Reklama

Reklama

Krutost podvědomí

(festivalový název)
  • Kanada Subconscious Cruelty

Obsahy(1)

Jeden z nejznepokojivějších filmů vůbec. Hluboké ponoření do nitra lidských emocí, za hranice zkušenosti, do oblastí podvědomé posedlosti, krutosti, náboženských a ponurých sexuálních obrazů. Prvořadě vychází film z dualismu lidského mozku, a tedy i duše, kde levá hemisféra zajišťuje sebeovládání a rozumovou úvahu a pravá intuici a spontaneitu.

V první části ze čtyř - Ovarian Eyeball - jsme žádáni, abychom otevřeli náruč zcela novému způsobu vnímání. Podle vypravěče souvisí to, jak vidíme sami sebe, s tím, jak se díváme na okolní svět. Aby svou tezi dokázal, přijde k nahé ležící ženě a rozřízne ji skalpelem břicho. Z něho vyndá oční bulvu jako stvrzení „vnitřního pohledu“. Zbylé tři příběhy jdou v mnohém ještě dále.

Barevně upomíná Subconscious Cruelty jiného básníka filmového sadismu, Daria Argenta, a i když Karim Hussain jako vizionář pro širší publikum selhává, dá se v jeho prospěch hovořit o „vyšším stupni umění". (Shadwell)

(více)

Recenze (74)

raimi 

všechny recenze uživatele

Při projekci jsem si myslel, že si po skončení filmu odplivnu, a prohlásím něco jako: "Zasraní intoši!". Ale na Subconscious Cruelty prostě něco je. Něco co se do mě zažralo a nechce to ven. Něco co lidi fascinuje, nebo odpuzuje, popřípadě obojí. Chorý snímek, chorého režiséra o velice chorých věcech. Zajímavé. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Fakt nevím, co si o filmech jako je tento mám vůbec myslet. Samozřejmě kromě toho, že rejža a asi i herci, a producenti, a asi taky diváci (včetně mne) nejsou ani trochu normální. Několik příběhů, které se pohybují na hranici porna - hororu - mysteriózního psycha, a jeden je horší (nebo někdo by možná řekl lepší) než druhý. Já bych jen poznamenal, že pokud přežijete ten první, který je - zvlášť pokud se nad ním hlouběji zamyslíte - opravdu asi tím nejúchylnějším co se dá na obrazovky přinést, tak pak už je zbytek taková selanka - například druhý je takové příjemné povídání o sexuálním aktu se samotnou přírodou... Ještě pár slov k hodnocení - tomuto filmu se dá dát jen maximální počet hvězdiček (pokud jste úchylný magor) nebo odpad! (pokud se řadíte ke konzumnímu stylu společnosti) a nebo jako já, alibisticky, někam doprostřed... ()

Reklama

Schuldiner

všechny recenze uživatele

Taková trochu romantika:-) Nebo taky slušné psycho...zkrátka sadistický pohled do mysli jednoho sadistického psychopata. Ať tak či tak, je to něco, co se jen tak nevidí a absolutně nevím jak to hodnotit. Svoje kouzlo (jestli se tomu tak dá říkat) to má. Určitě jeden z nejpůsobivěji udělaných filmů na téma lidská psychika. Extrémně vygradovaná brutalita a opovržení lidským životem... z nejhlubších částí jedné pomatené mysli. Lidské mysli. Taky by se to dalo popsat - sexualita tak trochu jinak... Co si budeme povídat, i tyto jedince občas třeba potkáváme na ulici. Někteří i doma. Rozhodně není toto určeno pro každého a i já měl problém některé scény shlédnout celé. Většině lidí z toho bude každopádně blbě...protože slova jako -nechutné- nebo -morbidní- zde jaksi nejsou dostačující... Na druhou stranu chápu i diváky, kteří to nazvou totální nesmyslnou slátaninou... Jedno je jisté, tohle už nikdy nebudu potřebovat vidět. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Karim Hussain je v první řadě klaun. Teprve potom provokatér. A jen tak mimochodem zručný filmař. Obrazy, jež nabízí Subconscious Cruelty, jsou očekávatelné a snadno dešifrovatelné. Dávám přednost hlubšímu ponoru a pregnantnějšímu (zároveň však subtilnějšímu) způsobu uměleckého vyjádření. Čili Merhige opět vítězí. Nejspíše definitivně, a především na celé čáře (IMHO, leč s vědomím souvislostí, a proto s naprosto čistou a vztyčenou hlavou). ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Dávam 3* , pretože som niektoré obrazy nepoňal, alebo skôr nepochopil. Hudba však bola fantastická. I napriek tomu, že sa autor zaoberá vnútrom, je to iba celé na úrovni mysle a myslenie je povrchné. Hoci môže ísť do hlbky, stále je to myslenie. " You always dream in black and white. " , toť dualizmus, odveký problém človeka. Toto dielo môže byť do takej miery nechutné, do akej pôsobila výchova a stále pretrváva hlboko zakorenená. V každom prípade, každá minca má dve strany. Ide o to, kto berie ktorú, alebo, či rešpektuje mincu v jej absolútnej celistvosti. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel skoro 6 let. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. října 2000 na filmovém festivalu v Sitges ve Španělsku. (ČSFD)

Reklama

Reklama