Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další z mnoha autobusů odváží cestující na dovolenou k moři. O bezpečnou cestu se starají řidiči Karel a Karel, kteří hned na začátku cesty vyzývají cestující, aby se nechovali jako prasata a vraceli hnědé podšálky, čímž většinu cestujících pobaví. Průvodkyně Pamela je velmi milá, až naivní, což baví hlavně dva gaye Ignáce a Oskara, s nimiž cestuje i jejich kamarád, známý zpěvák Max. Jolana, která na dovolenou pozvala své rodiče, je nesebevědomá, ale inteligentní mladá žena se srdcem na dlani. Nejmladšími cestujícími jsou dvě dívky Denisa s Irmou, které s opovržením pozorují nejstarší účastnice zájezdu Helgu a Šarlotu. Mezi cestujícími nechybí ani typická maloměstská rodina, táta Jarda, máma Jituš, malá dcerka a syn Jakub, který si nechal namluvit, že je gay. Jarda s Jituš mají omezené myšlení a jsou přesvědčeni, že homosexualita je nakažlivá, tudíž se od gayů, Ignáce a Oskara, drží stranou. Cestující Vladimír je tichý mladý muž, ale když je Jolaně špatně, podá jí na zvracení svou igelitovou tašku, i se zapomenutými brýlemi. Po příjezdu k moři se všichni ubytují a začnou se pomalu poznávat u moře. Všichni účastníci zájezdu mají o své dovolené nějakou představu, která se ne vždy vyplní... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 036)

sud 

všechny recenze uživatele

Kdybych nebyl zvědav, jak se vyprávění bude dál odvíjet a očekával nějakou srandu, vypnul bych film už po deseti minutách. Naprosto triviální a nezajímavou jízdu autobusem s vyloženě trapným extempore s podšálky , kdy se vůbec nic neděje, natáhli na dvacet minut. Ovšem, ono se vlastně neděje nic po celý film. Jenomže to jsem tak trochu předpokládal, myslel jsem si, že se film bude skládat ze střípků vtipných scének. Bohužel ty vtipné scény byly asi dvě a velice krátké. Jinak tuny dialogů o hovně, občas prokládané neskutečně rušivým elementem v podobě dvou starých dam. Najdou se tu i skvělé herecké výkony (Anna Polívková, Klepl - překvapivě, Martin Sitta), ovšem těch trapných a vyloženě hrozných je víc (Liška - toho fakt nikde nemůžu vystát a mnoho dalších, kteří nevím ani jak se jmenují). O hrozné režii se už vůbec nezmiňuji. Jednu hvězdičku dávám pouze za rodinku Martina Sitty, dvě vtipné scény (tygří mast, vorvaň) a závěrečnou písničku (které však ubírá zpěv Davida Krause). Jako celek ale totální ztráta času. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Téma o "čecháčkovských" výjezdech k moři v sobě nesporný potenciál skrývá, ovšem to by z toho nesměla vzniknout nudná povídka do televizních Bakalařů. Navíc roztažená na celovečerní stopáž s "významným" poučením jak xenofog i hodný gay nakonec své štěstí našli. Naprosto nenápaditá a tuctová Vejdělkova režie výsledku rovněž nepřidá. Jedině snad někteří herci v několika málo momentech dokážou zaujmout. Toť vše. Stačí-li vám to, tak to zkuste. ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

40% - Tento film se na začátku tváří jako další typický český hláškový film, rádoby „ze života“. Vtipné seznámení s postavami mělo něco do sebe, stejně, jako úvodní cesta autobusem. Již v ní ale mou pozornost upoutaly nepřirozené herecké výkony. Čestné výjimky se daly spočítat na prstech jedné ruky a tento zápor mě rušil po celý film; podobně, jako špatná hudba, neschopnost zajímavého vyprávění, a přes očividnou snahu i neúspěch v „dojemných momentech“. Výčet záporů bych uzavřel scénářem, který směle konkuruje jihoamerickým telenovelám, jen ve vstřícnější minutáži. Abych jen nekritizoval, na tento film se dobře dívá, pokud si chcete vyvolávat asociace s vlastními zájezdy. To je patrně jediný hlavní klad. Účastníci zájezdu je průměrný film s nádechem Homolkových (v dnešním rouše), sexuálně opepřený (nebo přesolený?), a s tolerancí a nadsázkou dobře stravitelný. Dobrou chuť a rychlé zažívání! ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Účastníci zájezdu nijak zvlášť nezaujmou ani neurazí. Za pozornost stojí opravdu hezká kamera a dobrá režie. Scénář je zcela průměrný, i když je, čemu se smát, a hrdinové vám nebudou lhostejní. Pokud nebudete mít někdy večer co dělat, koukněte na Účastníky zájezdu. Ale když to neuděláte, o nic nepřijdete. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Všechno a zároveň nic. Spousta sexuálních pseudoproblémů, vztahové (ne)peripetie a nereálné charaktery, ze kterých scénář přijatelné osůbky pár větami nevytvoří. Ani ty smutně upřímné chvilky v závěru kvůli otřesným hercům nefungují. Nejzářivější možný příklad všech negativních aspektů divácky úspěšných českých filmů. Druhá hvězda z milosti k Vieweghovi - a i tak hlavně za podšálky. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (40)

  • Několik let po vzniku filmu režisér Jiří Vejdělek při úvahách na téma filmových emocí, cynismu a humoru řekl: "Vzpomínám si, jak jsme v Účastnících točili milostnou scénu mezi Jolanou a potápěčem. Scéna byla napsána jako vyloženě komická, ale já se rozhodl natočit ji vážně, jako že se postavy přiznávají k něčemu, co nikdy nikomu nepřiznaly, nesvlékají se donaha, ale z kůže. Pak jsem jel z natáčení a bál se, jestli jsem to nepřehnal, jestli jsem nevypadl z komediálního žánru, ve kterém držím zbytek filmu. Najednou jsem se styděl, zdálo se mi, že místo Jolany a potápěče se tam obnažuju já. Ale dneska paradoxně můžu říct, že je to asi moje nejoblíbenější scééna v celém filmu. Díky tomu jsem si uvědomil, že není třeba se stydět za své city a není proč se bát chodit s nimi před diváky." (NIRO)
  • Film navštívilo v kinech 792 592 diváků a vydělal 76 526 158 Kč. Statistika vydáná 1.11.2008. (Pumiiix)

Reklama

Reklama