berlich ala Meresjev a Masami Nagasawa (Crying Out Love, In the Center of the World). ()

stub 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi největší "srdcovka" v rámci Eiga-Sai '08. Nádherně obyčejný film o několika výrostcích, kteří se z virtuální reality města dostanou do kontaktu se skutečností a opravdovou prací. Snad ještě před několika lety by mi to přišlo jako jedno velké klišé, dnes to vlastně vnímám přesně opačně. Filmová klišé se dávno posunula k postmoderním hrdinům s megacool hláškami:) ()

5150 

všechny recenze uživatele

Přes svoji lehce psychologickou rovinu, je tohle zevšeho nejvíc film na pohodu a dobrou náladu. Má v sobě spoustu pozitivní energie a je mým nejhezčím zážitkem z festivalu EIGASAI 2008. (hodnocení mamky 60%) ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Řekl bych delší dobu pohodový, ale dosti nudný a stereotypní snímek o pár brigádnících a svým způsobem zoufalcích v jedné osobě. Nicméně zhruba od půlky se můj názor začíná měnit a vcelku prostý obsah se překlopí v atraktivní sledování. Jednotliví účastníci začínají vypouštět na povrch svá tajemství a vnitřní bolísky zatímco se jejich vztahy utužují a úsilí v dosáhnutí cíle, tedy kompletní sklizně v termínu, radikálně stoupá. Opomenout nemohu ani nevtíravou, ale působivou a k okolnostem hezky zvolenou hudbu. 75% ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Indie jemne vtahova drama o mladych a pre mladych. My chodime zbierat chmel do ciech, mladi japonci zasa cukrovu trstinu na okinawu. ()

Související novinky

Přehlídka japonských filmů EIGASAI 2008

Přehlídka japonských filmů EIGASAI 2008

09.01.2008

Ve dnech 10. 16. ledna 2008 se v pražském kině Lucerna koná přehlídka soudobých japonských filmů EIGASAI 2008. Pro letošní pilotní ročník bylo vybráno 6 snímků z rozmezí let 2000-2004. Všechny… (více)

Reklama

Reklama