Reklama

Reklama

Zamilovaní blázni

  • USA Mozart and the Whale (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Geniální umělkyně a hudebnice Isabelle (Radha Mitchell) a matematik Donald (Josh Hartnett) trpí autismem. Donald pracuje jako řidič taxi a pravidelně se setkává s podobně postiženými. Má jen lehkou formu Aspergerova syndromu ve srovnání s ostatními, přesto mu brání normálně žít. Jeho rutinní životní styl náhle naruší krásná, ale komplikovaná Isabelle. Jeho život je rázem vzhůru nohama! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (35)

stephano 

všechny recenze uživatele

No před tím než jsem si film pustil jsem si přečet, že to je o tom jak se zamilují do sebe dva AUTISTI. Možná jsem předpojatej ale filmy o mentálech mě rozhodně nedojmou. Jenže tohle je neco jinýho, je to nenásilnej film, kde vidíte lásku trochu jinak a trochu více bezprostřední. Oproti dnešnímu světu plnem podvádění a intrik až neuveřitelně čistou. Citové vydírání zde, ale nečekejte. Perfektní casting hlavních postav posouvá snímek jeste o krok dál. (Jen tak mimochodem s kamarádkou se na sebe smějeme, když sme opilí přesně jako Radha Mitchell v tomto filmu, což znamená asi ...... Chaa !!!!! ......je to docela prdel ) ()

Květula 

všechny recenze uživatele

Český překlad názvu zase jednou září a zařazuje tento perfektní film do škatulky přiblblých romantických komedií. Ne, že by Mozart a velryba nebyla romantická komedie, ale je tak zatraceně dobrá, že by měla mít svoji vlastní škatulku. Josh Hartnett hraje autistu tak výborně, že jím snad musí být a Radha Mitchell je jednoduše k sežrání. Tenhle film ale není jenom o lásce a absurdních situacích, které občas řeší lidé s Aspergerovým syndromem. Nutí k zmyšlení nad tím, jak snadno odsuzujeme ty okolo nás, protože jsou nějakým způsobem výstřední, jak nedáváme šance těm, kteří se nechovají podle pravidel. Autisti nevnímají svět jako my. Neumějí komunikovat, příliš nerozumí mezilidským vztahům, nechápou vtipy,... a přesto (nebo právě proto) občas vidí nebo cítí něco, co je tak neskutečně opravdové, až to bolí. ()

Reklama

snob

všechny recenze uživatele

Americký establišment se rozhodl k edukaci obyvatelstva, kde vysvětluje, že autismus je vcelku fajn, člověk se zamiluje, zasouloží, zasměje, přátelé si najde, práci a je mu celkově lépe, než obyčejnému člověku, který si pod pojmem autismus představuje nějakou směšnou vyhlášku Ministerstva dopravy. A přitom za všechno může pediatr, ten kazisvět. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná milostná romance s jinými překážkami než obvykle. Všichni autisti nejsou jednostranní géniové, za které je tenhle film vydává a jejich projevy na veřejnosti mohou být výraznější a pro společnost nepřijatelnější. Film nemoc upravil do přijatelného balíčku roztomilé potrhlosti. OK, ale proč si občas nedopřát trochu romantizujícího kýče, když neuráží zbytečným patosem ani stupiditou? S chutí do toho, mnohé známější milostné komedie jsou o dost pitomější. ___ Distributor by zasloužil na holou za ten přiblble inovativní titul, v téhle souvislosti je dokonce urážlivý. SHRNUTÍ: Když dívku neodradí ani shnilý závěs a jazyk velryby, tak se jí líbíš. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Donald je rain boy a všechno spočítá. Isabelle má taky papíry na hlavu a svému klukovi doma uklidí, ale v jeho dosavadním jízdním řádu tak zadělá na slušnej bordel. Dva blázínci - každý na opačné straně autistické škály - se prolínají, míjejí a "ruší své kruhy" jako kdokoli a já to vidím i dík sympatickým výkonům Joshe a Radhy na 3,5 *. Jen taková věcná: proti dabingu většinou nic nemám, ale tady Joshův "mluvčí" propůjčoval svým hlasem i jinou diagnózu, takže v tomto případě lépe s původním zvukem. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Tento projekt byl původně plánován pro Stevena Spielberga, ale kvůli jeho pracovnímu vytížení přistál v rukou uznávaného norského režiséra Pettera Næsse, pro kterého to byl první americký film. (HappySmile)
  • Film je založen na příběhu Jerryho a Mary Newportových. Článek o nich se objevil v roce 1995 v LA Times. (HappySmile)

Reklama

Reklama