Reklama

Reklama

Krutost podvědomí

(festivalový název)
  • Kanada Subconscious Cruelty

Obsahy(1)

Jeden z nejznepokojivějších filmů vůbec. Hluboké ponoření do nitra lidských emocí, za hranice zkušenosti, do oblastí podvědomé posedlosti, krutosti, náboženských a ponurých sexuálních obrazů. Prvořadě vychází film z dualismu lidského mozku, a tedy i duše, kde levá hemisféra zajišťuje sebeovládání a rozumovou úvahu a pravá intuici a spontaneitu.

V první části ze čtyř - Ovarian Eyeball - jsme žádáni, abychom otevřeli náruč zcela novému způsobu vnímání. Podle vypravěče souvisí to, jak vidíme sami sebe, s tím, jak se díváme na okolní svět. Aby svou tezi dokázal, přijde k nahé ležící ženě a rozřízne ji skalpelem břicho. Z něho vyndá oční bulvu jako stvrzení „vnitřního pohledu“. Zbylé tři příběhy jdou v mnohém ještě dále.

Barevně upomíná Subconscious Cruelty jiného básníka filmového sadismu, Daria Argenta, a i když Karim Hussain jako vizionář pro širší publikum selhává, dá se v jeho prospěch hovořit o „vyšším stupni umění". (Shadwell)

(více)

Recenze (74)

Schuldiner

všechny recenze uživatele

Taková trochu romantika:-) Nebo taky slušné psycho...zkrátka sadistický pohled do mysli jednoho sadistického psychopata. Ať tak či tak, je to něco, co se jen tak nevidí a absolutně nevím jak to hodnotit. Svoje kouzlo (jestli se tomu tak dá říkat) to má. Určitě jeden z nejpůsobivěji udělaných filmů na téma lidská psychika. Extrémně vygradovaná brutalita a opovržení lidským životem... z nejhlubších částí jedné pomatené mysli. Lidské mysli. Taky by se to dalo popsat - sexualita tak trochu jinak... Co si budeme povídat, i tyto jedince občas třeba potkáváme na ulici. Někteří i doma. Rozhodně není toto určeno pro každého a i já měl problém některé scény shlédnout celé. Většině lidí z toho bude každopádně blbě...protože slova jako -nechutné- nebo -morbidní- zde jaksi nejsou dostačující... Na druhou stranu chápu i diváky, kteří to nazvou totální nesmyslnou slátaninou... Jedno je jisté, tohle už nikdy nebudu potřebovat vidět. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ani neviem, či má zmysel toto komentovať. Mám rád krvavé horory, ale mám pocit, že autor zašiel priďaleko. S jednou scénkou ma vyslovene naštval a najradšej by som ho preto nakopal. Snáď len jednu radu. Pre všetky jemné duše: Vyhnite sa tomuto filmu oblúkom. Trpko oľutujete, že ste to videli. Skúmanie dualizmu ľudského mozgu takýmto spôsobom sa vám nebude páčiť a tento film sa vám už nikdy nepodarí vytesniť zo svojho podvedomia. Preto som nedal viac hviezd. Aby som bol spravodlivý, tak vzhľadom na to, že je to amatérsky počin tak to bolo profesionálne natočené a vizuálna stránka takmer dokonalá. ()

Reklama

raimi 

všechny recenze uživatele

Při projekci jsem si myslel, že si po skončení filmu odplivnu, a prohlásím něco jako: "Zasraní intoši!". Ale na Subconscious Cruelty prostě něco je. Něco co se do mě zažralo a nechce to ven. Něco co lidi fascinuje, nebo odpuzuje, popřípadě obojí. Chorý snímek, chorého režiséra o velice chorých věcech. Zajímavé. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další z řady artovejch bizardností.Těžko hodnotit jako celek.Ale na mě to prostě fungovalo a dokonale udrželo moji pozornost od začátku až dokonce.Skvělá kamera,hra barev,hudební a zvukový doprovod(doporučuju sluchátka-psycho nátlak pro uši)a celkový pojetí a styl vyprávění filmu.Hodně záleží na přístupu člověka k samotnému filmu.A taky jak to kdo pobere a pochopí.Za sebe můžu říct,že jsem nadmíru spokojenej(ikdyž už tady byly větší nechutnosti),ale film NEDOPORUČUJU.Pouze na vlastní nebezpečí.Jen pro otrlé a okrajové diváky.Ty zkušenější už to rozhodně svou krvavostí a perverzností nezaskočí.Jen varuju diváky co by zavítaly do těchto temných koutů kinematografie. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Nesmírně těžko hodnotitelný film, který si hodnocení možná ani nezaslouží, protože po pouhém jednom zhlédnutí mám pocit, že z celkové jeho hloubky jsem uzřel jen samotnou hladinu, kterou jsem nedokázal proniknout. Jsem si jist, že pod jejím odrazem se otvírá další svět, další pohled, který vrhne na celý film nové světlo a umožní mi pochopit množství Hussainových náznaků a kritik, které jsem tentokrát nedokázal vstřebat. Celá projekce byla výletem do naprosto jiného světa, drsného, depresivního, přesto pravdivého a zvláštně fascinujícího. Snad se brzy odhodlám k další projekci a pokusím se proniknout pod povrch, snad jen trochu, protože dno, je-li tu vůbec, bude v tak temné hlubině, že snad ani využitím všech smyslů nebude dosažitelné. A i kdych se neodhodlal, jedno je jisté. Subconscious Cruelty, který zaujme už jen samotnou fantastickou vizuální stránkou, dokreslenou skvěle padnoucím hudebním doprovodem, z paměti už nikdy nevymažu. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. října 2000 na filmovém festivalu v Sitges ve Španělsku. (ČSFD)
  • Film se natáčel skoro 6 let. (ČSFD)

Reklama

Reklama