Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (507)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Diváka zaujme Temný úsvit o to víc, že je založen na skutečném příběhu, ovšem nejen díky tomu. Christian Bale je zárukou dobré podívané a Steve Zahn sehrál svoji roli na výbornou. Potěší také hudba a celkové zpracování snímku. Příběh je poutavý prakticky po celou dobu, udržuje diváka v jistém napětí, ale po zachránění už je finální část filmu slabší a samotný závěr působí až moc "americky". SPOILER: Konec, kde si všichni vzájemně zatleskají, snesu jen ve Walkeru texas rangerovi nebo akčních klasických béčkách typu Přepadení se Seagalem. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je Herzogův návrat v plné síle. Pan režisér využil jak svůj um, tak i to jakési něco, co ho odlišuje od ostaních rutinních režisérů a činí ho solitérem s vlastním rukopisem. Silných aspektů je zde na jeden snímek dost. Jednak je zde téma o síle a slabosti člověka, které nám úžasně zprostředkovávají všichni herci. Christin Bale mě svým herectvím naprosto zaskočil. Doposud jsem ho znal jen z rolí málomluvných zamračených týpků, ale zde nám předvádí něco zcela jiného. Zde ztvárrnil extrovertního člověka, charismatickou vůdčí osobnost, který ani přes všechny ty plivance osudu neztrácí sílu. Dalším silným tématem je vliv nepřátelské džungle na duševní zdraví člověka. A to divákovi komunikuje, s vydatnou pomocí skvělé minimalistické hudební kulisy, hlavně sám režisér Herzog. Jeho filmová řeč skvěle umožňuje chápat, to jak snadné je v takovém zeleném pekle zešílet. Styl na pomezí šílenství. Něco podobného jsem již viděl v geniální Apoclapse Now, či právě v Herzogově Aguirre. Tento film rozhdoně patří k tomu nejlepšímu, čím nás kdy Werner Herzog obdařil. ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Docela mě zaráží, jak vysoko je tento film hodnocen, osobně jsem ho musel dokoukat nadvakrát, protože spánek mi byl po polovině vyprávění přednější než zvědavost nad osudy hlavních hrdinů. Přitom začátek byl slibný a poté co s Balem spadlo letadlo a on se octl zcela sám uprostřed džungle plné nepřátel, na spaní jsem neměl ani pomyšlení. Jenže pak se hlavní hrdina dostane do zajateckého tábora a veškeré kouzlo je pryč. Nejen, že tam potká naprosto příšerně napsané postavy spoluvězňů, ale děj sklouzne do laciné béčkovosti a patriotismu za který by se nestyděl ani Rambo II („nepodepíšu, Amerika mi dala křídla“, útěk naplánován na Den Nezávislosti…). Některé scény jsou tak příšerně hloupě natočené, až jsem se musel usmívat (jeden příklad za všechny - SPOILER: když už Balea konečně vyzvedne vrtulník, vyběhne na břeh, kde před chvílí ještě stál, banda vietnamčíků, kteří zamíří na vrtulník - střih na chlapíka co ve vrtulníku obsluhuje kulomet, jak několikrát vystřelí - střih na bandu vietnamčíků, před kterýma zacáká voda, vietnamčíci utečou zpět do džungle…no působí to maximálně směšně)! Bale je výborný herec, ale jeho extrémní herecký styl mi víc než snahu o maximální věrnost připomíná docela nebezpečnou formu masochismu. Navíc osobně se při pohledu na vychrtlého herce zamyslím nad tím, jaký je to vůl, než abych se díky tomu víc vžil do postavy. On celý film mi trošku přišel jako Baleova exhibice, co všechno je ochoten pro realističnost filmu udělat. Vedle hubnutí tu ještě baští živé červy, nebo na sebe nechá přicucnout pijavice, úplně zbytečně. Aby totiž bylo poznat že se nejdná o atrapy, jsou scény s pojídáním červů a pijavicema dlouhé a nuceně snímané tak, aby byla pohybující se havěť v jednom záberu s Baleovým pohublým obličejem. A asi nejvíc zamrzí, když vidíte, co všechno byli nejen Bale, ale i ostatní vyžle ochotni podstoupit kvůli takovému průměrnému filmu…Co se nakonec stalo s druhou skupinkou uprchlíků? Koho to zajímá? ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Tuze zvláštní film (od tuze zvláštního režiséra), který je plný extrémních protikladů. Na jedné straně stojí takřka dokonale vybudované napětí, atmosféra a poetika, divák hmatatelně cítí bolest, špínu, pot, chlad, vlhko, beznaděj, život na pokraji šílenství, všudypřítomné nebezpečí temné a neprostupné džungle, naproti tomu přímo bije do očí amatérsky (!) natočená sekvence letecké havárie nebo slaďounký závěr. Vzhledem k formátu Wernera Herzoga věřím, že to byl autorský záměr, kterak se vyhnout konvencím pásové filmařiny hollywoodlandu a nějak se už přes to přenesu. Prostě mě to pohltilo, mouchy ať si odhání někdo povolanější. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Úvod byl opravdu hodně rozpačitý, výprava i efekty se mi zdály strašně amatérské a nevěrohodné a chvíli jsem to chtěl i vypnout. Naštěstí jsem to ale neudělal a Herzog postupně začal dávat mnohem jasněji a mnohem lépe najevo, kam svým příběhem vlastně směřuje. Nečekejte žádnou přehnanou akci, Dieter totiž rozhodně nebude likvidovat jednoho Vietnamčíka za druhým po vzoru Ramba. Místo toho se těšte na pěkné vykreslení bezvýchodné a zoufalé situace, ve které se skupina zajatců nachází. Jejich postavení, strasti a nezlomný charakter vás zaručeně v průběhu snímku nakazí, budete jim fandit a závěr, byť ne úplně šťastný, si určitě vychutnáte. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Dengler (Christian Bale) je držiteľom modrého vojenského pasu USA. V čase, keď sa film odohráva, mali zelenú farbu. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v Thajsku od 22. augusta 2005 do 17. októbra 2005. (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama