Reklama

Reklama

Černá komedie natočená na základě cen Darwin Awards. Toto ocenění vzniklo na základě Darwinovy evoluční teorie přirozeného výběru. Vítězové jsou vybíráni z řad lidí usmrcených při idiotských nehodách, které si zavinili díky vlastní hlouposti. Zásluha těchto jedinců pro živočišný druh Homo Sapiens tak spočívá v tom, že své geny nadobro vyřadili ze hry. Policejní detektiv Michael (Joseph Fiennes) a Siri (Winona Ryder), která dělá pro pojišťovnu, se vydávají pátrat po lidech, jejichž největším nepřítelem jsou oni sami. Ale postavit se blbosti možná není nejchytřejší nápad. Adepty na ocenění si zahráli také David Arquette, Juliette Lewis, Tom Hollander a Alessandro Nivola. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

H34D 

všechny recenze uživatele

Dost ulítlý námět, který je ale tak trošku násilně poslepován do jednoho kontinuálního příběhu. Určitě by to šlo elegantněji, než přes elitního detektiva s téměř nadpřirozenými schopnostmi. Jednotlivé "epizody" o šílených příbězích celkem fungují a nepochybně dokážou pobavit, nicméně úroveň zábavy v průběhu filmu jako celku spíše kolísá. Celkově je film takový splachovací a kromě několika vybraných smrťáků i zapomenutelný. 85 minutová stopáž je plus. 6/10 ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Násilně roztáhnout a nadto rozpitvat jednořádkové "fóry" (tzn. notoricky známá hloupá úmrtí) na několikaminutové scénky se málokdy povede, no ani tady se to nevyplatilo. Nadřazená zápletka, kdy se zakřiknutý nekňuba posedlý bezpečím pokouší sestavit psychologické profily kandidátů Darwinových cen a zjistit, co mají společného, pobrala vtipnosti ještě méně a ve své romantické rovině nefungovala vůbec. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Detektiv Michael Burrows se upne na sestavení profilu pro pojišťovnu na takzvané Darwinovy případy, poté co je vyhozen od policie po neúspěšném zásahu. Kandidáti Darwinových cen jsou naprostí idioti, kteří vystavují svůj život v šanc při těch nejbizardnějších situacích. Je to jako když jde někdo v letní bouřce zahýbat anténou na střeše kvůli lepšímu signálu a jako obuv si navíc vezme papuče. Podobné a možná ještě bizardnější úmrtí film nabízí a jsou to jediné momenty, kdy se člověk může u filmu zasmát. Což je u černé komedie docela škoda. Navíc jsou ony situace trochu sráženy dolu nepovedenými triky. Pokud se jedná o zbytek příběhu, tak zajímavé herecké obsazení mezi sebou předvádí podobnou romantickou linku, na jakou jsme zvyklí z podobných road movie. Z hlavních postav mě nejvíce rozčilovala postava kameramana, který prakticky není vidět, ale drtivá většina příběhu je podána z jeho pohledu a pro příběh je prakticky zbytečný. Darwinovy ceny je nepříliš zábavná komedie se zvláštními případy úmrtí. Potěší Winona Ryder opět ve filmu a Juliette Lewis v menší roli. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Námet sľuboval podstatne zábavnejší zážitok ako to, čo napokon ponúkol film. Pseudodokumentárny štýl zabíja väčšinu potenciálne vtipných situácii, ktorých je tu navyše veľmi málo. Namiesto sústredenia sa na bizarné úmrtia rôznych idiotov sa tu riešia osobné vzťahy hlavných postáv. Vrcholom je prítomnosť "bakalára" natáčajúceho všetko dianie na amatérsku kameru. Otrasný dabing potom len dokončil dielo skazy. 3-/10 ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Policejní detektiv Michael Burrows (Joseph Fienes) je po posledním velkém průšvihu, kdy mu uteče celostátně hledaný vrah, vyhozen od policie. Aby se uživil, začíná se zabývat tím, čím byl vždy posedlý - zkoumáním adeptů na tzv. Darwinovu cenu, tedy těch, kteří se sami zprovodí ze světa, a to natolik kuriózním způsobem, že svojí smrti jen vylepší lidský genetický kód. Michael nabízí své služby pojišťovně, které tímto odhalením může zachránit desítky miliónů dolarů. O své teorii musí ale nejdříve přesvědčit likvidátorku pojišťovny Siri Taylorovou (Winona Ryder)... Darwinovy ceny mne fascinují taktéž, sice ne natolik, jako Michael Burrowse, ale to co (a hlavně jak) jsou někteří lidé schopni udělat, je až zarážející. Film, tvářící se částečně jako dokument (tajemný kameraman dokumentuje celé snažení Michaela Burrowser) a částečně jako romantická komedie, tímto spojením bohužel docela trpí, a i když jsou jednotlivé příběhy docela vtipné (nejvíc mne dostalo chytání ryb za pomoci granátu), ke konci už film ztrácí tempo a předvídatelně se šine do konce. Určité plus je vystoupení Metallicy :) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Príhoda o bývalom seržantovi letectva, ktorý si k autu primontoval rakety na tuhé palivo, patrí medzi vymyslené. Tento príbeh patrí medzi najznámejšie, avšak neskôr bolo zistené že ide len o mýtus a v skutočnosti sa nestal. (Smok)
  • Vo filme sa objavili zábery z koncertu skupiny Metallica, v závere filmu si členovia kapely navyše zahrali menšiu scénku. (surfound)
  • Prodávající ve skladu vojenského arsenálu si zahrála známá dvojice "Bořičů mýtů" Adam Savage a Jamie Hyneman, kteří ve svém pořadu často s podobně "extrémními" předměty pracují. (sg.sysel)

Související novinky

Blbý a blbější, že to nevymyslíš

Blbý a blbější, že to nevymyslíš

15.05.2006

Slyšeli jste už někdy o Darwinovi? Charlesi Darwinovi, chlapíkovi, který formuloval evoluční teorii o vývoji druhů a různé další z toho odvozené práce, na něž připadl na Galapágách při pozorování… (více)

Reklama

Reklama