Reklama

Reklama

Na konci 19. storočia do Dánska prichádza loď so švédskymi imigrantmi, medzi ktorými je i Lasse a jeho syn Pelle, ktorí dúfajú, že v novej krajine ich čaká lepší život. Nájdu si prácu na veľkom hospodárstve, namiesto vytúženej slobody a nezávislosti ich však čaká opovrhnutie a neúcta. Lasse sa však nevzdáva svojho sna o lepšom živote. (STV)

(více)

Recenze (50)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdo viděl jiné filmy od Billeho Augusta (Bídníci, Stopy ve sněhu, Dům duchů), ví, že je to velmi dobrý režisér. Tento film je určen především náročnému publiku a zcela poprávu získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film roku 1987. Max Von Sydow je dostatečně ostřílený herec, aby zvládl tak složitou roli, jakou je jeho postava otce v tomto filmu. Ovšem jeho mladý herecký kolega Pelle Hvenegaard v roli Pelleho mě naprosto zaskočil svým profesionálně odvedeným výkonem. Tak dobrý herecký výkon v podání dítěte jsem snad ještě neviděl. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl něco tak dobře natočeného, depresivního a bezútěšného. Max skutečně v roli starce, negramotného a zbabělého, září. Film je velmi dlouhý, ale velice kvalitní. Při sledování vás napadají témata jako povinné vzdělání, sociální zabezpečení, právní stát, vymahatelnost alimentů(to si nedělám prdel, šlo o přežití)...tedy výdobytky dnešní civilizované společnosti, která v honbě za penězi tyto skvělé věci opouští. Bylo to úžasné, ale dobře vám z toho nebude. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nádherná dobová rustikálna dráma. Dej pozostáva z niekoľkých dramatických liniek smerujúcich k jednotlivým postavám a vzťahom medzi nimi. Čiže netočí sa všetko len okolo malého Pelleho a jeho otca (skvelý Max von Sydow), emotívne na mňa napr. zapôsobili aj mini príbeh lásky medzi slúžkou a bohatým synáčikom, vzťah statkára so ženami a manželkou, vyhrotený vzťah medzi rebelujúcim švédskym sluhom a správcom... Emotívna stránka si drží vysokú úroveň už hneď od začiatku ako otec so synom na rukách vystúpia z lode s túžobným očakávaním lepšieho života. Že to nebude také ľahké poznajú už veľmi skoro... Čaká ich len bieda, špina, hlad, ponižovanie a samozrejme aj poriadny smrad (spávajú v maštali vedľa kráv). Pri pohľade na nich a ich zúfanie, ale aj napriek tomu ako stále verili, že príde niečo lepšie, som mal často guču v krku. Jednou z tých najlepších vecí na filme je však úžasná dobová naturálna atmosféra odzrkadľujúca biednu realitu vidieckeho života v Dánsku na sklonku 19. storočia. Z tohto pohľadu možno film smelo zaradiť do žánru historický. B. August točiť drámy vie, jasný plný počet hviezd. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

S nesmírnou laskavostí natočený příběh točící se kolem jednoho statku, na němž je i sníh špinavý. Ve filmu se dějí převážně škaredé věci, ale nic nehnisá a nebolí, vše se nakonec obrátí v laskavý pohled Pelleho otce na syna. Mladinká Sofie Gråbøl sice nemá v titulcích jméno v rámečku, ale již tady je jasné, co v ní dříme za talent. Představitel Pelleho je hodně šikovný kluk s pronikavýma očima, jimiž dokáže vyjádřit více než malinko přehrávající Sydow. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásný a drsný příběh. Pohled očima malého chlapce na život v dánské emigraci na podivném statku. Jeho otec je starý, vystrašený a upovídaný, prostředí nepřátelské a kruté. Všechny naděje, které se časem naskytnou, se záhy rozplývají. Jen jedna zůstává a chlapec je za ní odhodlaný jít, jakmile najde dostatek odvahy. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • Pokračování filmu bylo v plánu, ale z finančních důvodů nikdy nevzniklo. (ČSFD)
  • Natáčelo se od 14. července do 19. listopadu 1986 v Dánsku. (ČSFD)
  • Pelle Hvenegaard se jmenuje stejně jako titulní hrdina Pelle, kterého hraje. (ČSFD)

Související novinky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama