Reklama

Reklama

Transformers

  • USA Transformers
Trailer 4
USA, 2007, 144 min (Alternativní 138 min)

Obsahy(1)

Transformers patří k nejúspěšnějším hračkám v historii. Roboti, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, jsou populární natolik, že se stali hrdiny akčního animovaného seriálu. Mohli by ale být také předlohou pro hraný celovečerní akční film? Pochybnosti hravě rozmetají dva argumenty – úspěšné snímky se v současnosti natáčejí podle mnohem podivnějších námětů (třeba podle atrakcí v zábavních parcích, viz Piráti z Karibiku) a Transformers se navíc mohou opřít o dva velikány světového filmu, produkujícího Stevena Spielberga a režírujícího Michaela Baye (Mizerové 1 + Mizerové 2, Skála, Armageddon). Ti dva mají dostatečný kredit na to, aby se z projektu, který by jinak doprovázely pochyby, stal jeden ze nejočekávanějších filmů léta... Prakticky odnepaměti ve vesmíru kolem nás zuří válka dvou vyspělých mimozemských civilizaci, „hodných“ Autobots a „zlých“ Decepticons. Dosud se nám vyhýbala, ale když tito vyspělí mechanoidi objeví na Zemi zdroj energie, jehož ovládnutí může jedné či druhé straně přinést konečné vítězství, promění se naše planeta v peklo na zemi (nebo spíš ve vesmíru). Jejich invazi prožíváme společně s teenagerem Samem (Shia LaBeouf), kterého doposud trápila pouze škola, absence pořádné káry a slečna jménem Mikaela (Megan Fox), jež dává přednost jeho spolužákům. Ve chvíli, kdy se v televizi objeví první zprávy o ničivých robotech, začne mít o jeden problém navíc. Je to právě on, kdo nevědomky ukrývá klíč k onomu životně důležitému energetickému zdroji, proto má nárok na první místo na seznamu ohrožených druhů. Hned za ním figuruje zbytek naší civilizace… Spojením Stevena Spielberga s Michaelem Bayem vznikl z dětské hračky silný epický příběh, který úspěšně kombinuje dramatičnost Války světů s diváckou vstřícností Dne nezávislosti. Přestože příběhu dominují velkolepé akční sekvence, o které se starali mistři oboru, specialisté z trikového studia George Lucase Industrial Light and Magic, je v něm dostatek prostoru i pro humor a pro originální zápletku. „Nejdůležitější bude přesvědčit lidi o tom, že film, který se inspiroval dětskou hračkou, může být pro dospělé. Stačí ale pár vteřin libovolné akční sekvence a vaše předsudky budou ty tam,“ tvrdí producent filmu Lorenzo di Bonaventura. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (2 132)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

More than meets the eye... Nebo ne? Zamrzí, že Michael Bay od sympatického, byť neúspěšného, Ostrova udělal krok zpět k bezduché akční zábavě pro davy. Nenadchne, že si opět neodpustil svůj tradiční, epilepsii vyvolávající střih. Vyloženě naštve, že veškerý děj se odehraje v úvodním psaném titulku... Vše z výše zmíněného bych byl ochoten tvůrcům odpustil, kdyby mě dokázali strhnout. Což se sice Transformerům dařilo, ale pouze v dílčích momentech, rozhodně ne během celé či alespoň většiny stopáže. První část filmu, která stojí především na LaBeoufovi je ucházející a mnohé slibuje. Jenže celý snímek pošle do kopru střední část od momentu s hrou na schovávanou až po rozmrazení Megatrona. Humoru je zde sice více, ale nefunguje ani v nejmenším, Shia z plátna prakticky zmizí a prim hrají samotní roboti v čele s "filosofujícím" Optimem a rádoby vtipnými rolemi Johna Turturra a Jona Voighta. Poslední třetina je sice jedno nepřetržité akční inferno, ovšem až příliš nepřehledné a přeplácané. Co se nesporně povedlo je technická stránka filmu. V ILM evidentně jeli přesčasy, Jablonsky složil úderný soundtrack, akce je správně komiksově nadsazená a pár scén typu nástupu Autobotů na scénu zarazí do sedadla. Co naopak sráží Transformery, je až příliš nadsazená délka, trapná moudra Optima, spousta zbytečných robotů, kteří mají sotva svých pár vteřin slávy, a malý echt otravný Deceptikon. Transformeři nezklamou. Nenudí, pobaví, ale žádný valný dojem nezanechají. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale jsem silně zklamán. Roboti jsou sice vyrenderovaní fajn, ale celé to přeměňování je prostě na můj vkus příliš přestřelené (nemluvě o scénách typu "Robot stojí uprostřed otevřeného prostranství, ale nikdo ho nevidí"). Emoce sice vykřesat dovedou (rozhodně více, než Megan Fox), ale charaktery mají nepropracované a záporáci jsou v podstatě naprosto nevyužití. Akce je nepřehledná, zmatečné pobíhaní a škvrkání malých robotů je vyloženě nesnesitelné (už vím, co vadilo Star Warařům na Jar Jarovi), a v závěrečné bitce se místo orgasmu dostavil jen nepříjemný pocit ze sledování čísi trikové masturbace. Na druhou stranu - jestli to stálo jen 150 milionů, to klobouk dolů. Dále - délka - pasáž v Kataru zbytečně roztažená, kdyby se udělala jen střihově, mimo hlavní děj, působila by mnohem fatálněji alá Válka Světů. A to je poslední hřebíček do rakve - Bay náhle působí naproto bezzubě, vlastně jsem během filmu ani neměl pocit, že to natočil Bay. Kam se poděl ten nekompromisní satan? Chci ulítávající hlavy, pářící se krysy a Scarlett Johansson v bílém. Měnící se hračky mě nechaly zcela chladným. Takže nakonec aspoň fajn pocit z toho, že sem se prakticky celou dobu řezal smíchy. Shia je hláškař a John Turturro je klasik... Podtrženo, sečteno - 70% a víc ani procento! P.S. po druhém shlédnutí Nemůžu si pomoct, ale na podruhý mi to přijde jako snad ještě větší kravina než prvně. Strašná logická trhlina na konec ("Máme něco, po čem jde banda nakrknutejch robotů, který chtěj vyhladit všechno, co jen okrajvě souvisí s lidma, takže co uděláme...? No přece s tím pojedeme do velikýho města plnýho lidí), občas mizerná interakce skutečnýho světa a triků (lidi se imho nechovají úměrně tomu, že kolem lítaj desetimetroví roboti / Robot jde po ranveji a skupina chlapů, kteři jdou v pozadí a z nichž minimálně jeden zcela evidentně kouká jeho směrem si ho ani nevšimnou). Navíc hrozná spousta děje je jen naprosto zbytečná a příšerně natahovaná vata... takže takhle fakt ne Michaele, Hezky alou zpátky k těžkejm negrům a hláškujícícm staříkům vloupávajícím se do vězení. 50%, možná spíš 49%... P.P.S.: Po třech shlédnutích uznaná klasika, která ale není mému srdci blízka tolik, jako jiné akční a sci-fi filmy (zahrnuje i některé filmy Michaela Baye)... Finálních 7/10... ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

