Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (938)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Můj první Miyazaki, a hned královského původu. Ne že by to o něčem rozhodovalo, protože od tohoto mága anime se asi horšího než čtyřhvězdičkového filmu, nebo spíš nádherného a hlubokého mýtu převedeného na plátno, nedočkám. (Dodatek 7.1.2012 - několikrát potvrzeno;)) Výjimečnost velkých anime filmů je možná v tom, že je průměrný člověk "ze západu" nikdy pořádně nepochopí, ale stejně jako při čtení zenových fragmentů je mi to jedno a mám z toho jen lepší pocit. Na dvě hodiny se ztratíte z normálního světa a pohltí vás čarovný les...užijte si tu projížďku světem fantazie velkého autora - a vnímejte jeho volání po ohleduplnosti k Zemi, které je tu pokud ne silnější, tak rozhodně působivější než u starší sestřičky Naušiky. 90% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Princezna Mononoke je manifestem přírody, ne však z klasického černobílého pohledu. Schyluje se na boj mezi zvířaty a lidmi, ovšem ve víru konfliktů je více frakcí a každá má své zájmy a svůj pohled na věc. Právě díky této nepředpojatosti a nevnucování jasně definovaných dobrých a zlých postav, nepůsobí ono ponaučení otravně a provařeně. Taktéž díky zajímavým charakterům se dá film dobře a nepateticky prožívat... Avšak pouze za předpokladu, že netrpíte vrozenou silnou antipatií k japonskému anime, jako já. 6/10 ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Krásné napsaný postavy, čitelné sdělení pro lidi ohledně našeho nabubřelého chování k přírodě, jedinečná animace, mistrovská hudba a víra v možné souznění lidí s přírodou, jejiž jsme součástí i když si myslíme že jsme nad ní. Zpracování mohlo být ještě silnější a dialogy výraznější, ale i tak je výstavní kousek. Viděno v rámci projektu Challenge tour 2015 jako film číslo 18. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jelikož se jednalo o mou první "anime", nemohu s ničím srovnávat. Ale mohu říci, že Mononoke je velmi důstojným zástupcem nejen žánru, ale i japonské filmografie. Minimálně polovina filmu je jasně za 5 hvězdiček, ale zdálo se mi, že zhruba po hodině začalo trošičku docházet tempo, nicméně stále ještě se dokázal film udržet na velmi vysoké úrovni. Krásná animace, parádní atmosféra a působivé poselství. A náááádherná hudba! ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Takové animáčky vážně mohu. Obdivuji Miyazakiho, jelikož tahle ruční práce je opět naprosto nádherná. Překrásné pohledy na krajinu, poutavý příběh, skvělá hudba, roztomilé lesní postavičky, atmosféra a film, který mě utekl jak voda. Sice to není čistá pohádka pro děti, jelikož se zde nachází mnoho syrových scén, ale jako pohádka pro dospělé funguje na 100%. Mé hodnocení 5 hvězdiček... ()

Galerie (170)

Zajímavosti (27)

  • Mononoke znamená v překladu rozhněvaný nebo pomstychtivý duch. (Kulmon)
  • Emiši je skutečné jméno záhadné nejaponské etnické skupiny, která kdysi žila na ostrově Honšú. V 8. století se po dlouhých válkách sloučila s japonským obyvatelstvem. Ve filmu nese jméno Emiši vesnice, z níž Ašitaka (hlas Billy Crudup) pochází; je prezentována jako poslední útočiště této skupiny. (gjjm)
  • Disney/Miramax, distributor v Severní Americe, byl smluvně vázán k uvedení filmu v kompletní stopáži. Přestože tuto podmínku nakonec dodržel, snímek byl nasazen do mnohem menšího počtu kin, než bylo původně přislíbeno. (HappySmile)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama