Reklama

Reklama

Krajina přílivu

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinkou fantaskního příběhu je holčička Jeliza-Rose (Jodelle Ferland). Když jí zemře maminka, otec dcerku odveze z města na vesnický statek. A právě tam se začíná odehrávat směsice velikých podivností, upředená z bizarních představ a fantazií holčičky, jež své okolí přetváří ve svět kouzel. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (294)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dalsi psychedelicka jizda od uchylaka Gilliama, ale tentokrat se s timhle kouskem do historie nezapise. Problem filmu je, ze je vicemene dost stereotypni, ma prestrelenou stopaz a nema poradnej pribeh. Ale nemuzu rict, ze bych se nudil. Atmosfera je perfektni, misty hororova a misty skoro az moc psycho a zadna z postav, ktera se ve filmu objevi, neni moc normalni a Jeff Bridges je tady fakt vostrej. Ale hlavni hvezda tu je Jodelle Ferland, ktera ma fakt velkej talent, protoze i pres slabsi scenar film tahne ku predu a verite ji kazdou scenu. Sice se nejedna o nejaky uchvatny dilko, ale slabsi 4* si zaslouzi. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Když Jeff Bridges ztuhne (píše se o tom všude a stane se to po necelých dvaceti minutách), film začíná ztrácet dech a to tak, že tragicky. Už není vtipný, ani ujetý, jen nechutný a divný. A to dlouho. 40% Apendix: Zásluhou hnusného zápachu v sále, kde jsem tenhle trip sledoval (shodou okolností ve Velkém sále Thermalu), pro mne Tideland bude navždy také filmem smradlavým. 40% Zajímavé komentáře: kiddo, Radko, MIMIC, anderson, llollita ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Na jednu stranu je třeba určitě ocenit nekončící fantazii Terryho Gilliama a především fakt, že se umí dokonale odlišovat od většiny tvůrců, čímž mohou vznikat podobné velice originální náměty, které ovšem logicky nesednou každému, protože se opravdu výrazně vyhýbá současným osvědčeným stereotypům a namísto toho nám prezentuje nápady z nejtemnějších zákoutí své mysli. Tato dvouhodinová dávka deprese skutečně nesedne každému. Divák je nucen sledovat 2 hodiny malé samorostlé děvčátko, jehož oba rodiče jsou těžcí heroinisté v poslední fázi života. A tak se dítě naučí v rámci obranného mechanizmu stále více a častěji unikat do svého vnitřního světa a odolávat tak kruté realitě okolo. Po smrti obou rodičů, která nastane asi v první čtvrtině filmu, divák sleduje už jen čirou beznaděj a cítí se až do závěrečných titulků velice nepříjemně. Bohužel se ovšem současně stíhá nudit, protože snímek je opravdu velice stereotypní. K vidění je tedy spíše pouze několik šílených momentů, které vám zaručeně na dlouhou dobu uvíznou v paměti, než že by se ve vás zapsal snímek jako celek. Docela mě zaráží, že snímek s velmi intenzivním pedofilním nádechem odolal přísné cenzuře. Jodelle Ferland byla ovšem v této nesmírně obtížné roli zcela přirozená a úžasná. Gilliam ukázal, že zřejmě umí velice dobře pracovat s malými herci. Stejně tak po umělecké stránce je snímek velmi vysoko, ale to není u Gilliama zřejmě nijak překvapující. Lepší 2 hvězdy. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Oproti Grimmovcom malé zlepšenie, ale nie o veľa. Na začiatku Gillam varuje, že niektorým sa bude film strašne páčiť, iným vôbec a zvyšok nebude vedieť čo si má o ňom myslieť. Ja patrím to tretej skupiny. Na jednu stranu je skrz naskrz spracovaný Gilliamovským štýlom a je to na filme vidieť. Na druhú stranu ma námet vôbec nenadchol a preto som bol počas filmu väčšinu času skôr odťažitý k postavám, než ako by si zaslúžili. Jodelle Ferland sa zhostila svojej úlohy viac než na výbornú. Ona jediná so svojským pohľadom na svet dodáva filmu patričnú dávku emócií a snovej fantázie, rovnako ako aj Fletcher ktorého postava je fantasticky zahraná. Ich vzťah je krásny, neviný, poznačený hrôzov, ktorá sa im stala. Ale predsa na to aký je film dlhý, nedokáže spostredkovať, aspoň mne nedokázal, úplne stotožnenie, alebo scénu, ktorá by to prevýšovala na niečo viac ako len zaujímavý film. Nie je to zlé, len sa to vlečie a okrem zvláštnej formy príbehu a spracovania, vlastne nemá čo ponúkuť. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Upřímně nevím co si o tomhle filmu myslet. Zfetovaná Alenka v říši divů. Malé holčičce Jelize-Rose zemře matka a tak vyráží se svým otcem na venkov do domu své babičky, kde si může okolní svět přetvořit pomocí své fantazie na místo, kde je krásné žít, kde nejsou drogy ani smutek. Kde se stébla obilí mění v mořské vlny a vlaky ve žraloky. Jen nevím jestli je to ze strany Jelize pokus o útěk od reality, aby si nepřipustila smrt otce, nebo přirozená věc. Klasicky provokativní Gilliam s jako obvykle vytříbenou vizuální formou. I stránka kamery je pro Gilliama klasická (nakloněné záběry, často brané ze zpod z neobvyklých úhlů). Největším kladem filmu je bezkonkurenčně Jodelle Ferland, která je neuvěřitelně přesvědčivá, Gilliam jí snad musel přidávat něco do jídla, aby působila takhle mimo:) ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Brendan Fletcher byl obsazen do role Dickense, aniž by ho režisér Terry Gilliam někdy osobně potkal. Viděl ho pouze na videokazetě a tam mu tak učaroval, že mu nabídl roli. (Chatterer)
  • Film s malým rozpočtem si Gilliam náležitě užil. Film ovšem propadl a celosvětově utržil v kinech pouze půl milionů amerických dolarů. (Pumiiix)
  • Schránka u domu nese jméno "M. Cullin", což je odkaz na autora knihy Mitche Cullina, podle níž je film natočen. (Chatterer)

Reklama

Reklama