Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (426)

Phobia 

všechny recenze uživatele

První série se blíží ke konci a považuji za málo pravděpodobné, že by se kvalita zvedla nebo naopak klesla natolik, abych seriálu udělila jiné hodnocení než 4*. Spousta zdejších komentářů se rozplývá nad dobovou autentičností, což nedokážu posoudit - nejsem tak stará, abych si pamatovala starověký Řím;-). Kulisy mě neposadily na zadek, ale také mě nic vyloženě netahalo rušivě za oči. Spojení skutečných historických postav s osudy několika fiktivních obyčejných lidí se rozhodně povedlo, zásluhu na tom má výborné obsazení - nepříliš známí herci skvěle odpovídají daným charakterům. Všichni hrdinové jsou lidé se všemi jejich přednostmi i nectnostmi, záporné postavy ukážou i záblesky dobra, klaďasové dělají i špatné věci, nic není černobílé. Je těžké najít si oblíbence ve spleti špinavých intrik, takže z tohoto souboje popularity vítězně vyjdou vymyšlení legionáři Vorenus a Pullo, s jejich komplikovaným přátelstvím navzdory odlišným povahovým vlastnostem. Celkově je seriál zajímavý, nenudí, byť bych občas uvítala menší zkratkovitost např. v taženích a bojích Julia Caesara. Jsem skutečně zvědavá na závěr série, zvláště tedy na osudy těch, jimž los neurčila historie;-). 79% EDIT: Druhá série je výrazným krokem dolů, dějové linie nejsou tak zajímavé, postavy jsou jaksi méně sympatické, přibylo sexu a násilí. Celkově se to jeví na ubrání hvězdičky, ale počkám na dokončení a rozhodnu se pak... EDIT2: Celkový dojem po obou sériích 70%, obávám se, aby plánovaná třetí řada neznamenala další kvalitativní krok dolů:-/. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno bych ani nevěřil, že je možné natočit tak sugestivní a přitom tak realistický obraz starověkého Říma, aniž by se nějak významně slevilo z vysokých požadavků na věrnost historickým událostem. Seriál přitom vůbec nenudí. Jednotlivé doložené historické postavy se prolínají s fiktivními a skutečné historické události doplňují poutavým způsobem smyšlenky scénáristy. Seriál zobrazuje život všech společenských vrstev v římské říši a příznačné je, že úvodní scéna jednoho dílu začíná honičkou malých dětí uprostřed římské ulice plné řemeslníků a trhovců. Už úvodní titulky navozují dojem náročné a přitom zajímavé podívané. Herecky i režijně velmi dobře zvládnuté, přitom se v seriálu neobjevují zavedené hvězdy. O to silnější je pocit reality a ztotožnění herců se seriálovými postavami. Narozdíl od stovek jiných děl tenhle seriál vypovídá o skutečném životě obyvatel dávno zaniklé říše. Celkový dojem: 95 %. Snad jedině válečné scény jsou poněkud ošizené, což se vzhledem k jejich finanční náročnosti dá omluvit. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Realistický a pohlucující pohled na život několika postav v Římě za doby Julia Ceasara. Otroci, vojáci, intrikánky, senátoři... ti všichni rovnoměrně pokrývají všechny důležité a zajímavé mocenské třídy skomírající "republiky" a bez heroizování či zjednodušování jsou zobrazeni jako lidé s jedinou hlavní vlastností - touhou po lepším životě, moci postavení... a dosahují toho způsoby které limituje jen jejich vlastní morálka a svědomí. A ta u některých nepatří k největším. HBO točí velmi kvalitní minisérie a Řím není vyjímkou, nebýt několika zaškobrtnutí v ději a možná až příliš uspěchaného závěru se zjevně nucenou snahou o menší příběhový twist je to bezchybná záležitost, která velmi zajímavou formou představuje události u kterých si většinou jen znuděně čteme v učebnicích dějepisu. Je velmi příjemné vidět i v televizi dílo které se v zobrazování reality nezastaví před ratingovými komisemi a ukazuje všechno, od nevázaného sexu, přes násilí a krev až po celkovou dekadenci doby, ale není to ta nejdůležitější věc pro kterou stojí za to seriál sledovat. Dokonale to totiž je vidět jak ve skutečnosti vypadala tehdejší společnost - neustálé pohanské rituály a klanění se desítkám nejrůznějších bohů, otroci ve kterých ostatní nevidí často nic jiného než kus nábytku, idealizované myšlenky pronášené současně s pobíjením desítek lidí... A k tomu charaktery postav ke kterým lze zaujmout jakýkoli, jen ne neutrální postoj. 8/10 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Seriály z produkce HBO jsou často velmi kvalitní a prakticky za každý by ČT1 nebo Nova museli děkovat nebesům (hned potom co by dali dohromady velký opravdu velký rozpočet....). Řím v podstatě není výjimkou. Je rozmáchlý a velkolepý, ale bohužel ne tak dokonalý jako jeho konkurence (např. Carnivale, který je bezchybně stylizován a úžasně napsán). Seriál je také lehce srážen nedostatek osobností mezi hlavními postavami a "známým" dějem, který nebude pro nikoho aspoň maličko znalého překvapením (to se týká hlavně historicky doložených událostí). Linie okolo Vorenuse a Pulla mi nepřišla příliš zajímavá a kromě řešení nevěry jeho manželky snad i zbytečná. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

22/22 Kde jsou ty časy, kdy HBO nebylo synonymem pro Hry o trůny? Ve srovnání s jinými antickými seriály jiných kabelovek je sice Řím nuda, ale ne každý projekt může být tak dokonalý jako Spartacus: Gods of Arena. Herecky mi nikdo neutkvěl v paměti, ohranější drama starověku, než je ten Caesarův příběh ani být nemůže. Proklamovaná práce s autenticitou se produkci nakonec nevyplatila, protože více než 2 série už nikdo platit nechtěl. Co je ale důležité, je skutečnost, že obliba historických seriálů se zvedla a dveře byly otevřené pro všechny ty pozdější Tudorovce nebo Vikingy. #hbo ()

Galerie (158)

Zajímavosti (27)

  • V roce 54 př.n.l. zemřela během porodu Pompeiova manželka Julie (Caesarova dcera). V seriálu se Caesar o její smrti dovídá až po porážce Vercingetorixe v Alesii (52 př.n.l.), tedy až dva roky po její smrti. (mahler)
  • Natáčelo se na největší zastavěné ploše na světě 20 000 metrů čtverečních ve studiích Cinecittá. Seriálové Forum bylo postaveno přibližně v 60% velikosti skutečného Fora Romana. (Reiniš)
  • Ray Stevenson (Titus Pullo) velmi záviděl Jamesu Purefoyovi (Markus Antonius) jeho kožený krunýř, protože všichni herci nosili velmi nepohodlný kovový, zatímco Purefoy jako jediný kožený. (CliffLee)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama