Reklama

Reklama

Lovci duchů

(seriál)
  • USA Supernatural (více)
Trailer
Horor / Drama / Mysteriózní / Thriller / Fantasy / Komedie
USA, (2005–2020), 247 h 25 min (Minutáž: 29–60 min)

Tvůrci:

Eric Kripke

Režie:

Kim Manners, Robert Singer, David Nutter, J. Miller Tobin, Mike Rohl (více)

Předloha:

John Shiban (kniha)

Hrají:

Jared Padalecki, Jensen Ackles, Jim Beaver, Jeffrey Dean Morgan, Katie Cassidy, Sterling K. Brown, Misha Collins, Genevieve Padalecki, Chris Gauthier (více)
(další profese)

Série(15) / Epizody(327)

Když byli Sam a Dean Winchesterovi chlapci, přišli o matku kvůli záhadné a démonické nadpřirozené síle. Jejich otec z nich proto vychoval vojáky. (HBO Max)

Videa (144)

Trailer

Recenze (547)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Carry on my wayward son...There'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest. Don't you cry no more..." Dva bratři se vydávají na lov. Jejich otec se ztratil a jediné na koho se můžou spolehnout je ten druhý. Sam (Jared Padalecki) a Dean (Jensen Ackles) jsou naprosto odlišné charaktery. Proto se stále špičkují a neustále doplňují. Supernatural mě chytl hned od prvního dílu a okamžitě se stal jedním z mých oblíbených. Přezdívka "moderní" Akta-X bych řekl, že je na místě. Seriály jsou velmi podobné. Taky zde najdete duchy, vlkodlaky, upíry, démony a další různé potvory. Soundtrack je parádní a vizuál je na dobré úrovni. Postupem času je seriál čím dál krvavější a nebojí se neodvracet kameru tak často. Každé série je naprosto odlišná od těch předchozích. Zatímco v první hledají bratři svého tátu, ve třetí se snaží zachránit Deana před peklem, v páté sérii se zase řeší Apokalypsa. Pouto, které mají dva bráchové je opravdu něco vyjímečného. Je docela poznat, že i v reálu jsou Jared a Jensen skutečnými přáteli a při natáčení seriálu se pořádně vyblbli. Za zmínku určitě stojí, že některé epizody jsou více než komické a nesmát se u nich nelze. Např. Když najdou kočičí pacičku, která nosí štěstí. Ovšem jakmile jí Sam ztratí, je to (srandy) smůly kopec. Nebo Dean chytne duchařskou nemoc a má panický strach. Dále určitě vzpomínám, jak Dean prohraje své roky života v pokeru a pak v 80ti letech má problém vyjít schody. Mohl bych tak pokračovat ještě dlouho. Supernatural ještě neskončil a i Osmá série má jistě co říct. Ovšem závěr páté série je něco mimořádného. Celý díl bych s klidným svědomím bral jako závěr celého seriálu. Díl Swan Song je od začátku do konce opravdu uměleckým kouskem na poli seriálu. Dojemný, srdcervoucí závěr. Někdy na to ani slova nestačí. Prozatím 10 sérií, desítky dílů, dva bratři a kupa písniček do auta. Nezapomenutelný seriál s vynikajícími herci. (100 %) ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Bratři Dean a Sam Winchesterovi jsou lovci a loví démony, upíry, vlkodlaky a další nadpřirozené bytosti. V nesnázích jim dost často pomáhá strýc Bobby Singer. V průběhu sezón se dostali do křížku s těžkými protivníky jako žlutookým démonem, Lilith, Luciferem a Leviathany. Mezi další zajímavé postavy patří anděl Castiel (Misha Collins) a Smrt (Julian Richings). Zhlédnuto 273 epizod z 1. až 13. sezóny. ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestli existuje seriál, který je prodchnutější americkým folklórem než Supernatural, tak už to musí být přírodní úkaz. A folklórem nemyslím jenom typické městské a historické legendy typu Krvavá Mary či windigo, ani ústřední roli náboženství, a dokonce ani záměrnou stylizaci do moderní verze hrdinské kovbojky podbarvené klasickým rockem (za oře v podobě Chevroletu Impala 67 bych upsala duši na křižovatce), ale především typicky americkou myšlenku soběstačnosti, individuality a utváření vlastního osudu. V současné televizi snad neběží jiný seriál, který by tolik zdůrazňoval důležitost rodiny a zásadovosti, přítomnost kterýchžto hodnot nás staromódní zaprděnce vždycky potěší. Hodnocení původního seriálu: 5*. Přestože z pozdějších sérií, především z šesté, mnohé oceňuju, SPN pro mě tvoří výhradně prvních pět sezón a jejich uzavřený příběh, a tak bez ohledu na to, do jakých výšin má nasranost na nové epizody vystoupá, zůstane těch pět hvězd neměnných. Udělejme tedy za pravým SPN tlustou čáru a mrkněme se na pozdější přívažky. ()

