Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Epický příběh přátelství, lásky, prohry a zklamání zasazený do prostředí vzpoury v Indii v roce 1857. Britští kolonialističtí vladaři plení zemi, chovají se nespravedlivě a vzbuzují v obyvatelích odpor. Nejhorší ze všeho je, že Indy využívají pro svou armádu jako pěchotu, aby tak mohli regulovat populaci v zemi. Po podrobení začíná Indie formovat své revoluční myšlenky a připravují převrat. Je to příběh přátelství a závazné loajality mezi Mangaly a hrdinnými Indy a britským důstojníkem Williamem Gordonem, který přesahuje meze veškerých lidských představ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Bollywoodských filmů je v naší kinodistribuci jako šafránu, takže člověka vždycky potěší, když nemusí nic objednávat ze zahraničí a může si pro vyvolený disk dojet třeba i tramvají. Vzpoura ovšem úpně typickým bollywoodským filmem není, celkovým pojetím se nijak neodlišuje od západního (pseudo)historického standartu a vlastně je to právě nátěr indického patosu, co jí přidává šmrnc. Totéž platí o vášnivém herectví vesměs dobře známých tváří. Aamira Khana si po prvotních nesympatích musím definitivně zařadit mezi oblíbené herce a na Rani Mukherjee (tradičně v roli prostitutky) se prostě vždycky dobře dívá... :-)_______________P.S: Největším zločinem českého DVD jsou nepochybně úděsné titulky, do nichž autor zanesl několik skutečných perel. Jednou tam mluví o "osobě" jménem Rámajána (!), u názvů měst používá tu české, tu anglické transkripce a než to člověku dojde, tak stále přemýšlí, co je to ta "společnost Raj"... Největším gólem je ovšem záměna krav za psy - taková základní neznalost by se panu překladateli v některých restauračních zařízeních mohla vymstít :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Baladu o Mangal Pandeyovi osobně velice vítám jako nástupce staršího Lagaanu. Na období britské kolonizace stojí a padá základní západní mýtus o Indii a ten je dále třeba užívat právě ve filmech tohoto typu. Českého diváka pak inspiruje a zároveň zahanbuje, protože my jsme si svůj státotvorný mýtus pro změnu ušlapali sami a nezdá se, že by nám nijak zvlášť chyběl. Tolik naše vina. Ve Vzpouře jsou atraktivně zkombinovány nejožehavější otázky roku 1857 a stejně tak vynikající herecké výkony Aamira Khana, Toby Stephense, Rani Mukherjee a třešničky v podání Kiron Kher. Hudební vložky mohou připadat anorganické jen divákům, kteří příliš zkušeností ještě nemají, já jsem si pošmákla zejména na svátku Holi. A už za 90 let měli Indové samostatnost... trocha pýchy je rozhodně na místě. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Indické povstání 1857-1859 je jednou z mých oblíbených historických událostí už od dětských let, kdy jsem si přečetl Assollantův román o kapitánu Korkoránovi, Jiskře a jejich indických dobrodružstvích. Proto jsem si nemohl nechat ujít snímek barvitě popisující počátek jedné z významných dílčích vzpour ve vojsku Východoindické společnosti. Ve filmu jsou velmi hezky a podrobně zachyceny různé historické, společenské a zejména mocensko-ekonomické souvislosti, díky velkorysé produkci se nešetřilo na dobových reáliích a nechybí ani romantika a pár hezkých tanečků. Snímek jsem nesehnal jinak než s českým dabingem a ten se bohužel svojí kvalitou nijak neliší od titulků o nichž ve svém komentáři píše Niktorius. To mi zážitek z filmu ani příliš nezkalilo, jen té Rani mohlo být tedy mnohem, mnohem víc :D. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k ťažkej téme sa mi film spracovaním páčil, Aamir je síce Aamir, srandovný, rola PK mu v mojich očiach úplne prischla a nemôžem sa s sním ako dramatickým hercom nejako stotožniť, smola. Film sa mi ale napriek všetkému páčil. Škoda len tých DERAVÝCH titulkov, ak si niekto myslí že v historickom filme texty rozprávača nie sú dôležité.... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Po přečtení příslušných hesel na Wiki ani nejde říct, že film nabízí zidealizovanou historii. Film zobrazuje historii z velké části úplně vymyšlenou, podřízenou mýtu o brutálních britských okupantech a hrdém indickém národě, který se nenechá ničím zlomit. Je to historie, jakou bychom si přáli všichni: plná statečných sebeobětavých mužů a krásných žen, hrdinných gest a nezapomenutelných proslovů. Prostě historie, která s realitou nemá vůbec nic společného. ____ Když tohle pomineme, je to docela mrštně natočený příběh beznadějné vzpoury, se sem tam trochou romantiky a dojemnými scénami loučících se přátel anebo milenců. ()

Galerie (47)

Reklama

Reklama