"Stokrat lepsi nez Armageddon" Tahle hlaska (primo z filmu ;) je fajn, ale Bay potrebuje scenaristy, kteri mu takrikajic staci. Orci a Kurtzman to podle me nejsou. Transformeri jsou ujetejsi a drzejsi nez byste cekali, ale pod tim nanosem spickovych vizualnich efektu a Bayovy certovske povahy (chci aby ted v zaberu vsechno vybuchlo a kdyz to chci, tak to tak bude... ani Spielberg, ani fyzikalni zakony mi nebudou stat v ceste ;), se neskryvaji zadne genialni hlasky. To me trochu mrzi, i kdyz to zdatne maskuji vynikajici herci a celkova povrchnost filmu, kterou jsem si naramne uzival. Jon Voight jako ministr obrany strili z brokovnice a tvari se jako John Rambo, Shia je cool, Megan je hot a roboti jsou GENIALNI. Ten film je slaboduchy. Mozna az moc. Zaroven je dechberouci. Mozna az moc. 8/10 pokud mam brat ohledy na ty, co uz stihli zestarnout. Nakroceno k devitce, pokud jste ochotni si nechat jakekoliv vytky a vycitky rozdupat nejakym tim robotem. A ze je k tomu spousta prilezitosti. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Oleee wow to byla jizda, Michael ve vrcholny forme. Ale jelikoz pak budu hodne chvalit a zapomnel bych tech par vytek, tak zacnu s nima. Ve filmu jsou bud mega brutalni bitky mezi lidma a robotama a nebo mezi robotama navzajem a do toho Michael hazi vtipny sceny, prevazne s Shiou balicim holku nebo s malym hackerskym robutkem a kdyz se to vzdy pekelne rube a do toho vlitne naka komicka scena, tak to obcas nastve, protoce misty to je skutecne dost detskej humor. Na druhou stranu nemuzu rict, ze by me hlasky a vtipky tak z 90% skutecne nepobavily. Druha vytka je k "zlejm" robotum. Sice se behem nekolika sekund dozvime jejich jmena, ale v ty neskutecny rezbe to tak nak zanikne, ze kolikrat ani clovek nevi, kdo ze se to s kym rube. Coz je zaroven treti a posledni vytka, ze to je misty krapet neprehledne. A ted chvala. Jednak triky, ty jsou tak neskutecne dokonaly, ze snad jedinej film, kterej jim muze konkurovat, jsou Pirati z Karibiku 2, 3. Vsimnete si, ze zde neuvadim predrazeny filmy jako novej Superman nebo Spidey 3, ktery staly skoro dvojnasobek a vubec to na nich neni znat. Proste Michael za ty penize vytezil z filmu maximum. Taky to je mozna tim, ze usetril za hvezdy. Zadna skutecne velka hvezda tu neni. Potesi Turturro, kterej tu je sice jen chvily, ale je desne krutej. Co se tyce LaBeoufa, tak tahle role mu vcelku sedla, sice vypada jak nouma, ale nakej hereckej talent ma a obstoji jak v komicky, tak v akcni scene. Co se tyce Megan Fox, ta asi nemela za ukol hrat, ale pozovat a tvarit se sexy a to se ji povedlo. Dal musim pochvalit kameru, ktera az na tech par zmatku behem bitek je naprosto perfektni a cool a taky hudbu, ktera je vetsinou spravne drsna. A co se tyce pribehu, sice je jednoduchej, ale nak super blbej neni a ani sem si nevsim nakejch vyraznejch nelogicnosti. Ze zacatku to sice znelo jako blbej napad, natocit film podle robutku menicich se v auto, jenze Michael Bay z toho udelal neskutecne vybusnou rezbu, ktera nema obdoby. Co dodat, zrejme blockbuster roku a totalni mega rezba, takze doufam, ze vznikne dvojka. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, jak měl brácha auto, který se, po několika otočení, stalo robotem. Pořád jsem mu ho kradla, aby mohl bojovat s jedinou moji bárbínkou, která byla dohola a ve vojenským :o) Takže abych se přiznala, převedení tohoto robota na filmové plátno, mě děsilo a nelákalo. Teď se za to fackuju. Lépe přenést moji oblíbenou hračku do filmu snad ani nešlo. Dlouho jsem si film takhle neužívala. Nejenže byla krásná přehlídka aut, vojáci také nebyli k zahození, ale prostě auboti mě úplně očarovali. Robotu s duší nedokáži odolat. V čele Optimus Primera, "Čmelák", kterého bych bralka hned všemi deseti, i ty ostatní, kteří dokazují jak jsou šikovní, když se naší řeč učí z internetu :o) K tomu když se přidá rádiorobotík, kterej mě svým mrmláním a vtipným chováním pořád rozesmíval a plno boje zlých proti dobrým, nemám si na co stěžovat. Opravdu mě takovou dobu žádný filmek tolik nevzlal, že bych nemohla nadšením usnout :o) ()

Galerie (222)

Zajímavosti (158)

  • Když jsou Autoboti v režimu aut, není na nich vidět žádné poškození, ale když se transformují, je vidět, že jsou místy povrchově poškozeni. (GreatestFan)
  • Sam (Shia LaBeouf) říká, že Bumbelbee je určitě japonský robot. Hračky Transformers ve skutečnosti v Japonsku vznikly. (GreatestFan)
  • Když se vyděšený Sam (Shia LaBeouf) nahrává na mobil, je vidět, že je v režimu hlavní obrazovky, a ne v režimu fotoaparátu. (GreatestFan)

Související novinky

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

17.08.2023

Hračkářský konglomerát Hasbro spustil novou filmovou a televizní divizi, skrze kterou nyní hodlá ve velkém produkovat vlastní projekty na základě svých značek. Nová produkční společnost vznikla… (více)

Nový Sonic drtí všechny rekordy

Nový Sonic drtí všechny rekordy

11.04.2022

Kdo by to ještě před pár lety řekl, že tím prvním filmem podle videohry, který prolomí ono proslulé prokletí nepovedených, a především neúspěšných herních adaptací na stříbrném plátně, bude až Ježek… (více)

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

16.02.2022

Studio Paramount v rámci prezentace pro investory oznámilo kupu novinek, a jelikož je toho opravdu hodně, asi se do toho rovnou pustíme. Tou největší zprávou je čtvrtý Star Trek. Nové pokračování… (více)

Studio Paramount upouští od blockbusterů

Studio Paramount upouští od blockbusterů

12.09.2021

Studio Paramount v příštích letech čekají velké změny. Současný šéf Jim Gianopulous odchází a místo něj přijde Brian Robbins z americké kabelové stanice Nickelodeon. Nový ředitel studia pak nejenže… (více)

Reklama

Reklama