Reklama

Reklama

Pravda o vitamínech

(TV film)
  • Velká Británie Horizon: The Truth About Vitamins
všechny plakáty
Velká Británie, 2004, 49 min

Obsahy(1)

Každý rok se na světě utratí astronomické částky za prášky, o kterých si někteří lidé myslí, že jsou zázračnou prevencí nejrůznějších chorob. Každý den berou miliony lidí vitamínové doplňky v přesvědčení, že si tak udrží zdraví. Ve vědecké veřejnosti ale sílí názor, že konzumace vysokých dávek vitamínů může vést i ke zcela opačnému výsledku. Redaktoři BBC se za pomoci lékařů pokusili analyzovat současnou "vitamínovou revoluci" a v racionální rovině seznamují diváky s účinky nejznámějších a nejoblíbenějších vitamínů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

swamp 

všechny recenze uživatele

Cha, tohle že má být produkční dokument BBC? 50% celého dokumentu tvoří záběr na rozpouštějící se tabletky. Stále dokola se opakuje jedna a ta samá myšlenka. Ubohost. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument se snaží odpovědět na složitou otázku zda umělé vitamíny z lékárny neprojdou bez vstřebání neužitečně organismem, nebo nejsou dokonce škodlivé. Všeobecně platí všeho s mírou a většinou zajídat jídlem. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Tak to se moc nepovedlo. Dokument, ve kterém se během padesáti minut dozvíte, co jste už dávno věděli, pokud nejste průměrný Američan (tradičně bez přehledu v čemkoli) nebo hysterická Britka posedlá vitaminovými přípravky. Stačí základní znalosti biologie, aby člověk chápal, že vitamin E a A (potažmo beta karoten) ve vyšších dávkách není vhodný a může spíš ublížit, než pomoci a vitamín C ve vysokých dávkách nezpůsobí, že už nikdy nedostanete rýmu. To bylo asi vše, co se natahovaně v dokumentu točí. Očekávala jsem víc. Chtělo to víc rozvést farmaceutickou lobby, věnovat se i dalším vitaminům a nezasírat to zbytečně pipkama , které mají v hlavě nasráno a budou kupovat i krysí chcanky v tabletách, když jim nějaký herec v bílém plášti z televizní reklamy oznámí, že je to dobré proti stárnutí. Příště prosím více vědy, více studií, z kterých skutečně vyplývá nějaký závěr kromě "možná a zřejmě by mohlo". ()

Rehooo 

všechny recenze uživatele

Dokument to byl dobrý, ale čekal jsem nějaké větší odtajnění. Zajímal by mě třeba vliv vitamínu C. Na druhou stranu je to zajímavě udělané a nějaké informace se z toho člověk dozví. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že tento dokument vyvolal více otázek než podal odpovědí. A že to navíc vzal v cukuletu. Pamatovat si z něj budu asi toliko, že vitamín A buď nebrat, nebo jen občasně. ()

Lollirot 

všechny recenze uživatele

A zas to není celá "pravda". Není vitamín jako vitamín, záleží na původu a o tom nepadla ani zmínka. Typicky. Nedávno jsem četla článek s nadpisem "antioxidanty škodí" a když to člověk rozklikl, zjistil, že je řeč právě o synt. vit. E a A, u nichž by člověk se zdravým rozumem ani nepředepokládal nic jiného. GMO céčko asi taky nebude to pravé ořechové, žejo. Ale nadpis zvolí takhle zavádějící. Tak buďto jsem paranoik, nebo v tom je zase zřejmá snaha ovlivnit veřejnost v něčí prospěch. Totiž farmaceutické korporace se přirozeně cítí být ohrožovány prevencí a nedejbože samoléčbou populace, jsou takovou novodobou církví - svěřte nám vaše peníze, vaše tělo, vaše zdraví, na nic se neptejte, důvěřujte nám a my se o vás postaráme (= vydojíme z vás maximum), to vše za využití jednoduché a léty ověřené metody: strachu. Středověk neskončil, jen se přetransformoval. Všechno je teď rafinovanější, sofistikovanější, neprůhlednější a víc se dbá na to, aby to naoko vypadalo dobře, ovšem zákony společnosti jsou pořád tytéž, to se zkrátka přehlédnout nedá. Takže tu máme fenomén střežte se vitamínů a potravinových doplňků, mohou vás zabít!, a radši poslušně papejte skutečné, ověřené léky z naší pestré nabídky jako hormony, analgetika, kortikoidy, neuroleptika, antidepresiva a jiné sračky, ovšemže ve jménu vašeho blaha a nic než blaha a ideálně po zbytek vašeho bezcenného života. Z mnoha stran se na nás sype "nevěřte bylinám, riskujete svůj život...", ale i tak obliba alternativních postupů roste, tudíž se tyto metody jisté okruhy snaží oslabit, jakákoli alternativa je spojovaná s okultními vědami a bývá vysmívaná, přestože její účinek (např. oněch bylin) je podložen nezávislými studiemi a tak. Takže jo, u syntetických vitamínů a kor těch barevných chemických koktejlů pro děti mám sama vážné pochybnosti o jejich přínosech pro lidský organismus, ale nelíbí se mi to zobecňování. ()

SpeedyL 

všechny recenze uživatele

Vcelku nesouhlasím s některými komentáři. Dokument ukazuje vědecká fakta o vitamínech a vývoj jejich povědomí. Ano, je pravda, že ve filmu nezazní moc jednoznačných odpovědí, ale co bychom čekali ve sféře, která i nadále není plně prozkoumaná. Může se stát znovu to, co ve filmu zaznělo: "Očekáváme, že čím více vitamínů do sebe dostáváme, tím lépe... A ono - není to pravda". Vždyť i závěr, který nám nyní přijde jasný za pár let vůbec jasný být nemusí! Proto bych řekl - dokument je výborný a sice nedává jasné závěry, ale dává jasné a nestranné argumenty, což je pro mně cílem dobrého dokumentu - 90%. ()

Reklama

Reklama