Reklama

Reklama

Laokoon

Animovaný / Krátkometrážní / Sci-Fi
Československo, 1970, 11 min

Obsahy(1)

Téma Vetřelce, zpracované vynikajícím malířem a grafikem dlouhá léta před populárním filmem Ridleyho Scotta. V. Mergl svým autorským filmem nepřímo reagoval na "internacionální pomoc" ze srpna 1968. (oficiální text distributora)

Recenze (20)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Fascinující, temné, uhrančivé. Trochu bych polemizoval s konstatováním, že jde o téma Vetřelce, ale Gigerova obliba v chapadlech, kusadlech, makadlech, háčcích, bodcích a jehlách k tomu svádí. Ovšem nosné téma - invaze vyšší rasy na Zem je daleko starší a i sám Vetřelec čerpal z filmů 50. a 60.let. To nemění nic na působivosti snímku s temnou hudbou, skvělou ploškovou animací a bizarními nápady (trochu připomenou jiný pozdější skvost - Divokou planetu). Lidská chamtivost a touha po majetku - zde představovaná drahými kameny - se nakonec může stát zkázou pro celé lidstvo. Rudá barva může v kontextu doby evokovat komunismus a sovětské impérium, ovšem konečná nadčasovost snímku je zřejmá. Film obstojí i dnes - jako věčné varování před touhou vládnout, porobit, zabrat, přivlastnit si. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Experimentální animovaná sci-fi. Temná, děsivá. Uhrančivá. Komentář, hudba, barvy tomu vydatně napomáhají. A skutečně s tématem Vetřelce dávno před Ridley Scottem. Dokonce domyšlené hlouběji - místní vetřelec čte v lidské mysli a plní "přání" - samozřejmě to má pohádkový nádech, ale většina pohádek vychází se syrových a drsných severských příběhů, kde se také mlátili o zlato. Jen konec mne zklamal, přece jen v té době už šlo trochu o klišé (a štve mne ve sci-i filmech i dnes, protože nic nového nepřináší a šokující je asi jako když v hororu zabitý netvor těsně před závěrečnými titulky bafne do kamery.) ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí, děsivý a atmosférický sci-fi horrror, který mi přesně kápnul do noty a který se-v mých očích-může sebevědomě postavit vedle vrcholů žánru jako jsou carpenterova The Thing nebo scottův Alien.. Mergl tady prostě s přehledem rozjel prvotřídní animovaný scifi surreal na úrovni mástrpísů Reného Lalouxe-a to je ode mě už pořádný kompliment...Klobouk dolů. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Toto krátke dielko ma zaujalo hneď od prvých sekúnd fantastickou veľmi zaujímavou formou animácie, do toho sa pridal priam dokonale tajomno-hrôzny hlas rozprávača a zaujímavý príbeh, ktorý mi pripomenul staré sci-fi príbehy, ktoré som kedysi rada čítala (netvrdím, že dnes tomu tak nie). V tomto prípade nemôžem inak, ako dať 5 hviezdičiek a Lachtanovi poďakovať za skvelý typ. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Uff, ty vole, bezesporu je to geniální, ale tenhle typ filmů vyloženě nedělá dobře mojí psychice :D Vedle téhle šílenosti se i Divoká planeta náhle jeví jako slabý čajíček :D Ze studijních důvodů určitě fajn vidět, ale jinak doufám, že to na mě nenechá následky :D ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

  • Merglova stylizace v tomto filmu je podle jeho kolegy Miroslava Štěpánka jeden z vrcholů tzv. českého papírkového filmu vůbec. (Zdroj: Wikipedie) (Kmotr76)
  • Snímek je pojmenován podle bájné postavy řeckého kněze Apolónova a věštce Láokoóna, který zkazek varoval trójský lid, obávaje se lsti ze strany oblehatelů Tróje. (Tom_Lachtan)
  • Na základe vykonštruovaného obvinenia, že červená hmota symbolizuje komunizmus, bola autorovi na päť rokov zakázaná ďalšia filmová tvorba. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama