Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 227)

sud 

všechny recenze uživatele

Tvůrci filmu v čele s Tomášem Vorlem nejspíš doplatili na to, že se plně nerozhodli, zda natočí hořkou komedii ze života, či nadsazenou ujetost alá Sklep. Do reality film nepasuje díky mnoha příliš absurdním situacím (osobně si myslím, že taková paka by se ani na gympl nedostala, i když kdo ví, dneska) a prostředí gymplu zde nefunguje jako zárodek absurdního humoru jako třeba pionýrský tábor v komedii "Pějme píseň dohola". A film (na vkus pana Vorla) moc stojí na hercích, z nichž stojí za zmínku snad jen Zuzana Bydžovská a Jiří Schmitzer. 40%. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct mě se Gympl prostě líbil. I když to není zrovna reálné, že by si žáci tykali s učetelema, tak mě to vůbec nevadilo a hodně dobře jsem se u toho bavil. Duo mladých talentovaných herců Jiří Mádl a Tomáš Vorel s přehledem utáhli celý film a když k nim připočteme Krause, Matanohu, Holubovou či Šteindlera, tak vznikne velmi příjemný snímek a necelé dvě hoďky utečou sakra rychle. Za pochvalu na české poměry určitě stojí solidní střih a hudba....... ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Tomás Matonoha: 1. Z tvojí 1/4 - Indy&Wich ,2. Cheap ,3. Legal zone - Wich ,4. Bylo to zatažený ,5. Pulzní hajzl! - SuperCrooo ,6. Válku na ně! ,7. Subway - Wich ,8. Proti společnosti? ,9. Šedé náměstí - Tomáš Matonoha ,10. School theme - Wich 1:04 ,11. Rooftop - Wich ,12. Čuměj jak uchylové ,13. Right with us - Wich ,14. RHS ,15. 12:15 - Wich ,16. Po prdeli ,17. Hoopty song - DJ Brainy Thug ,18. Komín čeká ,19. Chimney - Wich ,20. Zavolej policajty ,21. Dvojka chování ,22. Privat - Wich ,23. Se mnou nespal ,24. Lighter - Wich ,25. Jinou školu ,26. The real - Wich + Nironic ,27. Konec sprejování! ,28. Sad theme - Wich ,29. To je vůl ,30. Chrome child - Wich ,31. Mobil dostaneš ,32. Mellow theme - Wich ,33. Fotr není čurák ,34. Z tvojí 1/4 final- Indy&Wich, ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cesta do hlubin študákovy zjizvené duše, učitelský sbor karikatur, hrůzné postsynchrony, amatérské výkony některých mladých herců, graffiti kam se podívám, český hip-hop, retardovaně působící obličej Mádla, sklepácká malá domů a nevětší hustota uvolněných lidí na metr čtvereční v českém filmu současnosti. Vypadá to jako kritický výčet, ale krom těch nedostatků technických se z toho všeho nakonec staly ve Vorlově filmu o nezájmu uspěchané doby ctnosti. Jak se tak na to zpětně dívám, tohle období asi opravdu bylo nejlepší prožít zahalen v mlhavém oparu THC.. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem opět podpořil Českou kinematografii tím, že jsem se odhodlal vydat do Prahy a v pohodlí kina shlédnout film, ze kterého jsem měl strach a hlavně z hudby, kterou připravil přední představitel hiphopu v Čechách, tedy Wich. Já jako odpůrce tohoto hudebního stylu měl co dělat, abych v kině vůbec vydržel a neutek s brekem na záchod uklidnit své pocuchané nervy. Gympl je překvapivě povedená tragikomedie, kde jsem se občas zasmál, ale z té dramatičtější stránky jsem potěšen zas tak nebyl. Gympl je totiž film těžce o ničem, jde v něm akorát ukázat život několika málo lidí na gymplu, kteří si ve volném čase užívají života trochu jinak a akčněji než je zdrávo. Musím ale řícít, že pan režisér tu atmosféru zvládnul na výbornou, možnu mu k tomu dopomohl jeho syn, který herecky roste s jeho filmy a špatný herec z něj rozhodně není. Stejnak ale nedokáže něco co Jirka Mádl zvládá naprosto bravurně, zahrát cokoliv jakkoliv tak důvěryhodně až se divákovo oko zapotí. Koneckonců jsem rád, že jsem se na Gympl vydal. Dlouho jsem neviděl povedený český film jako je tento. Nebýt muziky, kterou osobně nesnášim a holek, který pořádně nevěděj co hrajou a jsou filmu spíš na obtíž možná bych ještě trochu přilepšil. Takhle je to povedená komedie, s řadou výborných herců, která po delší době v naší zemi má co nabídnout. Jenže se nemohu zbavit dojmu, že je cílená jen pro určitou skupinu lidí, kterou já nejsem. --- Nezajímá je literatura, nezajímá je nic. Válku na ně ! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Režisér musel napsat cenzurovaný scénář pro otce Lenky Juroškové (Klára Krumbachová), ve kterém odstranil scény, v nichž byla obnažená. (Wade)
  • Falošným pracovným názvom filmu bolo slovo "Lempl". (MikaelSVK)
  • Režisér Vorel sa rozhodol pre pravú hudbu subkultúry, teda hip-hop, ktorú zložil Wich a použité boli aj niektoré texty Indyho. Títo dvaja po vypočutí českej hip hopovej scény zaujali režiséra najviac. (Smok)

Reklama

Reklama