Reklama

Reklama

Madeinusa

(festivalový název)

Obsahy(1)

Madeinusa je čtrnáctiletá indiánská dívka, která žije v izolované horské vesnici v Peru. Pro toto zvláštní místo je typický náboženský zápal. Od tří hodin odpoledne na Velký pátek (kdy Ježíš zemřel na kříži) až do Velikonoční neděle dělají všichni vesničané, co se jim zamane. Během dvou svatých dnů neexistuje hřích: Bůh je mrtvý a nemůže vidět, co se děje. Všechno je povolené bez jakýchkoli výčitek svědomí. Madeinusa, její sestra Chale i jejich otec Don Cayo, místní starosta, dodržují tuto tradici každý rok, a to bez jakýchkoliv pochybností. Jednoho dne se ale ve vesnici objeví mladý geolog z Limy Salvador a svým příjezdem nevědomky změní život mladé dívky. Strhující drama se odehrává v exotickém prostředí Bílých Kordiller. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Svěží, optimistická a pohodová, myšleno samozřejmě velmi ironicky. Madeinusa nabízí právě úplně opačný pohled, který je natolik odlišný, od velké většiny filmů. Je to taková krutá realita o tom, že stále existují místa, kde se někdy, jako by úplně zastavil čas. A teď rozhodně nemyslím jen ty tři hodiny Velkého pátku. ()

xargos 

všechny recenze uživatele

Jiný kraj, jiný mrav - jiná pravidla pro život. Kdo ví, jak by to vypadalo v našich zeměpisných šířkách, kdyby tu platilo to, co v odlehlé peruánské vesnici, když nastane slavnost, před níž bůh zemře a než se narodí znovu, může každý provést jakoukoliv věc, co by jinak byla nepřípustná. Madeinusa je zvláštní jméno. Stačí jen na správných místech udělat mezery... ale to netuší dívka, co tohle jméno nosí, která sní o lepším životě v Limě, kam kdysi zmizela její matka. Příběh se odehrává ve velmi malém a dle měřítek naší civilizace i velmi nuzném prostoru, ale smutné je, co si hlavní hrdinka pod pojmem lepší život představuje. Skutečnost v Limě, kam se chce dostat i prostřednictvím gringa, nečekaného návštěvníka - ochotná udělat nejspíš cokoliv, aby se tak stalo - bude velmi tvrdým procitnutím. Gringa, když jde do tuhého, klidně hodí přes palubu. Film Madeinusa je celovečerním debudem režisérky a společně s jejím druhým filmem La teta asustada (2009) se lze přenést v čase i prostoru o kus dál. I když se to podle hodnocení na ČSFD nezdá, režisérka Claudia Llosa i hlavní hrdinka obou jejích filmů Magaly Solier postoupily do dalšího levelu. ()

Reklama

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Jsou Velikonoce, je svatý čas! TIEMPO SANTO. A v tento čas, kdy křesťanský svět se modlí a postí, na peruánském zapadákově jest vše právě naopak! Tam lid prostý věří, že Ježíš Bohem je a v tento letmý okamžik, kdy mrtvý je, nemůže vidět, co děje se. A tak se hřeší ostošest. Tu se krade, tu se smilní, tu se přejídá, ženy na jednu noc vyberou si sobě svého ženicha. Do toho všeho přimotá se chudák civilizovaný "Limista", aby na vlastní kůži poznal, že i dívka s tváří anděla, dokáže být mrcha a děvka převeliká! Povedená peruánská lidová taškařice, kde konec mně vyrazil dech aby vzápětí rozpoutal hurónský smích :-)))) Ty ženský, ty ženský..........Dios mio! ()

kareen 

všechny recenze uživatele

OBSAHUJE SPOILER: Jeden z těch nepříliš ukecaných filmů, kde náznaky napoví více o životě jedné zapadlé peruánské vesničky, v níž se zastavil čas a zvláště pak dvou sester žijících po boku despotického otce, než jinde dlouhé doslovné scény. A zároveň nahlédnutí do indiánských tradic a kultury s velmi zajímavou myšlenkou o pár dnech, kdy je Bůh mrtev a proto je možné dělat cokoliv. Ovšem ten největší hřích ze všech je nakonec paradoxně spáchán až po této lhůtě. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"Máš na sebe tričko s mojím menom. *Nemám.* Videla som to.*To nie je tvoje meno, tam bolo vyrobené..."Veľká noc na Peruánsky spôsob, alebo ako by to mohlo dopadnúť, ak sa dostanete do Bohom zabudnutej osady, v ktorej sú ľudia obeťami tradícií a v ktorej sa v období Veľkej noci, môže všetko, lebo Boh to nevidí...je mŕtvy. A že sa tam veru dejú veci! Nečakala som takú originalitu od filmu z Peru, takže o to viac ma to prekvapilo. Videné v rámci projektu 52 films by women a Challange tour marec 2016- 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama