Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se vrací k tématu jugoslávské války přes milostný příběh dvou homosexuálů. Srb Milan a Muslim Kenan uprchnou z obleženého Sarajeva do Milanovy rodné vesnice. Ze strachu, aby Kenana nepoznala bosenskosrbská armáda, Milan svého přítele převleče za ženu. Snaží se sehnat papíry k vycestování na Západ, mezitím ale Milan musí narukovat do armády a Kenan zůstává ve vesnici sám. Film je nelítostným pohledem na válku, který čerpá svoji sílu z intenzivního tragikomického ladění. Obě extrémní polohy se prolínají celým filmem. Snímek ostře karikuje srbskou nacionalistickou propagandu, ale i samotné balkánské prostředí, které nezabránilo válce. Homosexuální vztah se přitom stává metaforou netolerance Balkánu. (Febiofest)

(více)

Recenze (6)

vlastovka 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, který sráží opakující se klišé a předvídatelný děj. Pozitivem je skvělý představitel Kenana a Rade Šerbedžuje v roli Milanova otce. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Vadila mi určitá předvídatelnost, několik nesmyslných nebo zbytečných momentů, velmi jednoduše vybraný (i když moc dobrý) představitel „nevěsty“ a fakt, že Rade Šerbedžija po filmu Před deštěm nebývá využit herecky lépe než jako zarostlý charismatický typ, což je o to smutnější, že film produkoval, na druhou stranu alespoň si nekradl kameru pro sebe. 70% ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Kdybych o bosenské válce nevěděl vůbec nic, hodnotil bych ten film patrně o dost lépe. Takto nemohu.... Oceňuji sice, že tvůrci poukazují velmi nápaditě na balkánskou nesnášenlivost vůči homosexuálům, na druhou stranu ale nelze přejít fakt, že natočili velmi jednostranný a tendenční film a vlastně tak sami zbytečně přilévají olej do ohně pod kotlem jménem Balkán.... ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Film s velmi závažným tématem i přesahem, těžící z předsudků vůči čemukoli jinému a odlišnému. Netolerance proplouvá příběhem a zanechává na hlavních hrdinech hlubokou jizvu. Pomůže obou mužům hluboký cit jménem láska? ()

Reklama

Reklama