mad_ness 

všechny recenze uživatele

Seriálu nemožno uprieť veľa vecí a prvou z nich, za ktorú tvorcov skutočne uznávam, je zobrazenie Ameriky bez toho, aby sa z toho jednému chcelo plakať (z rozpačitosti). Nie sú tu potrebné žiadne veľkomestá, zábery na majestátne budovy, vlajúce vlajky, či patriotské reči. Namiesto toho na nás autentickosť dýcha v podobe prírody, života v menších mestách, nanajvýš predmestiach, toho takzvaného klasického rocku a ako tu už niekto tuším spomínal, v individualite a rodinných hodnotách. Rodina nekončí krvou, ale ňou ani nezačína, rodina je tu aj na to, aby si sa kvôli nej cítil mizerne, ale je tu aj keď ju potrebuješ. Paradoxom je, že práve toto sú tradície, ktoré ale inde vidno čoraz menej. Bravo pre scenáristov, vďaka ktorým sa vedľajšie postavy niekedy obľubujú jednoduchšie, než hlavné (možno zámerne). Na druhej strane verím, že nie je jednoduché držať chod celej šou spolu s fungujúcimi bratmi. Naozaj originálny námet, už len v tom, že tu ide o súrodenecký a nie partnersko-romantický vzťah. Bratia si za celý čas prešli cez mnoho sračiek a to, že si vždy našli cestu von, dáva divákom nádej obdobnú zvuku TARDIS. Myslím, že práve toto je zároveň hlavný pohon celého seriálu. Po všetkých sériách sa jednoducho stále žiada pokračovanie, už tomu rozumiem. Žánrovo je tu z čoho vyberať, najradšej mám, keď dôjde na humor. Chalani majú výborne zvládnutú neverbálnu komunikáciu, plus to, na čo sa myslím si ešte žiaden seriál nepodujal, a síce trúfalé prelomenie štvrtej bariéry v 6x15- The French Mistake (jedna z mojich naj epizód). Toto by si mohol zjesť aj taký Deadpool, nekecám. Winchesterovci ale majú takú vlastnosť, keď spočiatku vidia veci príliš jednoducho, ale nakoniec si vyberú tú najkomplikovanejšiu cestu, čo už veľakrát naštrbilo ich vzťah, ktorý je stavaný na piedestál a vďaka tomuto aj neustále rozoberaný. Páči sa mi, ako sa tu pracuje s ľudskosťou, dobrom a zlom, ako nič nie je čiernobiele, ani také, ako by sa mohlo zdať → postavy anjelov aj démonov. Za tie roky si seriál úspešne vybudoval charakteristické znaky, neodmysliteľnú Chevy Impalu '67, kožené bundy, flanel, falošné prezývky (moje naj sú po komiksových hrdinoch) a pesničku, ktorá dokonca nie je ani úvodnou zvučkou, mimochodom krásna symbolika (Kansas). To všetko sa ľuďom evidentne ľúbi, niektorým možno iba trvá dlhšie, kým to čaro nájdu (preto už nehodnotím po pár epizódach). Takže poklona pre oboch hlavných hercov, lebo okrem toho, že sú krásni, sú aj šikovní, ani sami možno netušili, koľko rôznych verzií JA, sa dá stvárniť a samostatne pre Collinsa, ktorého si držím blízko srdiečka. Počas desiatich sérií si človek nájde zopár obľúbených postáv, tu sú moje: Bobby a hneď za ním anjelsky krásny Castiel, Jody Mills, Charlie, Balthazar, Gabriel, Kevin, Rowena a po dlhej dobe aj Crowley. No a keď si mám vybrať z dua, tak Dean. Zvážim, či niekoho vykopnem z topky a ak by aj nie, miesto v profile má u mňa táto šou isté. Plný počet bez váhania aj za to, čo je len moje. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Po slabšom rozbehu priamoúmerne striedajúcom silnejšie a slabšie diely sa zdá sa neskôr obrátila a niekedy až nepríjemnú epizódosť nahradila väčia zápletka, ktorá dokázala pozdvihnúť tento fantasy seriál na oveľa kvalitnejšiu úroveň. Sam a Dean su proste fajn a Supernatural kvalitný počin, vo svojom žánri absolútnou špičkou, ktorý sa nebojí experimentovať a meniť zaužívané postupy rozprávania či schémy samotných dielov. A za to patrí Kripkemu a spol. uznanie. ()

Galerie (3 819)

Zajímavosti (2 237)

  • V 15. epizodě 4. série "Smrt má dovolenou" mají duchové (respektive astrální projekce) Sama (Jared Padalecki) a Deana (Jensen Ackles) viditelný dech. Duše by ale neměly vydechovat žádný plyn. (GreatestFan)
  • Žádný z herců ani tvůrců nepočítal s tím, že by seriál trval tak dlouho, jak dodnes trvá. Na oslavě jubilejní 100. epizody Misha Collins (Castiel) řekl, že někdo řekl: "Možná se uvidíme při oslavě 200. epizody", a každý se této myšlence smál. (GreatestFan)
  • Ve 3. epizodě 7. série "The Girl Next Door" je rasa Kicune popsána jako humanoid s liščíma očima a drápama, který se živí lidskými mozky. Ve skutečné japonské mytologii je však popsána úplně odlišně. Ve zkratce se dá popsat jako mystická liška se schopností měnit se v člověka, která oplývá magickou mocí a ocasy, ze kterých například šlehá oheň. Jinak má rozmanitou/nejistou povahu. Někdy je totiž popisována jako ochránce/milenec lidí nebo jako mazaný podvodník. Obvykle se udává, že její lidská podoba je téměř výlučně ženského pohlaví. (GreatestFan)

Související novinky

Lovci duchů se dočkají prequelu

Lovci duchů se dočkají prequelu

25.06.2021

Populární seriál Lovci duchů v originále pojmenovaný Supernatural se dočká prequelové série s názvem The Winchesters. Herec Jensen Ackles, jedna z hvězd původního seriálu, pak nový projekt zastřeší… (více)

Walker, Texas Ranger se dočká rebootu

Walker, Texas Ranger se dočká rebootu

24.09.2019

Po rebootech Čarodějek, MacGyvera a Magnuma došla konečně řada i na legendárního Walkera, Texas Rangera. Hrdina, jenž pro kop z otočky nikdy nešel příliš daleko a z Chucka Norrise učinil kultovní… (více)

Reklama

Reklama