Reklama

Reklama

Adamova jablka

  • Dánsko Adams æbler (více)
Trailer 1

Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam vykonával verejnoprospešné práce. Od farára Ivana dostane za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu, na ktorých si  pochutnali vtáky i hmyz. Kým Ivan to vníma ako božiu skúšku, Adamovi na výsledku nijako nezáleží a namiesto toho rozmýšľa, ako by z fary čo najrýchlejšie dostal. Čoskoro však zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Ivan jedného dňa na fare odpadne a Adam sa od lekára dozvie prekvapivú správu. Hoci spočiatku netúžil po ničom inom, ako faru čo najrýchlejšie opustiť, napokon ho okolnosti donútia ostať. Kolotoč nevšedných udalostí sa roztáča čoraz rýchlejšie. Skúša Adama diabol, alebo je to samotný Boh? (RTVS)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (667)

petero 

všechny recenze uživatele

Farár žijúci v presvedčení že všetko v živote je výzva samotného Satana, uchyľuje na svojom opátstve indivíduá práve prepustené z väzenia ako sú chľastajúci kleptoman, terorista prepadávajúci okolité benzínky Statoil a najnovšie medzi nich prichádza neonacista so zarámovaným obrazom Hitlera, ktorý dostane za úlohu upiecť jablkový koláč, což je mu zo začiatku úplne šum a fuk ale... Tak toto už malo bližšie k Blikajúcim svetlám, hlavne absurdným príbehom vymykajúcim sa akémukoľvek klišé, opäť založeným na konfrontácii úplne odlišných charakterov a že i upečenie takého jablkového koláča nie je jednoduchá záležitosť keď to proste vyššie sily nechcú, vás spoľahlivo presvedčí táto bezchybná zostava s príbehom ktorý chytí za srdce. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

To je hned poznat evropskej film, takovouhle brutalitu by si v americe jen tak nedovolili. Originalni pribeh o fararovi starajicim se o par bejvalejch veznu je totiz neco mezi mysterioznim thrillerem, brutalni cernou komedii a dojemnym dramatem a povedlo se to namichat fakt dokonale, takze dojemny sceny jsou fakt smutny a neni to zadny zdimani citu, ty mysteriozni vypadaj vizualne fakt perfektne a maj skoro az hororovou atmosferu a ty komicky, z tech sem fakt nemoh. Tady se totiz nikdo s nicim nesere, postrilet desitky ptaku, urazet farare dokud mu nezacne tect krev z ucha a neomdli, postrilet particku skinu, nic tu neni problem. Navic herci jsou fajn a celkem jednoduchej pribeh se zacne postupne hezky rozvijet. A pak tu je naprosto ultimatni Mads Mikkelsen v roli dobrackyho lehce tupyho farare a do tyhle role bych ho sice netipoval, ale je fakt skvelej a spolu s holohlavym Thomsenem jsou skvela dvojka. Rozhodne necekejte film, u kteryho by jste se smali od zacatku do konce, ale je proste natolik perfektni, zajimavej a originalni, ze musim dat 5*. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tady asi budu za toho pomysleného červa v jablku. Téměř pětaosmdesáti procentní hodnocení, superlativy v komentech, záplavy hvězd... Již delší dobu jdu po všem, kde se vyskytuje pan herec Mads Mikkelsen. Zatím jsem měl kliku a každý film byl rána do černého. O filmu Adams aebler jsem věděl a moc jsem se na něj těšil. Nevím jestli to bylo tím, že jsem očekával mnoho..nevím. Námět s farářem netradičně nahlížejícím na svět s mottem ,,věř a víra tvá tě uzdraví'', který vede komunitu looserů byl fajn a příjezd odsouzeného skinheda do tohoto prostředí ve mně vzbudil zájem. Mám rád humor a řekl bych že moc. Nejraději mám ten černý anglický. Musí být inteligentní... Ale tady u této ,,komedie'' jsem se opravdu nechytal. Pokud se někdo výborně bavil u černého ironizujícícho humoru pak opravdu nevím kde jej našel. Kde to mělo být? U padajícího obrázku Hitlera? U ironického lékaře, jehož vztah s Ivanem jsem nechápal ? U partičky skinheadů ? Zastřeleného kocoura? Mrtvých ptáků? Chlapečka po obrně? Nevím. --- Z filmu jsem mnohem více cítil dramatický a mysteriozní podtón, díky němuž hlavně v závěru byl film až dojemný. Ale ruku na srdce, já o té proměně Adama nepochyboval a a ni o jeho koláči. Vše k tomu směřovalo a tak u filmu zaujme jen vývoj postavy faráře Ivana (Mads Mikkelsen). Vždy hodnotím filmy jak mi sedly, jak na mně zapůsobily... Tohle bylo jiné než cokoliv ostatní. Neříkám, že to místy nebylo fajn, ale také neříkám, že mi to kdo ví jak sedlo... Bít se tu v prsa s davem nebudu. Zatím nejslabší film s Mikkelsenem. U mne je to je jen za tři krkavce. * * * ()

venus 

všechny recenze uživatele

Hluboce bizarní story prošpikovaná mysterickými zásahy nadpřirozena. Výborně vystavěný scénář nejeví žádné známky zakolísání. Výborné drama s až groteskními momenty. Pod slupkou možná trochu poblázněného příběhu se skrývá, řekněme, moudro, které donutí člověka se opravdu vnitřně zamyslet. Nad to vše stavím originalitu a velmi nevšední způsob uchopení celého snímku. Těžko najdete v kinematografii podobný skvost. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Neonacista má víru pevnou. Stejně tak to bývá u farářů. Když se tito dva setkají, dochází k nejednomu střetu. A ačkoliv zdejší nácek má dostat šestitýdenní "převýchovný" program, bude to právě klerik, který si projde opravdovou zkouškou pevnosti své víry. A jak začne opadávat on, stejně tak i lidé, které převychoval. No s tím žánrem komedie nevím, rozhodně to je zajímavé podobenství. Jedná se o jablkový koláč, jenž zasytí na hodinu a půl opravdu vydatně. Silně 4* ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Podle filmu o filmu na DVD měly být vrány zobající jablka původně ztvárněny pomocí počítačové animace, než se ukázalo pár Čechů se "zásobami" trénovaných vran, s jejichž pomocí se pak scény v klidu a za minimální náklady natočily. Na filmu se tak podílela i česká společnost Fauna a Film Praha. (akisha)
  • Film Adamove jablká sa natáčal v dánskom mestečku Fåborg. (MikaelSVK)
  • Zábery, kde vrany lietajú okolo stromu, pochádzajú z filmu Vtáci (1963). (Fejpof)

Související novinky

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

04.02.2013

Sjednocujícím prvkem českého a severského filmu je obdobné společenské a kulturní klima. Severské filmy však nabízí výrazně odlišný přístup ke zpracování tématu. Ten se vyznačuje především… (více)

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama