Reklama

Reklama

Faunův labyrint

  • Mexiko El laberinto del fauno (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Trochu mi není jasný, pro koho to Toro točil. Protože většina scén patří do kategorie fantasy pro děti a je to často i z pohledu dítěte snímaný, ale prokládaný je to takovou brutalitou, že bych to dítěti nepustil, ani se s ním na to nedíval. Že je to obrazově brilantní a místy i dost silný mi tady tak nějak nestačí. Místo takovýho filmu bych si příště pustil raději pořádnou fantasy a potom drsnej válečnej film se silným příběhem. Proč tyhle dvě věci matlat dohromady a čemu to mělo posloužit, je mi záhadou. Asi jako udělat svíčkovou a podávat ji s bramborovým knedlíkem a zelím.

movemat

movemat (hodnocení, recenze)

breeder

Aj ja zastávam názor, že nešlo len o detskú predstavivosť ale rozhodne ani, že šlo o realitu. Dievča poznačené stratou milovaného otca, všadeprítomnou vojnou a chorou matkou sa utieka k čítaniu rozprávok, čo v nej vyvolá psychické poruchy ako audiovizuálne halucinácie či bludy typické najmä pre schizofréniu.

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

K realite svedčí aj to, že na konci sa jej stena labyrintu otvorila a keď prišiel Vidal, stena bola zavretá. Nesúhlasím preto s tým, že toto bola len jej predstavivosť.

na příspěvěk reagoval movemat

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Ak môžem svoj názor... mne to pripadá tak, že tento film nie je ani pre deti (príliš velká brutalita niektorých scén) a pre dospelých tiež celkom nie, keďže menej dospelých miluje fantasy - v porovnaní s deťmi.

 

Teraz, inak sa mi to nedá vysvetliť, než, že tie fantasy boli skutočné, reálne. Ofélia získala kľúč, získala knihu aj dýku. Tieto veci sú skutočné (minimálne tá kniha a aj krieda).

Je len málinko smutné, že jediná cesta ako sa dostať domov je taká smutná. Opäť pre deti dosť brutál. Dospelému divákovi to príde zvláštne a možno zaujímavé, ale de facto je to skĺbenie vojnovej drámy a akejsi hororovo-rozprávkovej fantasy. Ibaže brutálne scény, dosť tragický koniec a v podstate pre deti zbytočná vojnová linka, robí film tak zvláštnym, že neviem, či cieľovú skupinu nájde.

 

Zaujímavé prvky sú jednoznačne pre mňa dosiaľ neznámy príbeh, zaujímave a pútavé postavy (niektoré správne odporné), dobrá kamera, zvuky a v podstate aj masky. Keď to ale mám porovnať s napr. Cestou do fantázie, tak tej fantázie v tomto filme bolo ukázané dosť málo (zvyšok je tá dráma) alebo oproti Hviezdnemu prachu je tu veľa brutality a menej nadhľadu a ľahkosti. Absentuje tu akýkoľvek humor (ak nerátame rozrezaný ksicht ala Joker) a je tu dosť tragický koniec.

Shait

Shait (hodnocení, recenze)

Pro mě to byla absolutní ztráta času a vůbec se mi to nelíbilo. Třikrát jsem to chtěl vypnout a moc mě mrzí že jsem tak neudělal. Kdybych věděl že je to pohádka tak na to ani koukat nebudu.

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

majo25: stačilo pár vět přečíst :) jak ve školce- zkus zaargumentovat něčim jiným než co ti bylo vyčteno a uklidni se boha :) každej má mouchy i já, ale zjevně si je nechceš vzít k srdci.  tyhle co jim někdo něco vyčte  z dobrýho důvodu a oni se pak začnou vztekat ty mam rád :D

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Kto si ty, aby si mne diktoval, ktorý film mám a ktorý nemám hodnotit? Sa uvedom, že si len nejaký nick. Nemáš čo druhým  prikazovať ani odporučáť. A z tvojich niektorých hodnotení mi skor pripadá, že by ti to radšej mohli aj zakázať :) Druhá vec, že sa ani nerozumieš do vecí. Máš nejak privelké ego, ktoré by trebalo zraziť dole. A vymýšľaš si,  napr. v tom, že ja som u tohoto diela ani raz nespomenul slovo horor. Vidíš, ako sa mýliš! A to, že sa so mno nezhoduješ, to je len a len tvoj problém, nikoho iného. S váčšinou ludí tu i na iných serveroch sa mi diskutuje absolutne v pohode. I ked takí prudiči ako ty, sa nájdu všade. A už si daj pohov, ide futbal.

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

majo25: seš mi volnej stejně tak i tvůj názor :) o sobě si mi toho dost řekl už v poště.  touhle kritikou- navíc neobjektivní. Nikdo ti nemůže za tvůj kritický nedostatek fantazie - to tvoje nepochopení určitých prožitků jiných uživatelů u filmů to jen dál potvrzuje- viz. jak se můžeš bát u hororu  ... netřeba komentář- je strach a strach. Další věc - to že u labyrintu je to ,,dětská fikce'' byť si před chvílí ještě psal že je to v kombinaci hororu a násilí a není to tak pro děti ani pro dospělé..... hold jsi asi už moc přestárlý na jakékoliv fantasy prvky. nemám co bych dodal k tobě, tvé kritice a osobě. Jak se říká  každý dle svého gusta, jenže s tebou se dá málokdy souhlasit i pokud sdílím  stejný(negativní, kladný) pohled na film, protože ty vytýkáš takový pitomosti filmu, že je to k pláči. Dát 2* filmu, kterej je, jak má být- jen prostě mi tam nesedl nějaký prvek- no tak to prostě nehodnotim, pokud bych nemohl být objektivní. Víš ono mít ohodnoceno 4K filmů je sice hezký, ale vyjadřovat se nutně uplně ke všemu- byť půlka z toho jsou bláboly naprosto zcestné je smutný. Kolikrát( pokud to nebylo něco co mě nasralo svym provedenim) jsem už přeskočil komentář i samotné hodnocení. Měl by ses to taky naučit. Ne všichni by měli všechno kritizovat/ hodnotit.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

pakobylka a mm13: To čo chceli autori tímto filmom povedať a o čom je, je zbytočné, pretože to je zjavné a netreba to dalej rozvádzať. Z tým, že vám spojenie skutočného a detsky fiktívneho sveta pripadá zaujímavé či dokonca výborné, síce nemusím súhlasiť, ale rešpektujem váš názor, čo sa o nicku Hororwatch nedá povedať.

hororwatch: Jediný, ktorý sa naváža do druhých, si tu len ty. Ty vždy navážaš do ostatných užívateľov, takže ty si tu ten Prudič. Urážaš, obvinuješ, pritom nepredkladáš žiadne argumenty. Na také trápne obvinenia, ako že len vždy hodnotím negatívne, ti môže slúžiť mojich tamer 1400 hodnotení titulov s 4* a 5*. Si ďalej totálne mimo v tom, že svojim "odlišným" hodnotením si "budujem" povesť náročného diváka. Platí "Podľa seba hodnotím seba" a na teba to platí na 100%. Zaujímavé čo sa o tebe dozvedáme. A ďalej to, že miesto pokojnej diskusii k filmu radšej kriticky očiernuješ druhých užívateľov. Mal by si sa za to hanbiť! I ked ta z jednej časti aj ľutujem.

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Presne tak, ono prelínanie reálneho a fantaskného predsa tvorí príbeh samotný, na tom je celý vystavaný. Ako chcete oddeľovať jedno od druhého? Reálny svet, ktorý je plný hrôz a smútku, vyháňa Oféliu do rozprávkového sveta. Ten pre ňu ale nepredstavuje iba prostriedok na únik; zároveň ju motivuje a napĺňa odhodlaním, odvahou jednať. Keby sa Ofélia vo svojich predstavách nestala princeznou, tak nedokáže zachrániť svojho bračeka. Je to práve rozprávka, čo u nej predstavuje hnaciu silu, pomáha jej robiť správne rozhodnutia. A Del Toro, ako šikovne oba svety kombinuje, tak vo finále neváha obe roviny zavŕšiť nevyhnutným: v reálnom svete hrdina podstupuje obeť, v tom druhom sa mu dostáva odmeny, ktorou je vstup do kráľovstva (rozprávkového alebo nebeského, princíp je rovnaký).

pakobylka

pakobylka (hodnocení, recenze)

majo25: No, podle mě jsou fantastické prvky v tomhle případě právě to podstatné - takže je prakticky nemožné je vyloučit, aniž by vznikl úplně jiný film. Tohle je příběh Ofélie a její fantazie - představuje útěk před drsnou realitou, kterou nechce nebo nedokáže přijmout. V jejích představách přes všechen strach zůstává naděje, cíl - světlý bod, který jí ve skutečném světě chybí. (Za předpokladu, že jde jenom o sny.)

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

tak já zas  můžu říct, že bych si dokázal klidně představit , kdyby se autor zaměřil jen na fantasy film a vynechal ten válečnej- sice mi to tam nevadilo, ale válečnejch filmů na podobný téma je dost, za to podobně pěkně udělanejch fantasy ,,pohádek'' moc není, takže já bych bral víc zaměřený na fantasy. Namixovaný je to ale  obstojně a přijatelně.  majo25:  co se tebe týče tak tebe vidim šťourat se naprosto ve všem co vidíš takže se tomu ani nedivim. s ničím  nikdy spokojený- ty musíš být voleženě optimistická komunikativní persona :D . Navíc  kritickej outsider co si myslí, že tím že do všeho rejpe z něj dělá  netuctovýho kritika.

erased

erased (hodnocení, recenze)

majo25: logika v kritice nefunguje...a jednoduchost už vůbec ne

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

hororwatch: Čo pre teba môže byť "dobře udělaný mix žánrů", to môže byť pre mňa nezlúčiteľné. A ďalej, nie je fantasy ako fantasy. Ja si viem pokojne predstaviť film bez tej "neodmysliteľnej zložky" filmu. Podľa mňa tá "neodmysliteľná zložka" zhadzuje celý film, preto mu dávam nižšie hodnotenie. Jednoduché a logické. Ale asi niekomu môj názor "nevonia".

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

majo25: nejde o to, že se ti film nelíbil,ale že srážíš hodnocení za prvek, který byl naprostou a neodmyslitelnou součástí filmu a který z toho filmu dělá takový sice zvláštní ale dobře udělaný mix žánrů.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

No hlavne, že VY sa tomu rozumiete. Samozrejme, že do hodnotenia vsúvam aj subjektívny pocit. Kto si myslí opak, jednoznačne klame. Svoje stručné pre i proti som napísal.

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

majo25: No ešte že ty všetkému rozumieš, ako môžme jasne čítať z tvojho príspevku.

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

majo25: hned se nečerti, prostě se nesnažíš hodnotit objektivně :) to přece nevadí nejsi zdaleka sám.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

hororwatch: Keď sa do niečoho nerozumieš, tak radšej ani nič nepíš. Námet filmu sa mi nepáčil a basta. Nebudem ho preto predsa vychvalovať. 

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

majo25: ty seš prostě divnej :) bez urážky. koukneš na film kterej už  u popisku mají uvedené žánry a pak ho hodnotíš za něco , čím ten film neměl být :D tomuhle já říkám naprosto neobjektivní hodnocení a to ne proto, že se mi tenhle film líbil.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Čudný crossoverový film; nie je ani pre deti (fašizmus, brutalita a násilnosti) ani pre dospelých (víly, lesné bytosti a podobné blbosti). Malé dievča, ktoré fantazíruje na pozadí partizánskej vojny a realitu si vysvetľuje po svojom. Škoda, že tam boli tie fantasy prvky, bez nich by som určite dal o 1* viac. Hodnotenie: 50%

klondike

klondike (hodnocení, recenze)

Princ bez království je o hodně mírnější než Labyrint ,navíc Labyrint je takový mix žánrů zato Princ je čistá duchařina.

C.Core

C.Core (hodnocení, recenze)

movieband: No labirint je hlavně do trochu jiného žánru. Tady je spíš fantasy a tam trochu do horroru (ale nečekej nic typického). Drsnější nevím. Pro mě těžko posoudit. Řekl bych tak nastejno. I když labyrint se asi víc dotkne. Určitě na prince koukni, jestli se ti líbil labyrint

movieband

movieband (hodnocení, recenze)

Měl bych se stydět páč sem eště Prince bez Království neviděl.Je labyrint drsnější nebo ne ? 

C.Core

C.Core (hodnocení, recenze)

I když jsem to psal už několikrát, opět odkážu na jiný del Torův film - Princ bez království, který má podle mě podobné schéma, ale tam je to z konce jasnější, takže se i zde  přikláním k tomu, že to bylo "skutečné"

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Samozřejmě že to na kvalitě filmu nijak neubírá, to je jasné. Právě naopak, jak se už řeklo - je to o to více vyjímečné...

Aluminium

Aluminium (hodnocení, recenze)

Presne tak, krutosť reality miernila svojou živou fantáziou. V moment, keď sa vrátila do kráľovstva, okrem otca tam bola aj jej matka, tá čo zomrela pri pôrode a držala dieťa - pravdepodobne jej brata. Nech je to ako chce, filmu to na kvalite neuberie a v tomto prípade ani nemusím vedieť, kde je pravda, pretože to len umocňuje výnimočnosť tohto filmu..aspoň pre mňa.

sniper18

sniper18 (hodnocení, recenze)

Lenže ona na nič nepotrebovala myslieť alebo o niečom snívať, ona si tú fantáziu prevzala ako realitu, ktorú si hlboko zakotvila, inak by sa nedokázala tak vyrovnávať s krutou realitou a tak aj vo vlastnej smrti bez premýšľania videla ten význam, ktorý jej podvedomiu vyhovoval. Keby to bolo len o obyčajnom premýšľaní, tak by to určite celý film nebrala za takú samozrejmosť. 

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

No, OK, tak teda byla ještě na živu, ale i tak... V takovém stavu ve kterém Ofélie byla já osobně tak nějak pochybuji, jestli by byla schopna na něco takového myslet, či o něčem takovém snít... Ale budiž, třebas i ano, ale mě to přijde málo pravděpodobné...

sniper18

sniper18 (hodnocení, recenze)

Lenže ten návrat do kráľovstva nastal ešte za života a až potom bol záber na jej posledný výdych. A aj preto beriem za uveriteľnejšiu tú možnosť, že to bola len jej veľmi živá fantázia.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Tak já osobně si myslím, že ty pohádko-fantastické prvky nebyly jen výplodem, ale realitou. Hlavně skrze tu scénu, kde nám jako divákům ukazují právě návrat malé princezny do království, což už nemohl být jen výplod dět. fantazie, neboť v té době už byla Ofélie tuším mrtvá a šlo čistě jen o utvrzení nás, diváků o této skutečnosti. Si myslím já tedy...

Aluminium

Aluminium (hodnocení, recenze)

Môj problém a zároveň to, čo ma fascinuje na tomto filme je, že sa neviem rozhodnúť, či tie fantasy prvky neboli náhodou iba súčasť detskej predstavivosti. Preto mi ten koniec príde taký smutný.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Jak se to veme, z jedné strany to byl smuný konec, ale na druhou stranu to vysloveně špatný konec taky nebyl. Já osobně to hodnodím jako dobrý konec, páč se ztracená princezna konečně navrátila do pohádkové říše, tam kam patřila...

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

parádní filmek, obzvláště ten žrout dětí se vyvedl coby hororvá část filmu. parádní fantasy pohádka víc takových.

Midori_Mike

Midori_Mike (hodnocení, recenze)

Omg to je zas diskuze. Já myslím, že ten film (a je to i první mezi popisy žánrů) je především mysteriózní a mezi válečné ani fantasy filmy bych ho absolutně neřadil. Jako nevím kam tady všichni na ty žánry pořád chodí... prostě každému normálnímu divákovi musí být od začátku jasné, že si nemůže být jistý tím, co je realita a co není... že ten film není ani fantasy, protože ve fantasy filmech nebývají standardně nacisti a španělsští povstalci, a není to ani válečný film, protože v nich zase  nebývají Fauni a další pohádkové bytosti a pohádkové dění. Z toho vyplývá jenom jedinné - máme tu záhadu... mystérium. Jak je možné, že se dějí v reálném světě takové věci? Autor nám asi něco tají... A jak tomu obvykle u mysteriózních filmů bývá, rozuzlení přijde až v samotném závěru. Až tam se člověk dozví, na co se vlastně díval... a z finále tohoto filmu má IMHO vyplynout, že jste sledovali film o zvláštnostech lidské mysli, film o zajímavém jednotlivci jménem Ofélie. Někdo se mnou může nesouhlasit, ale to je asi tak všechno co s tím naděláte, protože ten film má prostě v popisu, že je mysteriózní, takže by asi bylo trochu padlé na hlavu snažit se vysvětlit dění ve filmu nějakou jednoduchou cestou typu je to válečný film, je to fantasy film.
BTW, já bych tento film dětem rozhodně minimálně do cca 15 let vůbec nedoporučoval. Nic dětského na něm nevidím... v tom filmu je spíš vyobrazena krutá realita lidského života. Na takové věci mají děti čas. A jako u dospělých je jasné, že musíte být na tento film aspoň malinko open-mind, aspoň umět se v myšlenkách vrátit do dětství a chápat dětské uvažování. Jinak si asi opravdu budete říkat, na co to čumíte.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

retrix: ono je to hodně diskutabilní, je jedno jestli je to o násilí... to přece nemění pohled na film, na vojenskou základnu, na bitvy, na vojáky, a samozřejmě na matku s dcerou a dceřiny pohádkové sny...

movieband: pouze jsem napsal spíše většina starších, né všichni...ano určitě se najdou i takoví co to shlédnou vícekrát

retrix

retrix (hodnocení, recenze)

Tohle vůbec není válečný film, revolucionáři a frankisti jsou tam jen jako pozadí ukázané brutality. Já se na to nešel dívat jako na válečnej film a hromada ne-li většina v celým světě šla do kina s tím, že to ani s válkou nespojovala (copak je to v popisku ?). Taky si myslím, že většinu teenageru zajímá  film typu akčních filmů, horroru a vyloženě  teenagerovských filmů. Tohle bych mezi teenagerovské filmy vůbec neřadil, nevím proč. Že je tam pohádkový svět propojený s realitou. Takových filmů je spousta a taky na ně spousta lidí chodí.

movieband

movieband (hodnocení, recenze)

z vlastní zkušenosti možu říct že málokerý teenager tu hloubku filmu vidí .. dyž si přečtě v žánrech že je  to horor tak čeká řežbu jak už sem psal ..souhlasim s tím že dospělí si radši pustí ,, reálný '' válečný film než tohle ale najdou se i tací kteří se na to podívají třeba víckrát ... 

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

sniper18: ono fantasy žánr si myslím pro starší lidi moc není... samozřejmě nenapsal jsem to jen tak... ale ze zkušeností... tento film běžel na jedný rodinný oslavě - z čehož více oslovil mladší lidi... takovej otec nebo stryk řekli: co to je za kravinu... spíše se jim líbila ta válka, vzpoura, atd.. ale když viděli ty dětské (pohádkové) postavy, tak řekli: to je kravina... ono skoupit do sebe válku a dětské postavy - sny dětí je na opováženou... vůbec tu ted nehraje roli jak film zaujme, ale jak vypadá na pohled vcelku... taktéž nechápu proč si myslíte že fantasy a děstské postavy se líbí starším lidem - oni to spíše berou s nadsázkou, a mají na to jiný názor než děti nebo mladší lidi... jak už jsem psal když se chtěj starší lidé podívat na válečný film (což tento děj filmu obsahuje) tak si pustí nějaký reálnější třeba o 2.světové... a když se chtěj podívat na pohádku, tak si pustí třeba 3 oříšky pro Popelku.... jenže sloučit válečný a pohádkové fantasy dohromady je pro ně absolutní nesmysl i kdyby ten film měl jakoukoliv hloubku a působil na diváka jakkoliv... proto se spíše v této kombinaci přikláním k teenagerům, kteří tu hloubku a pocity v tom filmu nacházejí a je jim jedno jaký je to žánr

sniper18

sniper18 (hodnocení, recenze)

Ja napríklad ani neviem, čo na tomto filme vlastne má byť detské, vidím len relatívne krutý film z drsných čias, čo je samozrejme tá vojnová časť a potom fantasy, v ktorom sa ako žánri nie až tak moc vyznám, kedže tento žáner výraznejšie nemusím, ale práve tu tá fantasy vložka pôsobí pomerne temne, miestami až hororovo, je to určite jedno z najdospelejších  a aj najlepších fantasy, s akým som sa zatiaľ stretol. A určené pre teenagerov? Tak to určite. Toto nie je žiadny Sucker Punch a podobne, ktoré sú čisto cielené na teenagerského diváka., tento film si kľudne pozriem aj za dvadsať rokov. A určite nie som sám.

movieband

movieband (hodnocení, recenze)

Faunův Labyrint osloví podle mě i starší diváky .. jak muže tak ženy .... taky je pravda že taky závisí na povaze diváka jestli vydýchý tu brutální scény nebo ne.... jestli je to pro děti .. no není o tom nic ale podle mě je rating od 15 vcelku přijatelný ..... film ukáže co všechno děti dokážou unést a co všechno jsou ochotny udělat pro dobro svých nejbližších a nejmilovanějších ... taky tu mistr del Toro ukazuje co žilo za sadistické svině a doteĎ někde po světě existují ... ne každému se tolíbí .. já takové témata zbožňuju a proto mám tenhle film v top 10

flanker.27 : rozhodně doporučuju ... super film :) 

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama