Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980 - 1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999 - 2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (117)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Na startu stálo šest pečlivě vybraných dvojic, které si právě před kamerou v budově Národního výboru řekly ANO. Potom už následoval manželský (většinou ne moc dlouho) život, který zvídavá kamera zachytila s neúprostnou přesností. Najvíc mě zaujalo zachycení toho, jak lidé slyší jenom to, co chtějí (ONA: Řekla jsem mu, že si už nikdy nesedne na motorku, protože jinak od něj odejdu. ON: Ona to nemyslí tak, že bych měl přestat závodit, jenom chce, abych si teď na chvíli odpočinul). Takhle nějak si představuju reality show, protože nikdo se nevydrží pětadvacet let přetvařovat. Jsou to skutečné příběhy skutečných lidí o vývoji vztahů mezi nimi. Vše je navíc natočeno brutálně syrovým způsobem. Má to neuvěřitelnou vypovídací hodnotu o žijících lidech. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Náhled na manžele po dvaceti letech má přeci jen větší přínos. Z mladíků už jsou čtyřicátníci, většina dělá jinou práci nebo podniká. Je to zajímavé, kam se osudy mladých lidí posunou a jak moc vyzrají. Tím spíše, že většina manželství nevydrží. U jednoho osudu dokonce dojde na tragédii. Ještě si lze všimnout jednoho nesmírně zajímavého detailu. U většiny lidí velmi rychle pomíjí opojení z revoluce a demokracie a nostalgicky vzpomínají na výhody socialismu... ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Vďaka tomuto pokračovaniu stúpa zaujímavosť čiernobielych manželských osudov. Užíval som si ten 20 ročný skok vo vzťahoch. Ivana a Václav, workoholici, ktorí sa uštvali do zúfalstva. Skvelý odstrašujúci príklad. Fotograf Vladimír, totálny, nefalšovaný, učebnicový slizoun a kolosálny k*kot. Každá veta z jeho držky, bola honením vlastného ega. A samozrejme najvýraznejší osud mala Marcela. Veľká výpovedná hodnota a ešte väčší dôvod na zamyslenie sa. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Tenhle báječný cyklus bych pouštěl zejména osmnáctiletým holkám. Nedávno jsme měli třídní sraz: mé třicetileté exspolužačky z veliké části mají děti, jsou nešťastné a hlásí: "Já jsem s ním jenom kvůli malé". Případně: "Už spolu nejsme. Teď sama neuplatím byt." V pořadech paní Třeštíkové by si mohly vzít veliká ponaučení a ani na chvíli by se nenudily. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Třeštíková sa vrátila pozrieť vyhliadnuté páry spred dvadsiatich rokov a emočne to naozaj vyšlo silne. Hlavne s tým ohľadom, ako v podstate v priamom prenose vidíte, ako ten čas rýchlo letí a ako sa jednotlivé osudy vyvíjajú. Musím priznať, že väčšina častí sa mi páčila, niektoré boli nudné a niektoré zas absolútne vyrazili dych a len nemo som čumel na telku. Tento dokument divákovi prinesie vskutku celistvý pohľad na to, čo je príčinou rozvodovosti a ako si ľudia naložia s vlastným životom. Klobúk dole. 80 % ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama